Entrades

ús inadequat de la calefacció

Com afecta la salut l’ús inadequat de la calefacció

ús inadequat de la calefacció

En moltes ocasions ens excedim en la temperatura de la llar quan arriba l’hivern per un ús inadequat de la calefacció. Això pot provocar problemes de salut presentant problemes respiratoris i cutanis.

La sensació de fred en el cos comença al baixar la temperatura per sota dels 20 graus. Encara que és molt variable segons les persones i moments, és en aquest moment quan hem de connectar algun sistema per caldejar l’ambient.

Però aquesta aportació de calor per mitjà de sistemes de calefacció no està exempt de riscos per a la salut. Els tres riscos més comuns que produeixen aquests sistemes de calefacció són:

 1. Tots aquells derivats de l’augment de la temperatura i sequedat de l’ambient
 2. Aquells per la producció de substàncies tòxiques pels aparells
 3. Per la contaminació mediambiental que poden genera

Afeccions derivades d’un ús inadequat de la calefacció

T’expliquem quines són les principals conseqüències d’utilitzar la calefacció de forma inadequada:

 1. Més refredats. Els canvis de temperatura severs afavoreixen l’aparició de refredats. Quan la diferència de temperatura dins i fora de la llar és molt extrema, això condiciona l’aparició de refredats. També si hi ha habitacions en les quals la temperatura és diferent.
 2. Infeccions respiratòries. La temperatura excessiva provoca que l’ambient s’assequi, el que propicia l’aparició de diverses infeccions respiratòries. Les mucoses s’assequen i perden la capacitat de defensar l’organisme de bacteris externs. Pot provocar bronquitis o altres malalties respiratòries cròniques.
 3. Deshidratació. La humitat de l’aire és imprescindible pel nostre organisme. Es considera òptima quan es troba entre el 50 i el 60 per cent.
 4. Pell i ulls secs. La mateixa sequedat de l’ambient provoca que la pell estigui més seca i tirant i que els ulls piquin i s’assequin. La sequedat de la pell augmenta la descamació i la picor i la sequedat ocular pot donar lloc a conjuntivitis.

Consells per evitar afeccions en la salut produïts per la calefacció

Queda clar que a l’hivern cal escalfar els habitatges perquè resultin confortables. Però hem de ser conscients que la calefacció pot tenir efectes perjudicials per la salut. A continuació, et donem uns consells per evitar afeccions en la salut com a conseqüència de l’ús inadequat de la calefacció:

 1. Es recomana tenir una temperatura homogènia en tota la casa
 2. La temperatura a l’interior de la llar ha de ser al voltant dels 20º graus centígrads
 3. Una manera de solucionar la sequedat dins de la llar és la utilització d’aparells humidificadors de l’aire. Són silenciosos i mantenen la humitat òptima dins de la llar.
 4. A l’hivern és necessari hidratar-nos amb major freqüència per evitar afeccions en el cos, com esquerdes en la pell i sequedat en els ulls.
ordenar un armari

Com ordenar un armari en el canvi d’estació

ordenar un armari

Fa qüestió de dies que ha acabat l’estiu i toca posar-se les piles per guardar la roba lleugera que hem usat a l’estiu i començar a treure les peces més gruixudes per preparar la tardor i l’hivern. El canvi d’armari pot ser una tasca complicada i pesada per a molta gent.

És aconsellable realitzar un canvi d’armari dues vegades a l’any, un a la primavera i un altre a la tardor, per permetre’ns optimitzar el temps als matins i mantenir sempre al dia les nostres peces de vestir. En ordenar un armari t’obligues a revisar, col·locar i netejar totes aquelles peces que es poden usar per a la propera temporada i també visualitzar què hauria de llançar o què renovar.

El més important durant el canvi d’armari és organitzar per peces, colors i freqüència d’ús. A continuació, et donem uns tips que et poden ajudar a l’hora d’organitzar el teu armari per a la nova temporada.

