Entrades

Capa d'ozó

Cooperació internacional per a la preservació de la capa d’ozó

Capa d'ozó

El passat mes de setembre es va celebrar el Dia Internacional per a la Preservació de la Capa d’Ozó, un dia significatiu per conscienciar a la gent de la importància de preservar la capa d’ozó i lluitar contra el canvi climàtic del nostre planeta.

Per què és important preservar la capa d’ozó?

La capa d’ozó és essencial per a l’existència de vida al planeta terra ja que exerceix de barrera protectora contra els perillosos rajos del sol. Aquesta capa es troba entre els 19 i els 23 quilòmetres per sobre de la superfície terrestre, en l’estratosfera.

La disminució progressiva de la concentració d’ozó és molt nociva per a la vida a la terra. La mà de l’home està darrere d’aquesta problemàtica d’abast mundial, en gran part, per les emissions d’hidrocarburs halogenats. Per aquesta raó, es va signar l’acord del Protocol de Mont-real com a guia perquè els països signataris apliquessin les mesures que es van adoptar per a la preservació de la capa d’ozó.

Què és el Protocol de Mont-real?

Durant el 2017 se celebra el 30 aniversari de la signatura d’aquest acord, on 197 països es van adherir a un acord marc en el qual s’establia un calendari per a l’eliminació gradual dels compostos químics que afecten i danyen la capa d’ozó.

L’acord va entrar en vigor l’1 de gener de 1989 i, des d’aquest moment, ha estat revisat en diverses ocasions per accelerar amb el seu compliment a causa d’un increment en la atmosfera dels gasos d’efecte hivernacle per la crema de combustibles fòssils, una altra de les conseqüències directes de la mà de l’home.

Es pot dir que, a causa de l’alt grau d’acceptació i implementació que s’ha aconseguit d’aquestes directrius, el tractat és considerat com un exemple excepcional de cooperació internacional.

Lluita contra el canvi climàtic

La problemàtica actual, i en la qual tots els països signataris s’estan centrant, és la lluita contra el canvi climàtic.

Per aconseguir-ho, s’estan apostant per models de desenvolupament sostenibles i baixos en carboni, per la qual cosa tots els Governs estan implementant accions per reduir els gasos d’efecte hivernacle. D’una banda estan realitzant una major inversió en energies renovables (solar i eòlica, especialment) i, d’altra banda, estan promovent la cultura de l’eficiència energètica.

Per a la celebració d’aquest dia tan important i conscienciar a la gent de la importància de la protecció de la capa d’ozó, l’ONU Medi ambient ha publicat en el seu lloc web https://www.ozoneheroes.org/ una guia que informa sobre el paper de la capa d’ozó en la vida del planeta i el que va suposar la signatura del Protocol de Mont-real fa 30 anys, així com l’important paper que han jugat i que encara juguen els científics per a la protecció i la recuperació de la capa d’ozó.

turisme sostenible

Consells per a un turisme sostenible

turisme sostenible

Turisme verd, turisme ètic, turisme responsable són alguns dels noms amb els quals es coneix el turisme respectuós amb el medi ambient i el context. En aquest article veurem en què consisteix i donarem una sèrie de consells per a un turisme sostenible.

Per aconseguir un turisme sostenible el primer que hem de preguntar-nos quan contractem les vacances és l’impacte d’aquestes en la comunitat global, en el medi ambient i com incidirà en una problemàtica tan gran com és l’escalfament global.

El turisme sostenible està pujant cada cop més, de fet són diversos els termes que s’han encunyat per referir-se a aquest: turisme responsable, ecoturisme, turisme ètic i turisme verd. Tots ells posen l’accent en una part concreta de la sostenibilitat. Un, a mode d’exemple, posa més èmfasi en l’ecologia i la preservació del planeta mentre que un altre en aspectes ètics com, per exemple, la no precarietat dels treballadors.

Consells per a un turisme sostenible

Tria un tour operador ètic

Si no vols que tots els diners gastats a organitzar el teu viatge vagi exclusivament als agents de viatges i no reporti cap benefici a la comunitat local, llavors has de recórrer a els tour operadors ètics. Molts operadors turístics et muntaran itineraris de viatge absolutament personalitzats i s’asseguraran que gran part dels beneficis s’usin per recolzar al desenvolupament local.

Consumeix localment

Intenta comprar els teus records del viatge en botigues locals i establiments d’artesania obviant les grans tendes en les quals venen imants i samarretes. I intenta fer el mateix quan surtis a menjar fora: intenta trobar algun lloc local típic. D’aquesta manera també provaràs la cuina més autèntica.

Fes un ús correcte del transport públic

Sempre hem d’informar-nos bé de les opcions de transport públic que tenim al nostre abast. Els hotels són un bon lloc perquè ens informin de les diferents opcions disponibles i el seu preu. A partir d’aquí podem començar a gaudir del transport de forma econòmica i respectuosa amb el medi ambient. A més, ja que estem de turisme és una bona ocasió per gaudir de llargs passejos.

Lloga una bicicleta

Com hem deixat intuir a l’anterior apartat, moltes vegades la millor manera de descobrir un nou lloc és caminant o amb bicicleta. Les dues opcions ens permeten gaudir al nostre ritme de les visites i explorar tot allò que desitgem podent-nos parar on desitgem amb relativa facilitat. I a més pot ser un bon aliat per no tornar de les vacances amb uns quants quilos de més.

Informa’t sobre la teva destinació

Fer una mica de recerca prèvia sobre la situació política, social i econòmica del país que anem a visitar és important per prendre decisions sobre els llocs en els quals ens volem allotjar, llocs que volem vitar, etc. D’aquesta manera obtindrem informació sobre els costums locals i la seva actitud enfront dels turistes abans d’emprendre el viatge.

No agafis res de la natura

Ens pot semblar temptador endur-nos de record una petxina o un trosset de coral com a suvenir, però aquesta no és, en absolut, una actitud de turisme sostenible i responsable. A més, també hem d’evitar comprar productes fruit de la caça il·legal, l’explotació infantil, etc.

hamburg prohibeix capsules cafe

L’Ajuntament d’Hamburg prohibeix les capsules de cafè

hamburg prohibeix capsules cafe

L’Ajuntament d’Hamburg s’ha proposat lluitar contra la generació excessiva de residus. Les capsules de cafè i les ampolles de plàstic són considerats enemics públics. ¿Se’n sortirà? Llegir més