iluminacion-LED

Com triar la bombeta LED correcta

iluminacion-LED

El mercat de les bombetes LED està avançant a passos engegantits. Els preus han baixat (encara són més cares que les bombetes incandescents però ja ha quedat clar que a llarg termini suposen un gran estalvi en la factura elèctrica), ara hi ha més varietat, s’ha ampliat la gamma de llums més enllà de les llums LED blanques d’antany. Fins i tot existeix la possibilitat de comprar bombetes que treballin amb reguladors de voltatge.
No obstant això, els consumidors encara estem confusos a l’hora de seleccionar les bombetes adequades. Hi ha molts tipus, diferents formes i colors. És difícil saber d’un cop d’ull com es comportarà cada bombeta. Per això hem pensat que seria interessant recollir unes regles bàsiques per simplificar l’experiència de compra de les bombetes LED.

Instal·la LED on usis la llum amb més freqüència

Les bombetes LED encara són cares, així que tret que tinguis un elevat pressupost per substituir totes les bombetes de la teva casa alhora, ho faràs progressivament, canviant aquelles que es fonen o es cremen. És un fet comprovat i aprovat per tots que a la llarga la inversió en LEDs quedarà amortitzada en una menor factura elèctrica. Però si vols accelerar la tornada de la inversió, el millor serà que utilitzis aquest tipus de bombetes en els dispositius lluminosos que més utilitzis: la llum del bany seria una molt bona opció.

Compra per lumens, no watios

Un lumen és la unitat usada per expressar la quantitat de llum que és capaç de generar una bombeta. No obstant això, estem acostumats a comprar bombetes incandescents pels watios i sabem la quantitat de llum que pot esperar-se d’una bombeta de 60, 100 o 150 watios.

Les bombetes LED també es classifiquen per watios però el problema és que la falta d’unió per part dels fabricants no permet unificar criteris, la qual cosa pot generar confusió. De totes maneres, la teoria ens diu que un led és capaç de generar per sí mateix entre 60 i 90 lumens.

Ara, en lloc d’utilitzar watios, haurem d’acostumar-nos a parlar de lumens com a criteri per a la lluentor. Podem tenir en compte aquesta taula per fer-nos una idea a l’hora de substituir bombetes incandescents per LEDs.

lumen-wats

Per tant, per reemplaçar una bombeta incandescent de 150 watios, hauríem de buscar una LED de 2600 lumens (25-28 watios). Com podeu veure generant la mateixa quantitat de llum estalviem 125w per cada bombeta incandescent que substituïm.

La temperatura de color

Ara hi ha molta més varietat de color: blanc càlid, blanc pur i blanc fred. El blanc fred és idoni per col·locar en llocs on es necessiti la màxima llum possible com pot ser el garatge, traster, etc. El blanc pur està indicat per usar en cambres de bany, cuina o llocs de treball. Finalment, la llum amb to groc, blanc càlid, és indicada per a habitacions, sala d’estar, etc., ja que ofereix un tipus de llum més d’ambient.

Quan anem a comprar la bombeta, haurem de comprovar la temperatura en graus Kelvin per saber què tipus de llum donarà:

  • Llum groga: 2700 – 3000 K.
  • Blanc pur: 3500 – 4100 K.
  • Blanc fred: 5000 – 6500 K.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *