Entrades

Fan-coils

Què són els fan coils?

Fan-coils

La climatització artificial en èpoques d’estiu es redueix al coneixement popular dels aparells d’aire condicionat, però la realitat és que l’oferta estiuenca per fer front a la calor a les llars i altres espais públics i entorns laborals és molt més àmplia. Els splits o l’aire condicionat per conductes són els climatitzadors més famosos, però des de RoigSat volem parlar-te dels denominats fan coils, en els quals, també som instal·ladors experts i fem un manteniment acurat.

Si necessites canviar el teu aparell climatitzador, arreglar una avaria o fer el manteniment del teu aire condicionat, pots demanar cita des d’aquí i també pots adquirir els nostres plans de manteniment.

Què és un fan coil?

La instal·lació de fan coils a Espanya encara no és popular, cosa que sí que succeeix en altres països europeus com ara França o Itàlia, on la compra d’aquestes unitats representa el 14% i el 30% respectivament, de tots els aparells d’aire condicionat venuts. Es tracta d’equipaments aigua-aire, ja que estan formats per una bateria o intercanviador de fred o calor (coil) juntament amb un ventilador (fan). Fan servir l’aigua com a element refrigerant al contrari que els splits tradicionals d’aire condicionat que són unitats aire-aire.

Abans d’instal·lar un fan coil, què haig de tenir en compte?

A simple vista no és fàcil diferenciar un aparell d’aire condicionat mitjançant split o mitjançant fan coil. Tots dos estan recomanats en situacions d’espai similars, però aquests darrers són més compactes, així que ocupen menys espai. Tenen una carcassa exterior amb reixeta des d’on es pren l’aire. Els nostres experts de RoigSat faran un estudi climàtic per recomanar-te el millor sistema de climatització i podràs escollir el que et sembli més adequat. Amb un fan coil produiràs emissions menys contaminants.

Els fan coils poden ser per conductes, de paret, de terra, de casset o sostre.

Aire-condicionat-lloguer

5 consells per fer el manteniment del teu aire condicionat si vius de lloguer  

Aire-condicionat-lloguer

Les obligacions i drets d’arrendataris i llogaters estan separades per una línia molt fina que no sempre som capaços de distingir. Existeix una normativa, la Llei d’Arrendataris Urbans que actua com una mena de guia en aquests casos, però moltes vegades les dues parts poden establir altres clàusules al mateix contracte o establir pactes verbals. En el cas del manteniment de l’aire condicionat en un pis de lloguer, s’hauria de tenir en compte l’article 21 d’aquesta llei que adjudica a l’arrendatari la responsabilitat de fer-se càrrec de les reparacions per conservar l’habitatge en condicions habitables. Així que tot indica que el propietari de l’habitatge és el responsable, de tota manera, des de RoigSat et donem alguns consells perquè el manteniment del teu aire condicionat si vius de lloguer sigui una realitat.

Consells de manteniment de l’aire condicionat a un pis de lloguer

Els arrendataris han de tenir cura de les reparacions provocades pel dia a dia que poden anar sorgint a un habitatge per assegurar que els seus llogaters hi viuen en les millors condicions. Així i tot, els inquilins també han de tenir cura del pis o casa, mantenint el seu bon estat. Apunta aquests consells perquè no et quedis sense aire condicionat a la teva llar de lloguer.

 1. Assegurar-se que en el contracte de lloguer s’indica que el propietari es farà càrrec dels desperfectes.
 2. Poden existir clàusules que indiquin que l’arrendatari assumirà el cost de les reparacions sempre que no siguin fruit d’una negligència o d’un nul manteniment de la llar.
 3. És recomanable proposar a l’arrendatari que assumeixi el cost d’un manteniment de l’aire condicionat per evitar sorpreses desagradables i futures reparacions.
 4. L’arrendatari es pot negar. En aquest cas pots proposar fer-te’n càrrec tu del manteniment.
 5. És responsabilitat del propietari el cost de les reparacions d’avaries que no es consideren menors. És a dir, com a inquilí segurament hauràs de pagar les factures de menys de 150 euros. Surt a compte assumir un manteniment anual que és més barat.

Quant al manteniment de la caldera també existeixen disposicions molt semblants a tenir en compte si vius de lloguer.

