10 formes d’estalviar aigua a la teva llar

Estalvi-aigua

L’aigua és un dels recursos naturals exhauribles més importants del planeta, per això s’ha de tenir cura de fer-ne un ús responsable per evitar escassetat. Sense l’aigua no és possible la vida en cap àmbit: Aliment per a les plantes, per a l’ésser humà, necessària per higiene i evitar plagues i malalties… El malbaratament de l’aigua ja està provocant que moltes zones del planeta esdevinguin infèrtils i àrides (ja no pot créixer la vida), per això en el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera t’expliquem 10 formes d’estalviar aigua a la teva llar. Ajudaràs al planeta i de pas també a la teva butxaca.

10 consells d’estalviar aigua a la teva llar

L’estalvi d’aigua i un consum responsable d’aquest recurs significa una millora per a la conservació dels ecosistemes i el medi ambient en general. Paral·lelament a això, l’aigua és a les zones habitades un recurs públic necessari, així que amb el seu estalvi aconseguiràs reduir costos i abaratir la teva factura mensual. L’estalvi energètic no és només per a l’energia elèctrica, l’aigua també compta.

 1. Tanca l’aixeta quan estiguis rentant els plats o raspallant-te les dents, o ensabonant-te el cabell. Obre-la només quan sigui necessari.
 2. Assegura’t de tancar bé les aixetes i que no tinguin pèrdues que provoquin un degoteig constant.
 3. Posa la rentadora i el rentavaixelles únicament quan estiguin completament plens, així consumiràs la mateixa quantitat d’aigua una única vegada.
 4. Reutilitza l’aigua que fas servir per rentar verdures i fruites per a regar les plantes.
 5. Rega les plantes a la nit, ja que durant el dia es pot evaporar un 30% de l’aigua que facis servir.
 6. Dutxat en comptes de banyar-te.
 7. Controla que la cisterna del vàter no perd aigua.
 8. Instal·la difusors i reductors de cabal a les aixetes de la casa.
 9. No facis servir l’inodor com una paperera, ja que amb cada buidatge de la cisterna es perden litres d’aigua.
 10. Compra electrodomèstics eficients amb una certificació A.

Mascaretes de roba vs. mascaretes homologades

Mascaretes-de-roba

Aquest mes de juny es compleix un any de l’inici del que es va denominar “nova normalitat”. A poc a poc es va tornar a sortir lliurement al carrer després del confinament absolut i es van aprovar noves normatives. Entre elles l’obligatorietat de portar mascareta al carrer i als interiors d’espais comuns. Això va despertar una mena de febre estètica i de seguida moltes persones van abandonar les mascaretes quirúrgiques i FFPP2 dels tradicionals colors blanc, blau i negre per altres de diferents teixits, colors i estampats. Però està clar que no totes protegeixen de la Covid-19 de la mateixa manera. Des de RoigSat t’expliquem alguns trucs per saber diferenciar entre mascaretes de tela simples i les que estan homologades.

Com s’han de fer servir les mascaretes de roba?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una guia de consells sobre l’ús que s’hauria de fer de les mascaretes fetes amb roba i que no són les que es fan servir en entorns mèdics (quirúrgiques i FFPP2).

 1. Mascaretes de roba que tinguin triple capa i no disposin de vàlvules.
 2. La capa interior, en contacte permanent amb la boca, hauria d’estar feta amb cotó absorbent.
 3. La capa intermèdia hauria d’estar feta amb polipropilè.
 4. La capa exterior pot estar feta també de polipropilè o d’un polièster resistent a la humitat.
 5. Comprovar l’envàs de la mascareta per detectar si ha estat provada a un laboratori, si garanteix un mínim d’un 70% de filtració de petites gotes i conserva les seves propietats almenys durant 5 rentades.
 6. És important tenir en compte el patró de la mascareta de roba que es compra. S’ha d’adaptar a la fisonomia de l’usuari, cobrint no només nas i boca, sinó també la barbeta sense que hi hagi obertures.
 7. Les mascaretes de roba han de permetre respirar sense dificultats.
 8. Quan es rentin, s’ha de fer amb aigua a 60 graus centígrads i sabó.
 9. És millor guardar-les en envasos de paper que absorbeixin la humitat.

5 beneficis d’anar a la feina en bicicleta

Dia-mundial-bicicleta

Ja fa temps que un gran nombre de treballadors urbans opten per desplaçar-se en bicicleta o patinet als seus llocs de feina, una manera de fer ús d’un transport 100% ecofriendly i plenament autònom. Precisament avui es celebra el Dia Internacional de la Bicicleta, una commemoració relativament jove, ja que no va ser fins a l’any 2018 que l’Assemblea de les Nacions Unides va reconèixer aquesta jornada. L’objectiu és conscienciar sobre l’ús d’un vehicle respectuós amb el medi ambient que fomenta la lluita contra el canvi climàtic i la congestió del trànsit.

Els beneficis d’anar a la feina en bicicleta

 La pandèmia mundial de la Covid-19 ha incrementat el percentatge de treballadors  que s’han quedat a casa teletreballant. A poc a poc, mentre la campanya de vacunació avança a bon ritme, algunes empreses han decidit que els seus empleats es vagin reincorporant a les oficines progressivament.

De fet, molts han volgut mantenir alguns dies el teletreball en una fórmula mixta que està donant molt bons resultats en l’índex de productivitat. Això ha fet que alguns treballadors hagin apostat per l’ús de la bicicleta els dos o tres dies que han d’anar a l’oficina per evitar la compra d’abonaments de transport que no faran servir del tot. T’expliquem en concret, alguns beneficis d’anar a l’oficina sobre dues rodes sense motor.

 1. Estalvi econòmic. Si et mous en transport públic t’estalviaràs els diners dels abonaments i si ho feies en cotxe, evitaràs pagar aparcament si no es tracta d’una multinacional amb pàrquing propi i gratuït. També et podràs beneficiar d’un estalvi indirecte: La despesa de benzina.
 2. Ecofriendly. Anant en bicicleta evites les emissions contaminants.
 3. Adéu als embussos. Amb un desplaçament sobre dues rodes evitaràs els embussos de primera hora del matí.
 4. Minimitza els nivells d’estrès i ansietat.
 5. Forma indirecta de practicar esport (tonificació dels músculs, reducció del risc de patir un infart o problemes cardiovasculars, millora la coordinació, baixen els nivells de colesterol…).

Convertir fang en combustible: Un projecte pioner respectuós amb el medi ambient

Biocombustible

Un projecte pioner desenvolupat a Lleida ha fet possible que el fang generat per la depuradora de la ciutat es converteixi en combustible. Una forma pionera a Catalunya d’aprofitar els fangs que generen aquestes estacions de depuració d’aigües. Una mesura respectuosa amb el medi ambient que disminueix les emissions contaminants a l’atmosfera. Des de RoigSat t’expliquem iniciatives com aquestes que busquen aprofitar materials com el fang perquè els vehicles de motor funcionin.

Els avantatges de convertir el fang en combustible

L’empresa concessionària de les aigües municipals a Lleida, Aqualia, està transformant el gas que desprenen els llots en biocombustible. Per una banda aprofiten el biogàs per fer electricitat que fa funcionar la depuradora i per l’altra, fan combustible per als seus vehicles.

De moment un total de sis vehicles d’empresa estan funcionant amb el biometà que s’extreu dels fangs de la planta depuradora, però ja s’està estudiant incorporar aquest biocombustible als autobusos urbans. S’haurien d’adaptar en el cas dels vehicles de transport públic ampliant la capacitat d’emmagatzematge i fent canvis als motors.

L’ajuntament de la capital del Segre, la concessionària d’autobusos i Aqualia estan treballant perquè aquestes adaptacions es puguin dur a terme i sigui possible la utilització dels fangs de la depuradora també per als vehicles de transport públic.

Aquesta mesura suposa, no només una reducció de l’empremta de carboni, també la reducció de la despesa econòmica, ja que es prescindeix de la compra de combustible tradicional i s’estalvia en electricitat.

Tanmateix, l’objectiu és crear nous tipus de combustibles a partir d’aquests fangs, ja que en els darrers anys s’ha descobert que tenen diferents usos si es tracten adequadament.

El reciclatge alternatiu, les noves formes de crear biocombustible i l’ús de materials que ja han arribat al final de la seva vida útil per crear noves fonts d’energia, està cada vegada més estès. La tecnologia es posa al servei del medi ambient per poder desenvolupar alternatives verdes.

L’ecocidi: un nou delicte per a la destrucció dels ecosistemes

Ecocidi

Un grup d’experts de tots els indrets del món estan preparant un esborrany perquè es reconegui “l’ecocidi” com un delicte a l’Estatut de la Cort Penal Internacional. El crim estaria relacionat amb les pràctiques humanes que maltracten el medi ambient, fomenten el canvi climàtic i en definitiva van en contra de l’ecologia. Des de RoigSat t’expliquem què suposaria el reconeixement dels crims que signifiquen la destrucció dels ecosistemes.

Què és un ecocidi?

Aquest terme lingüístic el va fer servir per primera vegada el polític suec Olof Palme als anys setanta per criminalitzar la destrucció d’ecosistemes i els atacs irreversibles contra el medi ambient. En concret, denunciava l’ús dels Estats Units de l’agent taronja durant la Guerra del Vietnam. Es tractava d’un herbicida que els soldats van llençar sobre les selves on s’amagava l’enemic.

D’igual manera que el jurista polonès Raphael Lemkin va crear el terme genocidi per referir-se a l’extermini d’un grup ètnic per part d’altres grups, amb la recuperació de la paraula ecocidi es pretén que juntament amb els crims de guerra i contra la humanitat formi part dels delictes que persegueix la Cort Penal Internacional.

La redacció d’un esborrany per reconèixer el crim d’ecocidi

Un grup de 12 juristes internacionals ja treballa en la redacció d’un esborrany d’aquest nou delicte, una iniciativa que impulsa la campanya “Stop Ecocidi” de la qual formen part diferents països, entre ells Espanya.

L’objectiu final és aconseguir no només que estigui reconegut per la legislació internacional, sinó que això també tingui ressò en les lleis dels diferents països.

El grup d’experts van començar a treballar la idea al gener i esperen presentar l’esborrany al juny d’enguany.

Antecedents de canvis a l’Estatut de Roma

El conegut com a Estatut de Roma és un document pel qual es regeix la Cort penal Internacional que han ratificat 123 països. L’any 2010 va ser l’última vegada que es va modificar per incloure el crim d’agressió, un delicte definit com l’ús de la força armada per part d’un Estat contra la sobirania, integritat territorial o independència política d’altre Estat. Però només és vàlid per a països que han reconegut el canvi, com Espanya.

Les deixalleries més sostenibles estan canviant el comportament de les gavines

gavines

La transformació de les deixalleries ha afectat el comportament de les gavines. Un estudi recent de l’Imedea (Institut Mediterrani d’Estudis Avançats), en concret d’un grup format per investigadors del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha determinat que l’espècie “Larus michahellis” ha transformat les seves pautes de comportament per influència directa dels canvis registrats per les deixalleries. Des de RoigSat t’expliquem com aquestes modificacions estan afectant el medi ambient i els nostres ecosistemes.

Com els programes de sostenibilitat estan influint en el comportament d’algunes gavines

 L’estudi de l’Imedea es centra en els canvis que ha introduït la Unió Europea en els seus programes de sostenibilitat per millorar el desenvolupament i aplicant un major control per fer front a possibles plagues mitjançant la transformació de les nostres deixalleries.

Un dels objectius dels programes de transformació de les deixalleries és limitar o fer desaparèixer els residus orgànics que poden servir com aliment a les denominades aus oportunistes. Les gavines “Larus michahellis”, que tenen les potes grogues, són un exemple d’au oportunista.

En els darrers anys aquestes deixalleries amb residus orgànics s’havien convertit en la principal font d’alimentació d’aquestes gavines. Amb la posada en marxa de la mesura, s’han vist obligades a canviar els seus hàbits i per tant, l’impacte ha estat molt gran.

L’estudi del Grup d’Ecologia i Demografia Animal de l’Imedea s’ha desenvolupat en concret a l’illa de Mallorca i està centrat en la colònia de gavines de potes grogues de Sa Dragonera. La investigació ha demostrat que després de la transformació de la deixalleria mallorquina de Son Reus en una planta incineradora, les aus han disminuït el volum dels ous i s’han detectat canvis en la condició corporal dels animals. Tanmateix algunes d’aquestes aus van començar a cercar aliments a contenidors de fems i parcs de nuclis urbans i també a desplaçar-se a la deixalleria de Ca Na Putxa, situada a més de 100 quilòmetres dels seus nius i a una altra illa, Eivissa.

L’Imedea continua ara el seu estudi, ja que Ca Na Putxa es va reconvertir fa poc en una nova planta de separació de fems i reciclatge, una oportunitat per estudiar què faran ara aquestes aus.

5 avenços tecnològics que preserven el nostre planeta

Avenços-tecnològics

Tots els 22 d’abril es commemora el Dia de la Terra, una jornada reivindicativa amb l’objectiu de protegir el medi ambient: Més sostenibilitat, reciclatge i dur a terme accions més saludables amb l’entorn i els ecosistemes. Des de RoigSat analitzem 5 avenços tecnològics recents que preserven el nostre planeta.

 

Els avenços tecnològics que protegeixen la Terra

La tecnologia ens facilita la vida: Robots que escombren per nosaltres, màquines que renten els plats i la roba i l’eixuguen, cotxes com els de la marca Tesla que es condueixen sols, ordinadors que ens permeten escriure, esborrar i tornar a començar, rellotges que compten les passes que fem, mòbils que ens permeten comunicar-nos amb persones que estan a l’altra banda del món… I així podrien seguir i seguir amb mil i un invents tecnològics que simplifiquen les nostres vides.

Així i tot, no tots aquests avenços són respectuosos amb el medi ambient, generen residus I acaben complicant-nos una mica la vida. Des de Roigsat t’expliquem aquells avenços que realment ajuden a preservar el planeta i a fer-nos la vida més fàcil:

 1. Robots aquàtics. Creats per la Institució d’Oceanografia de la UC de San Diego als Estats Units amb l’objectiu de netejar el mar de Santa Catalina. Allà estan dipositats barrils amb substàncies tòxiques que s’han filtrat al mar. Ara per ara s’estudia el terreny per trobar una solució.
 2. Pintures ecològiques. Purifiquen l’aire contaminat en un procés molt similar a la fotosíntesi. S’activen quan detecten llum visible neutralitzant olors, bacteris i contaminació. Una tecnologia que s’ha provat a la Ciutat de Mèxic amb murals gegants de fins a 35 metres d’alçada. Airlite és el nom d’aquesta marca de pintura amb una vida útil de 10 anys i que pot neutralitzar la contaminació que generen 60.000 vehicles a l’any. Forma part d’un projecte encapçalat per Absolut Street Trees.
 3. Esponges que absorbeixen petroli. Es tracta de micro esponges creades per científic de dues universitats nord-americanes: Rices i Pennsilvània. També poden absorbir olis abocats a l’aigua.
 4. Fulla bio solar que genera oxigen. L’empresa Arborea i l’Imperial College de Londres volen cultivar microalgues i fitoplàncton entre altres espècies a la superfície d’una estructura molt similar a les plaques solars. Aquestes “fulles” poden absorbir diòxid de carboni i alliberar l’oxigen equivalent a 100 arbres.
 5. Flotadors que netegen l’oceà. Desenvolupats per l’Organització Ocean Cleanup es tracta d’un sistema de neteja que fa servir aquests flotadors allargats que atrapen les escombraries.

Pots trobar més informació sobre aquests projectes en aquest web.