Passos a seguir per ordenar un armari

Per fer un canvi d’armari ben fet i que es mantingui ordenat i net durant tota la temporada, es recomana seguir els següents passos:

 1. Treure tota la roba i netejar a consciència l’armari
 2. Revisar totes les peces i tirar aquelles que estiguin velles o espatllades, tant de les prestatgeries com dels calaixos
 3. Conservar la roba bàsica, és a dir, aquella que temporada rera temporada sempre es pugui utilitzar per combinar amb altres peces
 4. Deixar a la vista solament la roba de temporada, és a dir, col·locar en els primers nivells la roba que es va a usar en aquesta temporada i guardar en la part superior o darrere aquella que és d’una altra temporada
 5. Ordenar per categories, és a dir, totes les camises juntes o tots els pantalons junts. Si hi ha una gran quantitat de peces ho podem subdividir per colors
 6. Un altre punt important serà agrupar la roba en categories com, per exemple, roba d’esport, roba d’oficina o roba d’ús diari
 7. Decidir quines peces es doblegaran i quines peces es penjaran
 8. Un últim pas serà l’organització de les sabates i complements. Es recomana guardar netes les sabates de la temporada passada en caixes i deixar a la vista aquelles que es poden utilitzar durant el fred. El mateix s’ha de fer amb els complements com a bosses, bufandes, collarets, etc.

Què has d’evitar en ordenar un armari

El que has d’evitar a l’hora del canvi d’armari és tornar a col·locar tota la roba sense cap criteri perquè tota la feina que hauràs fet no servirà de gaire. Encara que aquest canvi s’aconsella per apropar al camp de visió les peces que més es volen utilitzar en la nova temporada, no s’han d’amagar altres peces de roba que no sols posar-te com, per exemple, camises, samarretes, pantalons o faldilles.

S’ha de procurar no fer piles enormes amb la roba per evitar no veure el que tens.

Manteniment i reparació de la caldera en un pis de lloguer

L’article 21 de la Llei d’Arrendaments Urbans estableix que l’arrendatari ha de ser el que s’encarregui de totes les reparacions necessàries per conservar l’habitatge en condicions d’habitabilitat. És en aquest sentit, que, a priori i sense considerar contractes amb clàusules especials, l’arrendatari és qui ha de pagar el manteniment i la reparació de la caldera en un pis de lloguer.

No obstant això, com veurem a continuació, en cas que l’avaria de la caldera sigui petita o que s’hagi signat un contracte en el qual s’estableix que l’inquilí es va a fer càrrec de totes les despeses, ja que és possible que es donin tants contractes com a relacions entre inquilins i arrendataris hi ha, correrà a càrrec de l’inquilí.

A continuació, detallem, a partir d’un estudi realitzat per Reparalia, quins són les obligacions que ha d’assumir el propietari i quins l’arrendatari segons la Llei d’Arrendaments Urbans.

Responsabilitats del propietari

Quan ens referim al fet que el propietari ha de fer-se càrrec, entenem, sempre, que no existeix, en cap cas, un mal ús per part de la persona tomadora del contracto

 • Manteniment i reparació d’avaries de la instal·lació elèctrica, canonades i calefacció. I, també de sòls, sostres, parets i xemeneies
 • Reparació i substitució del termo i d’avaries en electrodomèstics, excepte si es tracta d’avaries menors. Normalment es consideren avaries menors aquelles que tenen un cost menor a 150 euros
 • Renovació o substitució de components d’instal·lacions d’aigua
 • Plagues derivades del mal funcionament d’alguna instal·lació de la casa

Costos que ha d’assumir l’inquilí

Com s’ha indicat a l’apartat anterior, l’inquilí sempre haurà de fer-se càrrec de qualsevol desperfecte causat pel mal ús de qualsevol electrodomèstic, instal·lació o objecte que hi hagi a la casa. Per exemple, si el pis està moblat i trenca el cristall d’una taula haurà de córrer amb la despesa. És en aquest sentit que existeixen assegurances per a inquilins la funció dels quals és fer front a aquestes despeses.

A més d’això, és responsabilitat de l’inquilí:

– Les factures d’aigua generades per una fugida posat que l’inquilí paga tot allò mesurable amb comptadors individuals
– Canvis de bombetes, eliminació de forats fets en la paret per penjar quadres i tot el que s’ha apuntat en l’anterior apartat com a despeses de cost menor.
– Danys en la instal·lació elèctrica a causa de sobrecàrregues per haver connectat massa elèctrics a la xarxa.

Revisión caldera de gas

Revisió de la caldera de gas, cada quants anys és obligatòria?

Revisión caldera de gas

Existeix certa desinformació entre els consumidors sobre les revisions del gas. Molts clients i usuaris ens pregunten si és obligatori realitzar una revisió de la caldera (ja sigui una caldera de gas, caldera de gasoil, una caldera de condensació, etc.), i quina és la periodicitat amb la qual s’ha de dur a terme aquesta revisió.
Llegir més