Sobreviure-sense-aire-condicionat

4 tips per sobreviure a unes vacances sense aire condicionat

Sobreviure-sense-aire-condicionat

És més habitual del que ens pensem, però encara existeixen molts hotels, apartaments i habitatges de lloguer vacacional que no disposen d’aire condicionat. Normalment es tracta de places turístiques a bon preu, per contra, no disposen de certes facilitats i privilegis als quals ja ens hem acostumat la majoria. Si aquest estiu has programat unes vacances a zones de platja o interior de secà, assegura’t que les instal·lacions compten amb aparells refrigeradors. En el cas que no puguis gaudir de climatització, però et vols arriscar, des de RoigSat recuperem alguns vells trucs perquè l’estada sigui positiva i no passis molta calor.

Consells per sobreviure a unes vacances sense aire condicionat

Una vegada planificat el viatge i confirmada l’estada a un hotel, apartament o casa concreta sense aire condicionat, és important comprovar quines alternatives té. Alguns establiments tenen ventiladors, una orientació que proporciona ombra la major part del dia, finestres aïllants, etc. Això ens pot ajudar a prendre algunes mesures.

 1. Els ventiladors de sostre han de girar en sentit contrari a les agulles del rellotge. D’aquesta manera s’aconsegueix que giri a una velocitat major i que el flux d’aire del ventilador generi un efecte de brisa que ens farà sentir més frescos.
 2. Mantenir les persianes tancades. D’aquesta manera es pot reduir un 30% de la calor que prové de l’exterior. També serveixen les cortines on no penetri la llum en aquells casos on no hagi persianes.
 3. Finestres i portes ben tancades. D’aquesta manera evitarem que la calor es concentri a l’habitació- És important, això sí, ventilar a primera hora del matí per renovar l’aire, però després mantenir tot tancat durant les hores centrals.
 4. Hidratar-se. És la millor manera de regular la temperatura del cos i la sensació tèrmica de calor. Beure molta aigua fresca, també sucs naturals, cafè o te amb gel. Ens ajudarà a refrescar-nos, però interessa mantenir una bona hidratació que s’aconsegueix amb el consum d’aigua.

Si cap d’aquests consells et convenç, sempre pots intentar l’opció d’anar al poble (allà sempre s’està fresquet, sobretot durant les nits) o passar-te el dia a la platja o a la piscina en remull. I si a casa teva encara no teniu aire condicionat, demana un pressupost, l’equip de RoigSat farà un estudi climàtic de la teva llar i et recomanarà les millors opcions.

gaudir-aire-condicionat-estiu

4 consells imprescindibles per a gaudir al màxim del teu aire condicionat

gaudir-aire-condicionat-estiu

Us imagineu com era la vida abans dels aires condicionats? Segur que la majoria que gaudeix a casa d’un aparell de climatització ha oblidat les nits de xafogor i els dies amorrats al ventilador. És fàcil acostumar-se als privilegis, de tota manera cada vegada són menys les llars que no disposen d’un aire condicionat, la tecnologia ha evolucionat i els aparells són cada vegada més  efectius i a preus molt competitius. A Roigsat som professionals de la instal·lació i manteniment d’aquests aparells que es salven la vida, literalment, a l’estiu. T’expliquem alguns trucs per a gaudir al màxim del teu aire condicionat, sí, encara més.

Consells per a gaudir de l’aire condicionat

Moltes famílies i negocis de cara al públic consideren que una vegada instal·lat l’aire condicionat, mentre funcioni i proporcioni frescor els dies calorosos la missió ja estaria complerta. En realitat hi ha molts factors que poden ajudar a incrementar la sensació de benestar i treure-li un major partit a la teva màquina. T’expliquem què hauries de fer:

