Alternatives-abelles

La ciència cerca solucions a la possible desaparició de les abelles

Alternatives-abelles

Cada vegada és més evident que la petjada humana és la responsable del canvi climàtic, els canvis en els ecosistemes, el clima i també la desaparició d’algunes espècies animals. En aquest article des de RoigSat vam analitzar el paper de les abelles en el canvi climàtic, què aporten a la natura, perquè són imprescindibles i perquè estan desapareixent. Ara que sembla que desfer aquest camí és molt complicat, la ciència cerca solucions a la possible desaparició de les abelles.

De moment sembla que no existeix un pla B per a l’extinció d’aquests insectes tan importants per a l’equilibri dels ecosistemes: Pol·linitzen les plantes i per tant proporcionen oxigen al planeta, mantenen vius els ecosistemes i fan que els conreus agrícoles funcionin.

Les opcions científiques actuals a la possible desaparició de les abelles

La sèrie de televisió “Black Mirror” ja va tractar aquesta qüestió en un dels seus capítols, on la solució tecnològica a la desaparició de les abelles passava per unes abelles-dron. En l’actualitat, la comunitat científica està cercant solucions semblants:

 • Drons amb forma d’abella.
 • Cultius modificats que no necessiten la pol·linització.
 • Insectes resistents als agrotòxics.

L’objectiu principal és poder suplir la funció de pol·linització que fan les abelles, la més important de totes. Per aconseguir-ho hi ha diferents projectes en marxa que cerquen solucions com les que hem mencionat, amb inversió i en alguns casos, projecció d’èxit. De tota manera, una part crítica de la comunitat científica reconeix la dificultat d’aconseguir el que durant milers d’anys han fet en cooperació plantes i insectes. Es pot imitar d’alguna manera, però en una part molt petita i ínfima que no solucionaria el problema. És per això que molts investigadors aposten per intentar revertir la situació actual o almenys aturar-la. Tornar enrere és gairebé impossible, però es poden conservar i aprofitar les solucions que la mateixa natura ha anat perfeccionant.

Es calcula que més de 20.000 espècies contribueixen a la pol·linització de les plantes a tot el planeta.

A RoigSat som experts en manteniment de calderes i aires condicionats, també instal·len els teus aparells climatitzadors i reparem les avaries. Seguint un protocol respectuós amb el medi ambient.

Agricultura-aèria

Què és l’agricultura aèria?

Agricultura-aèria

La societat és cada vegada més conscient de l’impacte que té la seva alimentació en el medi ambient. Molts ja han començat a plantejar-se la reducció del consum de carn una proposta que aquest estiu va envoltar l’executiu de Pedro Sánchez en una polèmica en posar-se de manifest les discrepàncies que existeixen sobre aquesta qüestió al si del govern central. Però al marge de la indústria càrnia, el conreu de fruites i vegetals en el marc d’una agricultura extensiva, també provoca desertització i pèrdua de zones naturals per crear camps de conreu que també posen en perill els ecosistemes. En aquest darrer cas, alguns experts ja apunten a una possible solució pràctica i ecològica: L’agricultura aèria o granges verticals. Des de RoigSat t’expliquem en què consisteixen aquests espais i recorda que també pots contribuir a aturar el canvi climàtic canviant algunes de les teves rutines de consum a la teva llar i tenir molt en compte com es gasta l’energia a casa teva. Els nostres tècnics s’encarreguen de fer un manteniment acurat de la teva caldera o aire condicionat per evitar al malbaratament i ser respectuosos amb les emissions.

Les característiques de l’agricultura aèria o granges verticals

Està clar que continuar consumint fruites i verdures que es produeixen a gran escala no és sostenible, així que els avenços tecnològics han ideat iniciatives com les granges verticals. Quines són les problemàtiques de la producció agrícula actual? Cada aliment ha de seguir aquestes passes:

 1. Cultiu extensiu.
 2. Empaquetatge.
 3. Transport i conservació.
 4. Desenpaquetatge al punt de venda (De vegades nou embolcallat amb una selecció en safates de porexpan o envasos amb la fruita i la verdura ja tallades).

Les granges verticals es podrien cultivar a la façana o parets del mateix edifici d’un supermercat. Un espai vertical on poder plantar diferents categories de verdures i fruites. Entre els beneficis que aportaria destaquen:

 1. Producte fresc. El consumidor o consumidora podria tastar el producte poques hores després de la seva recol·lecció.
 2. S’eviten les emissions del transport i les despeses del manteniment.
 3. S’eliminen els embolcalls innecessaris.
 4. S’abarateixen els costos.
 5. Es redueix i optimitza l’espai.

Els espais urbans concentren més de la meitat de la població mundial i contribueixen al 70% de les emissions d’energia globals. Les granges verticals permetrien alimentar ecològicament a les poblacions urbanes i milloraria la vida a les ciutats.

10 formes d’estalviar aigua a la teva llar

Estalvi-aigua

L’aigua és un dels recursos naturals exhauribles més importants del planeta, per això s’ha de tenir cura de fer-ne un ús responsable per evitar escassetat. Sense l’aigua no és possible la vida en cap àmbit: Aliment per a les plantes, per a l’ésser humà, necessària per higiene i evitar plagues i malalties… El malbaratament de l’aigua ja està provocant que moltes zones del planeta esdevinguin infèrtils i àrides (ja no pot créixer la vida), per això en el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera t’expliquem 10 formes d’estalviar aigua a la teva llar. Ajudaràs al planeta i de pas també a la teva butxaca.

10 consells d’estalviar aigua a la teva llar

L’estalvi d’aigua i un consum responsable d’aquest recurs significa una millora per a la conservació dels ecosistemes i el medi ambient en general. Paral·lelament a això, l’aigua és a les zones habitades un recurs públic necessari, així que amb el seu estalvi aconseguiràs reduir costos i abaratir la teva factura mensual. L’estalvi energètic no és només per a l’energia elèctrica, l’aigua també compta.

 1. Tanca l’aixeta quan estiguis rentant els plats o raspallant-te les dents, o ensabonant-te el cabell. Obre-la només quan sigui necessari.
 2. Assegura’t de tancar bé les aixetes i que no tinguin pèrdues que provoquin un degoteig constant.
 3. Posa la rentadora i el rentavaixelles únicament quan estiguin completament plens, així consumiràs la mateixa quantitat d’aigua una única vegada.
 4. Reutilitza l’aigua que fas servir per rentar verdures i fruites per a regar les plantes.
 5. Rega les plantes a la nit, ja que durant el dia es pot evaporar un 30% de l’aigua que facis servir.
 6. Dutxat en comptes de banyar-te.
 7. Controla que la cisterna del vàter no perd aigua.
 8. Instal·la difusors i reductors de cabal a les aixetes de la casa.
 9. No facis servir l’inodor com una paperera, ja que amb cada buidatge de la cisterna es perden litres d’aigua.
 10. Compra electrodomèstics eficients amb una certificació A.

Mascaretes de roba vs. mascaretes homologades

Mascaretes-de-roba

Aquest mes de juny es compleix un any de l’inici del que es va denominar “nova normalitat”. A poc a poc es va tornar a sortir lliurement al carrer després del confinament absolut i es van aprovar noves normatives. Entre elles l’obligatorietat de portar mascareta al carrer i als interiors d’espais comuns. Això va despertar una mena de febre estètica i de seguida moltes persones van abandonar les mascaretes quirúrgiques i FFPP2 dels tradicionals colors blanc, blau i negre per altres de diferents teixits, colors i estampats. Però està clar que no totes protegeixen de la Covid-19 de la mateixa manera. Des de RoigSat t’expliquem alguns trucs per saber diferenciar entre mascaretes de tela simples i les que estan homologades.

Com s’han de fer servir les mascaretes de roba?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una guia de consells sobre l’ús que s’hauria de fer de les mascaretes fetes amb roba i que no són les que es fan servir en entorns mèdics (quirúrgiques i FFPP2).