 

 

Els millors filtres i purificadors d’aigua del mercat

Filtres-d'aigua

L’interès per la protecció del medi ambient segueix en augment i cada vegada són més les famílies que aposten per una vida més sostenible i ecofriendly. Un dels grans canvis tenen a veure amb l’ús de l’aigua a les llars; no es tracta únicament de controlar el malbaratament i practicar l’estalvi energètic, parlem de fer un ús més responsable gràcies als filtres i purificadors d’aigua.

Rentar els plats, la roba, dutxar-se, raspallar-se les dents, cuinar i beure són els principals usos a un habitatge residencial: Per què és recomanable fer ús de filtres i purificadors d’aigua? Principalment per salut i higiene. L’aigua pot tenir agents contaminants que poden afectar negativament la nostra salut amb el temps. L’abocament de materials plàstics al mar pot fer que es detectin microplàstics a l’aigua. També els teixits sintètics de la roba poden desprendre microplàstics a la rentadora que passen els filtres de la màquina i arriben al mar. Els experts asseguren que es poden trobar microplàstics en el 83% de les mostres d’aigua de l’aixeta que es van extreure a diferents llars de tot el món.

Aquesta situació està fent que cada vegada més famílies hagin començat a interessar-se en filtres i purificadors d’aigua, no només com una manera d’evitar els possibles contaminants de l’aigua que consumeixin sinó també com una forma d’estalviar, ja que representen una alternativa a l’aigua embotellada.

 

La diferència entre filtració i purificació

Abans de fer la compra d’un d’aquests aparells que permeten atrapar i eliminar les partícules nocives per a la salut és important conèixer la diferència entre filtració i purificació de l’aigua.

 1. Filtració. Es tracta d’un mètode que es centra a fer servir un element filtrant (per exemple una malla) que reté les partícules sòlides de l’aigua. Es poden filtrar sediments i membranes.
 2. Purificació. L’aigua de fonts naturals com poden ser els rius i brolladors conté minerals, sals i matèria orgànica entre altres elements. Els sistemes de purificació busquen eliminar els components que no són saludables mitjançant el carbó activat per absorbir les partícules contaminants. També existeixen de llum ultraviolada que eliminen microorganismes.

La diferència entre filtració i purificació és que el primer sistema elimina elements sòlids i el segon elements dissolts en l’aigua. A les llars es combinen els dos mètodes per millorar la qualitat de l’aigua.

 

Quins són els millors filtres i purificadors d’aigua?

 1. Osmosis inversa. Es col·loca normalment sota l’aixeta de la cuina i filtra l’aigua de les canonades.
 2. Filtres de llum ultraviolada. L’aigua passa mitjançant llums ultraviolades que neutralitzen els bacteris. Però no elimina les partícules sòlides.
 3. Filtres de carboni. Elimina bacteris, partícules sòlides i altres substàncies perjudicials.

En aquest enllaç pots trobar alguns dels models més venuts i exitosos del mercat.

consum-responsable

3 trucs per a practicar el consum responsable

consum-responsable

 

La pandèmia mundial de coronavirus ens ha capgirat tots els plans i ha reduït la nostra vida social a nivells insospitables només un any enrere. En aquest article vam explicar que moltes famílies estaven aprofitant l’aturada i la reducció d’aforaments de sectors com el de la cultura i la restauració, així com el comerç, per reduir el seu consum i estalviar per fer front a la crisi econòmica actual. Però el semiconfinament té una part negativa que pot llençar enlaire totes les nostres bones intencions: La compra compulsiva pot aflorar gràcies a les facilitats del comerç online i l’allau de bàners publicitaris que ens creen falses necessitats en funció de les nostres cerques. Com fer front a tot això i practicar un consum responsable. Des de RoigSat t’ajudem amb 3 trucs fàcils de seguir i molt efectius.

