Entrades

Aire condicionat sense unitat exterior

Aire condicionat sense unitat exterior. Val la pena?

Aire condicionat sense unitat exterior

 

Un dels problemes amb què, en moltes ocasions, ens trobem a l’hora d’instal·lar equips d’aire condicionat és buscar una ubicació pel que es coneix com a unitat exterior. Aquest conflicte té solució amb els anomenats aire condicionat sense unitat exterior. Però, què és aquest tipus d’aire condicionat? Són tot avantatges?

Els equips d‘aire condicionat comuns, també coneguts com split, consten dels següents elements:

 • Unitat exterior. En aquesta es troben el ventilador exterior, el compressor i la bateria d’intercanvi tèrmic.
 • Unitat interior. Aquesta està composta per la bateria d’intercanvi tèrmic interior, el ventilador interior, el filtre, etc…
 • Canonades d’interconnexió.

Com funciona un aire condicionat sense unitat exterior?

En els aparells d’aire condicionat sense unitat exterior tots aquests elements es troben dins d’una mateixa unitat. És a dir, quan diem “sense unitat exterior” no ens estem referint al fet que s’hagi eliminat aquesta i amb alguna nova tecnologia s’aconsegueixi que funcioni el sistema només amb la interior. El que succeeix en aquests tipus d’aire condicionat és que s’han concentrat tots els elements en una mateixa unitat.

Aquests aires condicionats, per al seu funcionament, també necessiten intercanviar aire amb l’exterior. Ho fan mitjançant dos tubs en la part posterior que han de sortir de la façana per prendre i descarregar l’aire.

Avantatges de l’aire condicionat sense unitat exterior

Sense unitat exterior

Com és obvi, el principal avantatge d’aquest tipus d’aire condicionat és que no té unitat exterior i, per tant, no necessitarem penjar gens de la nostra façana, terrassa, etc. i evitarem obres, problemes amb els veïns i altres inconvenients.

Fàcil instal·lació

El fet de no tenir unitat exterior fa que la seva instal·lació sigui molt senzilla. Només requereix d’un parell de forats del diàmetre dels tubs a la façana i una presa de corrent

Desavantatges de l’aire condicionat sense unitat exterior

Soroll

El component dels equips d’aire condicionat que major soroll origina és, generalment, el compressor. En els sistemes comuns d’aire condicionat no ens sol resultar molest perquè està en l’exterior. Però en el cas dels equips sense unitat exterior, el compressor ho tindrem dins de casa i sentirem elruido. Ens trobarem amb nivells acústics entorn dels 55dB(A) en equips sense unitat interior, enfront de 22dB(A) d’un equip tipus mural amb unitat exterior.

Fer forats en la façana

Com hem vist a l’apartat anterior, hem de fer dos orificis en la façana per treure els tubs que agafaran i expulsaran l’aire. El diàmetre d’aquests és d’uns 150-200mm.

L’aparell és gran

Ocupa molt més que un split perquè tots els elements estan dins d’una mateixa unitat. Per exemple, un equip sense unitat exterior pesa al voltant de 39 quilos i un equip interior mural, uns 9 quilos.

Val la pena l’aire condicionat sense unitat exterior?

És difícil donar una resposta contundent perquè, com sempre, dependrà de les necessitats de cadascú. Per exemple, no és aconsellable si volem un aparell per refrescar l’habitació on anem a dormir perquè, com hem vist, és bastant sorollós. Però sí pot ser una bona opció per a algú que vulgui refredar una tenda que no li permeti instal·lar una unitat exterior.

Cal destacar que un aire condicionat sense unitat exterior no és un aire condicionat portàtil ni tampoc un climatizador evaporatiu portàtil.

instal·lació d'aire condicionat

Qui ha de realitzar la instal·lació d’aire condicionat

instal·lació d'aire condicionat

 

Fins ara no era poc comú que una persona comprés un aparell d’aire condicionat i la instal·lació la realitzés ella mateixa o un familiar o amic amb coneixements del tema. Però l’aire condicionat, malgrat trobar-se a la zona habilitada per a això en les grans superficies, no és un electrodomèstic més. La instal·lació d’aire condicionat, com veurem a continuació, està regulada per la llei i requereix d’una especialista i d’una empresa especialitzada.