 1. Mascaretes de roba que tinguin triple capa i no disposin de vàlvules.
 2. La capa interior, en contacte permanent amb la boca, hauria d’estar feta amb cotó absorbent.
 3. La capa intermèdia hauria d’estar feta amb polipropilè.
 4. La capa exterior pot estar feta també de polipropilè o d’un polièster resistent a la humitat.
 5. Comprovar l’envàs de la mascareta per detectar si ha estat provada a un laboratori, si garanteix un mínim d’un 70% de filtració de petites gotes i conserva les seves propietats almenys durant 5 rentades.
 6. És important tenir en compte el patró de la mascareta de roba que es compra. S’ha d’adaptar a la fisonomia de l’usuari, cobrint no només nas i boca, sinó també la barbeta sense que hi hagi obertures.
 7. Les mascaretes de roba han de permetre respirar sense dificultats.
 8. Quan es rentin, s’ha de fer amb aigua a 60 graus centígrads i sabó.
 9. És millor guardar-les en envasos de paper que absorbeixin la humitat.

5 beneficis d’anar a la feina en bicicleta

Dia-mundial-bicicleta

Ja fa temps que un gran nombre de treballadors urbans opten per desplaçar-se en bicicleta o patinet als seus llocs de feina, una manera de fer ús d’un transport 100% ecofriendly i plenament autònom. Precisament avui es celebra el Dia Internacional de la Bicicleta, una commemoració relativament jove, ja que no va ser fins a l’any 2018 que l’Assemblea de les Nacions Unides va reconèixer aquesta jornada. L’objectiu és conscienciar sobre l’ús d’un vehicle respectuós amb el medi ambient que fomenta la lluita contra el canvi climàtic i la congestió del trànsit.

Els beneficis d’anar a la feina en bicicleta

 La pandèmia mundial de la Covid-19 ha incrementat el percentatge de treballadors  que s’han quedat a casa teletreballant. A poc a poc, mentre la campanya de vacunació avança a bon ritme, algunes empreses han decidit que els seus empleats es vagin reincorporant a les oficines progressivament.

De fet, molts han volgut mantenir alguns dies el teletreball en una fórmula mixta que està donant molt bons resultats en l’índex de productivitat. Això ha fet que alguns treballadors hagin apostat per l’ús de la bicicleta els dos o tres dies que han d’anar a l’oficina per evitar la compra d’abonaments de transport que no faran servir del tot. T’expliquem en concret, alguns beneficis d’anar a l’oficina sobre dues rodes sense motor.

 1. Estalvi econòmic. Si et mous en transport públic t’estalviaràs els diners dels abonaments i si ho feies en cotxe, evitaràs pagar aparcament si no es tracta d’una multinacional amb pàrquing propi i gratuït. També et podràs beneficiar d’un estalvi indirecte: La despesa de benzina.
 2. Ecofriendly. Anant en bicicleta evites les emissions contaminants.
 3. Adéu als embussos. Amb un desplaçament sobre dues rodes evitaràs els embussos de primera hora del matí.
 4. Minimitza els nivells d’estrès i ansietat.
 5. Forma indirecta de practicar esport (tonificació dels músculs, reducció del risc de patir un infart o problemes cardiovasculars, millora la coordinació, baixen els nivells de colesterol…).

Convertir fang en combustible: Un projecte pioner respectuós amb el medi ambient

Biocombustible

Un projecte pioner desenvolupat a Lleida ha fet possible que el fang generat per la depuradora de la ciutat es converteixi en combustible. Una forma pionera a Catalunya d’aprofitar els fangs que generen aquestes estacions de depuració d’aigües. Una mesura respectuosa amb el medi ambient que disminueix les emissions contaminants a l’atmosfera. Des de RoigSat t’expliquem iniciatives com aquestes que busquen aprofitar materials com el fang perquè els vehicles de motor funcionin.

