contaminacio-a-casa

Elimina la contaminació a casa i millora la teva salut

contaminacio-a-casa

Moltes persones, quan pensem en la contaminació de l’aire, creiem que solament ocorre en exteriors, però l’aire dins de casa també pot estar contaminat i pot arribar a ser molt més perillós que la contaminació exterior. Floridura, pol·len, fum de tabac, pesticides, gasos tòxics i materials de construcció són les fonts més freqüents de contaminació a casa.

Aquests contaminants poden causar malalties respiratòries i fins i tot càncer. De fet, segons troballes recents, la contaminació de l’aire interior provoca a l’any més de 2 milions de morts. Llavors, què podem fer sobre aquest tema? Respondrem a aquesta pregunta, però abans hem de ser capaces d’entendre les causes i els efectes de la mateixa.

Causes i efectes de la contaminació a casa

Productes tòxics, una inadequada ventilació, altes temperatures i humitats són les causes primàries de la contaminació de l’aire a les nostres cases.

1. L’amiant és la causa principal de la contaminació de l’aire interior. Es tracta d’un material utilitzat comunament en la indústria de l’automòbil, així com en la construcció d’habitatges. Sol trobar-se en recobriments, pintures, materials de construcció, les teules de l’edifici i les rajoles del sòl. En els pisos nous ja no s’utilitza aquest material. No obstant això, si resideixes en una casa antiga, sí que has de preocupar-te per l’amiant perquè genera greus problemes de salut com a càncer de pulmó, asbestosis (fibrosi pulmonar) i altres tipus de càncer.

2. El formaldehid és una altra de les causes de la pol·lució interior. Es troba en pintures i terres de fusta i pot causar irritació de gola, ulls i nas, així com reaccions al·lèrgiques. Hi ha hagut una sèrie de casos en els quals també ha causat el càncer.

3. El radó és un tipus de gas tòxic que es troba en diversos materials de construcció, en els fogons de les cuines, les parets i molts objectes de decoració o la mateixa cuina.

4. El fum del tabac també pot ser un contaminant de l’aire interior. Fa que les persones experimentem una severa irritació respiratòria, pneumònia, bronquitis, malalties del cor, així com càncer de pulmó.

5. Molts contaminants que creixen en ambients humits poden ser atrets cap a l’interior dels habitatges. Aquests contaminants són la floridura, bacteris, àcars de la pols, així com la caspa animal i poden provocar asma, irritació en la gola, grip i altres tipus de malalties infeccioses.

6. Altres objectes que podem tenir a casa com a estufes de llenya, de gas o xemeneies generen monòxid de carboni així com diòxid de nitrogen.

7. Productes per a la llar com a vernissos, pintures i certs productes de neteja també poden emetre gasos contaminants de l’aire.

6 maneres de millorar la qualitat de l’aire interior

1. El tabac és la causa de contaminació interior més freqüent. El millor que pots fer és deixar de fumar a casa.

2. Assegura’t de revisar els ingredients de tots els productes de neteja que utilitzis per comprovar que són respectuosos amb l’ambient. També pots buscar productes marcats amb l’etiqueta Ecolabel, una identificació de la Unió Europea per als productes que no contaminen.

3. Deixa d’utilitzar estufes de gas a la teva casa.

4. Utilitza una aspiradora potent amb raspalls especials per mantenir allunyats els químics i al·lergògens.

5. Ventila bé tota la casa per assegurar-te que els gasos nocius no s’estanyin dins de l’habitatge i aspira una vegada tancades portes i finestres per eliminar els contaminants que hagin pogut entrar des de l’exterior.

6. La major part de la brutícia de l’exterior entra a casa a través de les nostres sabates. Col·loca una catifa en la porta de l’habitatge per reduir la quantitat de brutícia i contaminants que entrin a la teva casa.

Comprendre les causes i els efectes de la contaminació interior t’ajudarà a entendre per què has de prevenir i què pots fer per tu mateix. Fer petits canvis dins de la teva llar poden ajudar en gran manera a millorar la teva salut i la de la teva família.

Coneixes algun altre mètode per mantenir la contaminació a ratlla? Comparteix-ho amb nosaltres.

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

14 − 6 =