Llei que regula la instal·lació d’aire condicionat

El passat mes de febrer va entrar en vigor el Reial decret 115/2017 sobre Manipulació de Gasos Fluorats. Aquest recull que la instal·lació d’equips de refrigeració o climatització amb sistemes frigorífics, i també la seva revisió i manteniment, ha de ser realitzada per professional certificat. Aquest també s’ha d’encarregar de la recuperació i càrrega de refrigerants fluorats, el control de fuites, el desmuntatge i la manipulació de contenidors de gas.

Però no és suficient amb que ho realitzi un professional certificat. Aquest, per realitzar les activitats descrites en l’anterior paràgraf, ha de formar part d’una empresa acreditada per a la manipulació de gasos fluorats.

Aquesta mesura neix, segons la Confederació Nacional d’Instal·ladors, de la necessitat de reduir les fugides de CO2 al medi ambient provinents d’aparells de climatització. Segons recents estudis, la major part de fugides d’aquest tipus provenen dels aparells d’ús domèstic.

Aspectes que hem de tenir en compte per a la instal·lació d’aire condicionat

L’instal·lador d’aire condicionat, tal com hem apuntat, ha d’estar acreditat i ha de formar part d’una empresa també certificada. Però la llei no només contempla als instal·ladors, els comercialitzadors també tenen les seves obligacions: informar als compradors que la instal·lació l’ha de realitzar un instal·lador amb les característiques especificades.

La persona que adquireix l’aire condicionat tampoc s’escapa d’aquesta Llei. Té l’obligació de remetre a l’establiment on ha adquirit l’aire condicionat un justificant que demostri que la instal·lació l’ha realitzat un professional i una empresa acreditats.

En cas de complir amb l’establert, la Llei 34/2007 preveu multes de fins a 20.000 euros en cas de lliurar els justificants demandats.

Informe del mercat de la climatització

Informe del mercat de la climatització 2016

Informe del mercat de la climatització

 

L’any 2016, com ja venia succeint els anys anteriors, es va mantenir la tendència al creixement del mercat de la climatització. Segons dades publicades a l’informe del mercat de la climatització, fet per l‘Associació de Fabricants d’Equips de Climatització (AFEC) el sector va créixer un 7.88% respecte a l’any anterior.

L’Associació de Fabricants d’Equips de Climatització porta realitzant un informe sobre el sector basat en un estudi de mercat des de l’any 1997. Actualment aquest és una referència per al sector de la climatització i la font de dades estadístiques més important que existeix.

L’informe inclou tres subsectors:

 • Màquines
 • Tractament i distribució
 • Regulació i control

Mercat de la climatització 2016

Segons les dades publicades per l’Associació de Fabricants d’Equips de Climatització, el 2016 aquest mercat va facturar més de 972 milions d’euros. Aquests  van distribuir de diferent manera dins dels subsectors:

 • 759 milions d’euros corresponen al sector màquines
 • 91 milions d’euros, al de tractament i distribució d’aire
 • 121 milions d’euros, al de regulació i control.

El subsector que més creixement en facturació va experimentar va ser el de tractament i distribució d’aire. Aquest va facturar un 9.05% més que en 2015. El de màquines va créixer un 7.74% respecte al mateix període de l’any anterior. I, finalment, el de regulació i control, un 6.33%.

El sector de Màquines inclou un sector destinat a mercat residencial i domèstic en el qual estan inclosos:

 • Equips transportables i de finestra
 • Equips de paret, sòl, sostre, unitats senzilles i multis fins a 6 kW
 • Equips de Conductes < 6 kW
 • Cassettes < 6 kW
 • Fancoils (20%)

La facturació de 2016, segons les dades aportades per les empreses que han participat en el citat estudi, per aquest subsector és de 305,25 milions d’euros. Això suposa un increment del 6,65% pel que fa a l’any anterior. Quant a unitats venudes, les xifres aportades pels fabricants parlen de 662.702 unitats.

Calefacció radiant per aigua o electricitat.

Calefacció radiant per aigua o electricitat. Quina és millor?