Els avantatges de convertir el fang en combustible

L’empresa concessionària de les aigües municipals a Lleida, Aqualia, està transformant el gas que desprenen els llots en biocombustible. Per una banda aprofiten el biogàs per fer electricitat que fa funcionar la depuradora i per l’altra, fan combustible per als seus vehicles.

De moment un total de sis vehicles d’empresa estan funcionant amb el biometà que s’extreu dels fangs de la planta depuradora, però ja s’està estudiant incorporar aquest biocombustible als autobusos urbans. S’haurien d’adaptar en el cas dels vehicles de transport públic ampliant la capacitat d’emmagatzematge i fent canvis als motors.

L’ajuntament de la capital del Segre, la concessionària d’autobusos i Aqualia estan treballant perquè aquestes adaptacions es puguin dur a terme i sigui possible la utilització dels fangs de la depuradora també per als vehicles de transport públic.

Aquesta mesura suposa, no només una reducció de l’empremta de carboni, també la reducció de la despesa econòmica, ja que es prescindeix de la compra de combustible tradicional i s’estalvia en electricitat.

Tanmateix, l’objectiu és crear nous tipus de combustibles a partir d’aquests fangs, ja que en els darrers anys s’ha descobert que tenen diferents usos si es tracten adequadament.

El reciclatge alternatiu, les noves formes de crear biocombustible i l’ús de materials que ja han arribat al final de la seva vida útil per crear noves fonts d’energia, està cada vegada més estès. La tecnologia es posa al servei del medi ambient per poder desenvolupar alternatives verdes.

L’ecocidi: un nou delicte per a la destrucció dels ecosistemes

Ecocidi

Un grup d’experts de tots els indrets del món estan preparant un esborrany perquè es reconegui “l’ecocidi” com un delicte a l’Estatut de la Cort Penal Internacional. El crim estaria relacionat amb les pràctiques humanes que maltracten el medi ambient, fomenten el canvi climàtic i en definitiva van en contra de l’ecologia. Des de RoigSat t’expliquem què suposaria el reconeixement dels crims que signifiquen la destrucció dels ecosistemes.

Què és un ecocidi?

Aquest terme lingüístic el va fer servir per primera vegada el polític suec Olof Palme als anys setanta per criminalitzar la destrucció d’ecosistemes i els atacs irreversibles contra el medi ambient. En concret, denunciava l’ús dels Estats Units de l’agent taronja durant la Guerra del Vietnam. Es tractava d’un herbicida que els soldats van llençar sobre les selves on s’amagava l’enemic.

D’igual manera que el jurista polonès Raphael Lemkin va crear el terme genocidi per referir-se a l’extermini d’un grup ètnic per part d’altres grups, amb la recuperació de la paraula ecocidi es pretén que juntament amb els crims de guerra i contra la humanitat formi part dels delictes que persegueix la Cort Penal Internacional.

La redacció d’un esborrany per reconèixer el crim d’ecocidi

Un grup de 12 juristes internacionals ja treballa en la redacció d’un esborrany d’aquest nou delicte, una iniciativa que impulsa la campanya “Stop Ecocidi” de la qual formen part diferents països, entre ells Espanya.

L’objectiu final és aconseguir no només que estigui reconegut per la legislació internacional, sinó que això també tingui ressò en les lleis dels diferents països.

El grup d’experts van començar a treballar la idea al gener i esperen presentar l’esborrany al juny d’enguany.

Antecedents de canvis a l’Estatut de Roma

El conegut com a Estatut de Roma és un document pel qual es regeix la Cort penal Internacional que han ratificat 123 països. L’any 2010 va ser l’última vegada que es va modificar per incloure el crim d’agressió, un delicte definit com l’ús de la força armada per part d’un Estat contra la sobirania, integritat territorial o independència política d’altre Estat. Però només és vàlid per a països que han reconegut el canvi, com Espanya.