 1. Instal.la tendals i persianes. Així evitaràs el pas de la llum durant les hores centrals del dia, cosa que escalfarà més la teva llar i l’aire condicionat haurà de treballar més fort per poder refredar l’estança. Això no és un problema si el teu aparell és relativament nou, la tecnologia està molt avançada, però sí que tarda una mica més a emplenar-se de confort i també les despeses energètiques s’incrementen. Si fas servir tendals i persianes pots estalviar fins un a 30%.
 2. Col.loca la sortida d’aire allunyada de finestres, en un lloc alt i central. En aquest article et vam explicar els millors indrets d’un habitatge per instal·lar splits d’aire condicionat. En tot cas, siguin split o siguin sortides de circuits interns, el més important és no malbaratar. Les teves finestres haurien de ser 100% hermètiques per evitar cap entrada d’aire calent (ni fred a l’hivern), però si l’aïllament no és possible, allunya l’aparell de les fugues, també aconseguiràs que es refredi més ràpidament la teva llar.
 3. Regula la temperatura. És important no posar la més baixa i anar apagant i encenent (gasta més, no ajuda a allargar la vida útil del teu aparell i és perjudicial per al teu benestar). Els 24 graus és la temperatura ideal a l’estiu. Evita la humitat a casa i recorda purificar l’aire per treure el màxim rendiment de forma segura.
 4. Manteniment periòdic. Per evitar sorpreses i aconseguir treure el màxim rendiment al teu aire condicionat. En aquest article t’hem explicat com fer la posada a punt, en aquest moment de l’any ja hauries d’haver-la fet, però si vas tard, a RoigSat t’ajudem, aconsegueix la nostra subscripció anual i oblida’t.

 

La ventilació és clau per un bon ús de l’aire condicionat

Ventilar-llar

Cada vegada més estudis indiquen que la principal via de contagi del coronavirus és l’aèria, els aerosols. Així que és molt important mantenir els espais ben ventilats per evitar la concentració de virus com la Covid-19 i altres bacteris. Amb l’arribada del bon temps moltes famílies es plantegen una pregunta: és segur fer servir l’aire condicionat? En aquest article ja vam explicar que aquests aparells fins i tot tenen beneficis, ja que poden reduir la concentració de les partícules en suspensió. La clau, però, és que els filtres funcionin adequadament i filtrin els virus. També és important la ventilació diària de les llars. Des de RoigSat t’expliquem totes les qüestions que s’han de tenir en compte enguany abans de començar a fer servir l’aire condicionat.

Una bona ventilació és fonamental per a un bon funcionament de l’aire condicionat

En aquest article ja vam explicar els 6 consells que hauries de tenir en compte abans de fer servir l’aire condicionat en època de Covid-19. Un d’aquests punts és la ventilació, de la qual parlarem més específicament perquè s’ha demostrat clau per evitar contagis de Covid-19 per aerosols. L’aire condicionat és segur, però no pots ignorar certes pautes molt importants per a gaudir de l’aire fresc a la teva llar amb totes les garanties de seguretat.

 1. Ventila la teva llar cada dia un mínim de 20 minuts. Així aconseguiràs renovar l’aire concentrat de la teva llar que s’acumula i es degrada amb el pas de les hores si es mantenen els espais tancats. Assegura’t de ventilar a primera hora del dia, quan l’aire és més pur i encara no s’ha contaminat pel trànsit de l’hora punta del matí.
 2. No encenguis l’aire condicionat quan estàs ventilant la llar. Faràs una despesa d’energia innecessària i a més no aconseguiràs refrescar l’ambient, ja que entrarà en conflicte amb l’aire calent que arribi de l’exterior. A més, hauries d’evitar que l’aire refrigerat es barregi amb l’exterior, ja que provocaràs que la ventilació no es realitzi completament perquè seguirà circulant aire estanc.
 3. Fes servir purificadors d’aire al marge de la ventilació. D’aquesta manera assegures que l’aire que circula pel circuit intern de l’aire condicionat és de la millor qualitat possible i lliure de virus i bacteris. Si és que la ventilació no ha estat 100% efectiva i hi havia rastres de partícules en suspensió, es quedaran atrapades als filtres de l’aire condicionat i del purificador.