Calefacción radiante por agua o electricidad

La calefacció radiant, com hem vist en articles anteriors, és un sistema que consisteix en l’emissió de calor per part de canonades instal·lades sota el sòl. En aquest article abordem els avantatges i inconvenients de la calefacció radiant per aigua o electricitat.

Calefacció radiant per aigua o electricitat. Quina triar?

Característiques de la calefacció radiant per aigua

La instal·lació d’aquest tipus de calefacció consisteix essencialment en l’emissió de calor per part d’aigua calenta que circula per canonades inserides en la placa de formigó que conforma el terra. La superfície de calor, per tant, és molt àmplia.

 • Malgrat no ser un sistema lent, triga més a escalfar la casa que altres tipus de calefacció perquè la caldera ha d’escalfar l’aigua que correrà pels tubs que escalfaran la casa.
 • La temperatura es pot regular amb termòstats a través d’una centraleta.
 • Per aconseguir una temperatura de confort s’han d’aconseguir entre 35 i 40 graus centígrads en el circuit.
 • Aquest sistema, que requereix de caldera, és un circuit continu únic que mitjançant vàlvules de zona, permet la individualització.
 • És més econòmic que altres sistemes de calefacció com, per exemple, els elèctrics.

Característiques de la calefacció radiant per electricitat

La instal·lació es realitza mitjançant un circuit de cable o malla calefactora que es col·loca damunt d’una làmina aïllant convertint el sòl de l’habitació o oficina en una gran font de calor uniforme.

No requereix de caldera i, a priori, la seva instal·lació és més fàcil.
És un tipus de calefacció que no requereix cap tipus de manteniment.
És fàcil detectar les avaries i, una vegada detectades, simplement s’ha d’aixecar la rajola d’on es trobi l’avaria per arreglar-la.
Aquest sistema de calefacció pot ser individualitzat per estades mitjançant termòstats individuals.
És un sistema de calefacció de baixa temperatura (entre 25 i 29 graus centígrads) i alt confort.
Es considera un sistema de calefacció segur.
Escalfa les estades ràpidament perquè el lloc en el qual es produeix la calor és en el qual es rep.

individualizar el consumo de calefacción

Estic obligat a individualitzar el consum de calefacció?

individualizar el consumo de calefacción

Al voltant d’1,7 milions de llars espanyoles estan dotats de calefacció central. Si ets un d’ells, segur que t’interessa conèixer que la Directiva Europea d’Eficiència Energètica 27/2012/UE obliga a tots els edificis que comptin amb un sistema de calefacció central a instal·lar dispositius de mesurament individual abans de l’1 de gener de 2017.
Llegir més

ropa-inteligente-temperatura

Roba intel·ligent que controla la temperatura de la teva llar

ropa-inteligente-temperatura

T’imagines poder adaptar la climatització de casa teva a la temperatura del teu cos automàticament? Pot semblar cosa de pel·lícules futuristes, però la veritat és que ja existeix la primera col·lecció de roba intel·ligent que fa possible connectar a les persones amb els dispositius de climatització de la llar per aconseguir una temperatura perfecta i personalitzada.
Llegir més

instalar-aire-acondicionado

4 coses que necessites saber abans de comprar un aire condicionat

instalar-aire-acondicionado

Acabem de començar abril i, amb la primavera recentment estrenada, encara no som conscients del que ens espera. I és que molt ràpid haurem de fer front, de nou, a les ones de calor de l’estiu. Serà llavors quan la majoria de nosaltres es precipitarà a comprar i instal·lar aparells d’aire condicionat.
Llegir més

allergia-calefaccio

Consells per reduir les al·lèrgies incrementades per la calefacció

allergia-calefaccio

Els que sofrim al·lèrgia a la pols sabem que hem de conviure amb això els 365 dies a l’any i és realment incòmode als espais tancats. Llegir més

Com mantenir una bona climatització a l’hivern

buena climatización invierno

Quan arriba de veritat el fred hivernal, com està passant aquests dies, es el moment en què moltes famílies es preocupen per com estalviar en calefacció i reduir factures del seu consum en gas i electricitat. Llegir més