 

Com practicar el consum responsable en època de pandèmia

Un darrer estudi de la marca cosmètica L’Oreal posa sobre la taula que el consum femení és més reflexiu i preocupat per la sostenibilitat. Al contrari del clàssic estereotip que dibuixa a les dones com a consumidores compulsives, aquesta recerca posa de manifest que les dones estan més connectades amb els interessos de les noves generacions. Més del 61% de les enquestades reconeix la seva responsabilitat en relació amb el canvi climàtic. Al contrari, entre els homes, aquesta preocupació no arriba al 50%.

Però més enllà dels sexes, és important caminar cap a un consum responsable 100%: Deixar de banda les compres compulsives, innecessàries i de materials contaminants hauria de ser l’eix principal. Des de RoigSat et donem 3 trucs per aconseguir-ho:

 1. Fer compres necessàries i prou. Molt fàcil de dir, més difícil de practicar. Al final la pandèmia ha posat moltes coses al seu lloc. Durant les setmanes més dures del confinament de l’any passat, quan només estaven oberts els supermercats, farmàcies i altres botigues de primera necessitat, de quantes coses vas prescindir? Correcte, la resta és innecessari. Un bon mètode per detectar-ho. Evidentment no ens passarem la vida comprant només aliments i productes d’higiene i primera necessitat, però ajudarà a destriar.
 2. Escull productes reciclables, reutilitzables i de materials sostenibles. D’aquesta manera practicaràs un consum responsable no només amb el medi ambient, també amb la teva cartera. Tot i que d’inici aquests productes poden ser més cars, a llarg termini et compensarà, ja que duren més temps en l’estar fets de materials de major qualitat i també tindran una vida útil més llarga.
 3. Evita les compres compulsives. Quan vegis un anunci i sentis la necessitat de fer-te amb un producte. Deixa passar 10 minuts i després torna a valorar la compra. Segurament la “necessitat” extrema haurà desaparegut. Valora si ho necessites de veritat, si és sostenible, si faràs un ús real al llarg del temps, etc.

El consum responsable és beneficiós per a la teva butxaca però també pel medi ambient.

Reciclatge-aparells-electrònics

El nou reciclatge d’aparells electrònics permet extreure metalls preciosos  

Reciclatge-aparells-electrònics

 

La febre de l’or, diamants de sang, tràfic de metalls preciosos… Des de temps immemorials, l’or i altres pedres com els robins, safirs o maragdes han cridat l’atenció dels humans fins a tal punt que s’han explotat treballadors i s’ha matat per aconseguir-los. Poc es parla als mitjans de comunicació, però avui dia encara segueixen operant màfies, sobretot a zones empobrides d’Àfrica on es lucren dels materials que extreuen de la terra com el coltan, del que ja vam parlar en aquest article. Ara, però, s’ha descobert un mètode de reciclatge d’aparells electrònics que permet extreure metalls preciosos, t’expliquem com.

Un mètode de reciclatge milionari

Segons l’informe “The Global E-waste Monitor 2020” l’any 2019 es van generar quasi 54 milions de tones mètriques de deixalles electròniques, un 20% més en comparació amb els 5 anys anteriors. Es tracta d’una dada que apareix en aquest informe generat per diferents organismes internacionals, entre ells les Nacions Unides.

Al marge de l’impacte mediambiental que suposen més de 50 milions de tones de deixalles, crida l’atenció la pèrdua de metalls preciosos com l’or, la plata i el platí que es troben en aquests fems i que poden suposar unes pèrdues de 57.000 milions de dòlars.

Però, com es poden extreure els metalls preciosos de les deixalles electròniques?

 1. Reciclar les deixalles electròniques.
 2. Extreure els metalls preciosos de les deixalles fent servir microbis.

La tècnica ja es fa servir en mines i en el futur podria permetre reduir les deixalles electròniques, contribuir a millorar el medi ambient, reutilitzar i evitar pèrdues econòmiques.

Segons l’informe The Global E-waste Monitor només 78 països tenen normatives relacionades amb el reciclatge de les deixalles electròniques. Els experts assenyalen que l’any 2023 es generaran 74 milions de tones de deixalles electròniques en tot el món si no es posen sobre la taula mètodes més efectius de reciclatge i reutilització.