Aire per conductes o split? 5 coses a tenir en compte abans de prendre una decisió

Conductes-o-split

La primavera és la millor època de l’any per instal·lar un sistema d’aire condicionat a la teva llar, local o oficina. El fred ja ha marxat, però encara no fa calor com per necessitar aquests aparells, la demanda també és més baixa i això fa que es pugui treballar amb tranquil·litat i temps suficient per arribar a l’època de calor amb tot a punt. Una de les qüestions més importants a l’hora de decidir instal·lar un aparell d’aire condicionat és com escollir el millor sistema. En aquest article t’expliquem com escollir el que millor et convé segons les teves necessitats i espai disponible. Per norma general i pel tipus d’habitatges de què disposem a la península les opcions més escollides són l’aire per conductes o l’split. T’ajudem a decidir quin sistema prefereixes.

Coses a tenir en compte abans de decidir una instal·lació per conductes o l’split

Els habitatges de nova construcció ja solen incloure sistemes d’aire condicionat per conductes interns. Sense aparells exteriors, cosa que permet aprofitar els espais al màxim i es redueix l’impacte visual de la decoració de la llar. Així i tot, en els habitatges i locals més antics no existeix aquesta possibilitat i per això els splits són més habituals. Abans de decidir res t’expliquem què hauries de tenir en compte.

 1. Fer una instal·lació de conductes interns sense aparell Split comporta una obra important. El pressupost es pot disparar i es necessita temps per poder realitzar-la. Això sí, és un sistema durador en el temps que només requerirà manteniment dels conductes, les sortides d’aire i la unitat exterior.
 2. Si l’aire per conductes surt del teu pressupost o no et ve de gust fer un projecte d’obres tan gran, també es poden fer conductes externs amb aparells splits. Es poden fer conductes externs als sostres dels habitatges, amb una obra mínima per travessar les parets.
 3. Pots instal·lar únicament els splits sense conductes, però llavors el buidatge de l’aigua resultant s’haurà de recollir manualment.
 4. Instal·lar splits implica una data de caducitat dels aparells. Tenen vides llargues, però en algun moment s’hauran de substituir per màquines amb motors nous i noves funcionalitats.
 5. L’estructura de l’habitatge s’ha de tenir en compte. Els espais oberts i grans fan que un únic Split es quedi curt i a una habitació petita estigui de més. És important comptar amb la valoració de professionals tècnics de manteniment i instal·lacions d’aire condicionat que sempre ofereixen la millor opció després de fer un estudi acurat. Pots demanar més informació aquí.

6 consells per a la posada a punt de l’aire condicionat en temps de Covid-19

Posar-a-punt-aire-condicionat-covid19

L’arribada de la primavera va desterrant a poc a poc les calefaccions a les llars per donar pas als aires condicionats. Els graus de temperatura encara són una mica baixos per necessitar refrigeració artificial, per això aquesta estació és el millor moment per posar a punt l’aire condicionat en temps de Covid-19. En aquest article et donàvem algunes claus que pots dur a terme a la teva llar sense l’ajuda d’un tècnic. Recorda que a RoigSat som tècnics especialistes en manteniment i instal·lació, per això és primordial que demanis la teva cita perquè un expert comprovi que l’aparell, comandament a distància i canonades es troben en bon estat. Ara, però, en època de Covid-19 la importància del manteniment dels aparells d’aire condicionat esdevé una prioritat, des de RoigSat t’expliquem les passes a seguir.

Consells per posar en marxa l’aire condicionat en época de Covid-19

 1. Ventilar la llar. Abans de realitzar comprovacions i començar a fer servir l’aire condicionat enguany, és important que la llar estigui completament ventilada per evitar que remogui aire contaminat. Podria ser recomanable fer servir algun tipus de purificador d’aire, en aquest article en parlem.
 2. Netejar els filtres. Allà s’acumulen, virus, bacteris i microbis. Existeixen en el mercat esprais i líquids especials, però millor deixa aquesta part en mans d’un professional.
 3. Netejar l’aparell. Per fora i també per dins. És un altre indret on s’acumula pols i altres partícules en suspensió, ja que normalment la màquina està col·locada en indrets alts I apartats de la llar que fa que acumuli més brutor I no es presti tanta atenció al seu manteniment.
 4. Comprovar el sistema de refrigeració. És important que els conductes estiguin en perfecte estat, els cables ben connectats, el condensador exterior en bones condicions, etc.
 5. Provar el comandament a distància. Detectar si les piles funcionen o s’han de canviar. Provar tots els botons i modes per assegurar-nos que tots funcionen: Les reixetes es despleguen correctament, surt aire de la temperatura indicada, el mode “nit” i ECO funcionen…
 6. Revisió especialitzada. Els punts anteriors es poden dur a terme de forma individual i tenen a veure amb la neteja i comprovacions senzilles. Però existeix una part més tècnica que han de dur a terme professionals del sector, parlem d’una revisió especialitzada:
  1. Els nivells de pressió del circuit.
  2. La càrrega de gas, que pot haver baixat a causa d’alguna fuga.
  3. Els nivells de consum.
  4. L’ajust de les temperatures.
  5. El funcionament dels termòstats.
  6. L’estat dels desaigües.
  7. L’estat dels filtres, per si és necessari reemplaçar-los.
  8. Possibles infeccions per fongs o bacteris de la unitat exterior, alguna cosa que no es percep a simple vista i que necessita tractaments especials.
  9. L’estat de les connexions elèctriques.
Millor-aire-condicionat

5 consells per a escollir el millor aire condicionat  

Millor-aire-condicionat

Acabem d’inaugurar l’estiu i amb ell l’època de més calor de tot l’any. Cada vegada és més habitual que les famílies disposin d’aparells d’aire condicionat per evitar les altes temperatures i les problemàtiques que pot comportar: Marejos, excés de sudoració, apatia, pèrdua d’energia, sedentarisme… Si has pensat a instal·lar un aire condicionat a la teva llar, des de RoigSat t’expliquem alguns consells perquè escullis l’aparell que millor s’adapta a les teves necessitats. Descobreix com escollir el millor aire condicionat.

5 consells per instal·lar i comprar el millor aire condicionat

 

És molt habitual que abans de comprar un aparell d’aire condicionat les famílies es fixin en la marca i el preu, però això no sempre representa una garantia d’èxit. Segueix els nostres consells infal·libles per fer-te amb el millor aire condicionat adaptat a les teves necessitats.

 1. Comprovar si la instal·lació està inclosa en el preu de l’aparell. És important que instal·lador i venedor siguin la mateixa persona, ja que un defecte de fàbrica pot impedir la instal·lació o un incident durant aquesta instal·lació pot fer malbé alguna peça de l’aparell, de la qual no es farà responsable el fabricant.
 2. Assessorament professional. És lògic que les famílies comparin preus i marques i demanin diferents pressupostos però la decisió ha de ser meditada i amb el suport d’un professional. D’aquesta manera serà més fàcil escollir l’aire condicionat que millor s’adapta a les teves necessitats.
 3. Tenir en compte el tipus d’habitatge. No és el mateix una casa unifamiliar, que un pis.
  1. En el primer cas té més sentit un sistema de climatització centralitzat que es mou per canonades per les diferents habitacions i és capaç de refredar grans espais.
  2. Splits d’aire condicionat. Recomanat per pisos i apartaments petits, ja que es poden instal·lar en aquelles habitacions on sigui necessari però només refreden espais molt concrets. Són els més habituals pel tipus d’habitatge que es té a Catalunya.
  3. Portàtils. Són els més econòmics i no requereixen instal·lació. També són els menys efectius. Són adequats per a moments puntuals.
 4. Prestacions imprescindibles. Per a poder escollir el millor aire condicionat és necessari que aquest disposi d’unes condicions mínimes: Termòstat regulable, 2 velocitats de ventilador, reixetes ajustables i filtres fàcils de netejar i extreure.
 5. Tecnologia inverter. Permetrà una major eficiència energètica i per tant, ens ajudarà a practicar l’estalvi econòmic i a emetre menys gasos contaminants.

Com fer un bon ús de l’aire condicionat a la tardor

El canvi climàtic és una realitat i les tardors ja no són les que érem. Si abans a l’octubre començàvem a menjar castanyes, prendre begudes calentes i portar jaquetes gruixudes; ara depèn del dia, necessitem anar fins i tot amb màniga curta. Aquesta setmana ha començat l’estació de la caiguda de les fulles i t’expliquem com pots fer un bon ús del teu aire condicionat per evitar les calors matutines i el fred de la nit. Fes servir el teu aire condicionat a la tardor de forma responsable.

L’aire condicionat a la tardor

Amb l’arribada de la tardor és habitual que els dies siguin calorosos i les nits més fredes. La baixada de les temperatures és evident, els dies de platja s’han acabat (a excepció dels més valents i valentes) però continua la calor. Els canvis bruscos de temperatura són la tònica i s’inaugura oficialment la temporada de vestir-nos a capes: Roba d’estiu més jaquetes, mocadors i mitges. I és que si ens passem tot el dia a fora de casa, podem experimentar la sensació de 3 estacions diferents, ja que a les nits els graus del termòmetre descendeixen i tenim més fred.

Aquest és un escenari perfecte per als refredats i altres malalties que poden aparèixer amb els canvis de temperatura. També contribueix que anem encenent l’aire condicionat i l’anem apagant. Si no hem fet una bona neteja (pots contractar aquí el manteniment anual amb RoigSat) els àcars de la pols i les partícules en suspensió incrementem les possibilitats d’atrapar els virus en un ambient fred, perfecte per a la seva expansió.

4 tips per fer un bon ús de l’aire condicionat a la tardor

 1. Mantenir l’aire condicionat a una temperatura constant. Això ens ajudarà a practicar l’estalvi energètic, ho notarem a la factura de la llum i també evitarem els canvis bruscos de temperatura.
 2. Escollir una temperatura que no estigui a més de 5 graus per sota de la temperatura exterior. Això ajudarà a fer que la temperatura sigui constant.
 3. Si pots, selecciona la modalitat “confort”. Molts aparells ja inclouen als comandaments a distància aquesta opció que puja o baixa els graus automàticament per a mantenir el confort.
 4. Evitar encendre i apagar la màquina constantment. A més de consumir més energia perquè ha de tornar a cercar la temperatura escollida, els canvis poden contribuir als refredats.

3 consells per sobreviure a l’aire condicionat del transport públic quan les temperatures baixen

La utilització d’aparells de climatització al transport públic és el més habitual, no només durant els mesos estivals, també a la resta, per evitar així marejos i altres indisposicions dels passatgers a conseqüència de l’afluència massiva d’usuaris i del gran tonatge dels vehicles i altra maquinària que escalfen l’ambient. Tot això provoca que els aparells d’aire condicionat permetin refredar els ambients tot i que de vegades la baixada de temperatures és massa gran. En aquest article t’explicàvem com sobreviure al fred dels espais públics a l’estiu, ara t’expliquem com afrontar l’aire condicionat del transport públic quan les temperatures exteriors comencen a baixar

Com sobreviure al fred del transport públic al final de l’estiu

Has pensat alguna vegada que feia més fred al metro o a l’autobús que al carrer? No ets l’únic. És un dels clàssics del mes de setembre amb l’arribada de la tardor. Perquè oficialment no canviem d’estació fins al dia 23, però algú recorda ja les jornades a la platja?

 1. Vestuari. Has d’acceptar que els dies de calor i xafogor ja són història. Com a molt podràs trobar-te amb algunes jornades de calor intensa, però en les hores centrals del dia i molt segmentades. Així que per no passar fred al transport públic, ni quan surtis de casa a primera hora del matí, oblida’t de les faldilles i vestits curts, els tirants i sobretot, les sandàlies. Això no significa que hagis de treure la roba d’hivern. Al migdia la temperatura pujarà, així que aposta per roba que pots portar tant a l’estiu com a la tardor. Texans, samarretes de tirants però amb jaquetes fines a sobre, mocadors pel coll, teixits suaus i transpirables i sabates tancades.
 2. Evitar les sortides d’aire. Encara que vagis vestit amb roba d’entretemps o fins i tot d’hivern, has d’evitar els conductes de sortida directa de l’aire, ja que pot afectar la teva salut i provocar-te dolors musculars o transmetre’t un virus o bacteri si tens les defenses baixes.
 3. Camina. És aconsellable que en aquesta època d’entretemps facis una part del trajecte a la feina o als indrets on vulguis anar, caminant. Ara no fa la xafogor que ens fa suar a l’estiu, ens atabala i no ens permet gaudir dels carrers i els passejos. Si fas una part del camí a peu, evitaràs una bona estona d’aires condicionats al transport públic.