Les deixalleries més sostenibles estan canviant el comportament de les gavines

gavines

La transformació de les deixalleries ha afectat el comportament de les gavines. Un estudi recent de l’Imedea (Institut Mediterrani d’Estudis Avançats), en concret d’un grup format per investigadors del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha determinat que l’espècie “Larus michahellis” ha transformat les seves pautes de comportament per influència directa dels canvis registrats per les deixalleries. Des de RoigSat t’expliquem com aquestes modificacions estan afectant el medi ambient i els nostres ecosistemes.

Com els programes de sostenibilitat estan influint en el comportament d’algunes gavines

 L’estudi de l’Imedea es centra en els canvis que ha introduït la Unió Europea en els seus programes de sostenibilitat per millorar el desenvolupament i aplicant un major control per fer front a possibles plagues mitjançant la transformació de les nostres deixalleries.

Un dels objectius dels programes de transformació de les deixalleries és limitar o fer desaparèixer els residus orgànics que poden servir com aliment a les denominades aus oportunistes. Les gavines “Larus michahellis”, que tenen les potes grogues, són un exemple d’au oportunista.

En els darrers anys aquestes deixalleries amb residus orgànics s’havien convertit en la principal font d’alimentació d’aquestes gavines. Amb la posada en marxa de la mesura, s’han vist obligades a canviar els seus hàbits i per tant, l’impacte ha estat molt gran.

L’estudi del Grup d’Ecologia i Demografia Animal de l’Imedea s’ha desenvolupat en concret a l’illa de Mallorca i està centrat en la colònia de gavines de potes grogues de Sa Dragonera. La investigació ha demostrat que després de la transformació de la deixalleria mallorquina de Son Reus en una planta incineradora, les aus han disminuït el volum dels ous i s’han detectat canvis en la condició corporal dels animals. Tanmateix algunes d’aquestes aus van començar a cercar aliments a contenidors de fems i parcs de nuclis urbans i també a desplaçar-se a la deixalleria de Ca Na Putxa, situada a més de 100 quilòmetres dels seus nius i a una altra illa, Eivissa.

L’Imedea continua ara el seu estudi, ja que Ca Na Putxa es va reconvertir fa poc en una nova planta de separació de fems i reciclatge, una oportunitat per estudiar què faran ara aquestes aus.

5 avenços tecnològics que preserven el nostre planeta

Avenços-tecnològics

Tots els 22 d’abril es commemora el Dia de la Terra, una jornada reivindicativa amb l’objectiu de protegir el medi ambient: Més sostenibilitat, reciclatge i dur a terme accions més saludables amb l’entorn i els ecosistemes. Des de RoigSat analitzem 5 avenços tecnològics recents que preserven el nostre planeta.

 

Els avenços tecnològics que protegeixen la Terra

La tecnologia ens facilita la vida: Robots que escombren per nosaltres, màquines que renten els plats i la roba i l’eixuguen, cotxes com els de la marca Tesla que es condueixen sols, ordinadors que ens permeten escriure, esborrar i tornar a començar, rellotges que compten les passes que fem, mòbils que ens permeten comunicar-nos amb persones que estan a l’altra banda del món… I així podrien seguir i seguir amb mil i un invents tecnològics que simplifiquen les nostres vides.

Així i tot, no tots aquests avenços són respectuosos amb el medi ambient, generen residus I acaben complicant-nos una mica la vida. Des de Roigsat t’expliquem aquells avenços que realment ajuden a preservar el planeta i a fer-nos la vida més fàcil:

 1. Robots aquàtics. Creats per la Institució d’Oceanografia de la UC de San Diego als Estats Units amb l’objectiu de netejar el mar de Santa Catalina. Allà estan dipositats barrils amb substàncies tòxiques que s’han filtrat al mar. Ara per ara s’estudia el terreny per trobar una solució.
 2. Pintures ecològiques. Purifiquen l’aire contaminat en un procés molt similar a la fotosíntesi. S’activen quan detecten llum visible neutralitzant olors, bacteris i contaminació. Una tecnologia que s’ha provat a la Ciutat de Mèxic amb murals gegants de fins a 35 metres d’alçada. Airlite és el nom d’aquesta marca de pintura amb una vida útil de 10 anys i que pot neutralitzar la contaminació que generen 60.000 vehicles a l’any. Forma part d’un projecte encapçalat per Absolut Street Trees.
 3. Esponges que absorbeixen petroli. Es tracta de micro esponges creades per científic de dues universitats nord-americanes: Rices i Pennsilvània. També poden absorbir olis abocats a l’aigua.
 4. Fulla bio solar que genera oxigen. L’empresa Arborea i l’Imperial College de Londres volen cultivar microalgues i fitoplàncton entre altres espècies a la superfície d’una estructura molt similar a les plaques solars. Aquestes “fulles” poden absorbir diòxid de carboni i alliberar l’oxigen equivalent a 100 arbres.
 5. Flotadors que netegen l’oceà. Desenvolupats per l’Organització Ocean Cleanup es tracta d’un sistema de neteja que fa servir aquests flotadors allargats que atrapen les escombraries.

Pots trobar més informació sobre aquests projectes en aquest web.

 

 

Els millors filtres i purificadors d’aigua del mercat

Filtres-d'aigua

L’interès per la protecció del medi ambient segueix en augment i cada vegada són més les famílies que aposten per una vida més sostenible i ecofriendly. Un dels grans canvis tenen a veure amb l’ús de l’aigua a les llars; no es tracta únicament de controlar el malbaratament i practicar l’estalvi energètic, parlem de fer un ús més responsable gràcies als filtres i purificadors d’aigua.

Rentar els plats, la roba, dutxar-se, raspallar-se les dents, cuinar i beure són els principals usos a un habitatge residencial: Per què és recomanable fer ús de filtres i purificadors d’aigua? Principalment per salut i higiene. L’aigua pot tenir agents contaminants que poden afectar negativament la nostra salut amb el temps. L’abocament de materials plàstics al mar pot fer que es detectin microplàstics a l’aigua. També els teixits sintètics de la roba poden desprendre microplàstics a la rentadora que passen els filtres de la màquina i arriben al mar. Els experts asseguren que es poden trobar microplàstics en el 83% de les mostres d’aigua de l’aixeta que es van extreure a diferents llars de tot el món.

Aquesta situació està fent que cada vegada més famílies hagin començat a interessar-se en filtres i purificadors d’aigua, no només com una manera d’evitar els possibles contaminants de l’aigua que consumeixin sinó també com una forma d’estalviar, ja que representen una alternativa a l’aigua embotellada.

 

La diferència entre filtració i purificació

Abans de fer la compra d’un d’aquests aparells que permeten atrapar i eliminar les partícules nocives per a la salut és important conèixer la diferència entre filtració i purificació de l’aigua.

 1. Filtració. Es tracta d’un mètode que es centra a fer servir un element filtrant (per exemple una malla) que reté les partícules sòlides de l’aigua. Es poden filtrar sediments i membranes.
 2. Purificació. L’aigua de fonts naturals com poden ser els rius i brolladors conté minerals, sals i matèria orgànica entre altres elements. Els sistemes de purificació busquen eliminar els components que no són saludables mitjançant el carbó activat per absorbir les partícules contaminants. També existeixen de llum ultraviolada que eliminen microorganismes.

La diferència entre filtració i purificació és que el primer sistema elimina elements sòlids i el segon elements dissolts en l’aigua. A les llars es combinen els dos mètodes per millorar la qualitat de l’aigua.

 

Quins són els millors filtres i purificadors d’aigua?

 1. Osmosis inversa. Es col·loca normalment sota l’aixeta de la cuina i filtra l’aigua de les canonades.
 2. Filtres de llum ultraviolada. L’aigua passa mitjançant llums ultraviolades que neutralitzen els bacteris. Però no elimina les partícules sòlides.
 3. Filtres de carboni. Elimina bacteris, partícules sòlides i altres substàncies perjudicials.

En aquest enllaç pots trobar alguns dels models més venuts i exitosos del mercat.