Excessos-estiu

Pla de recuperació dels excessos de l’estiu

Excessos-estiu

Sol, aigua salada, dietes altes en carbohidrats i greixos saturats, nits molt curtes i dies molt llargs… Aquestes són les característiques més habituals d’unes vacances d’estiu, uns dies de descans que ens serveixen per a (des)aprendre totes les rutines que construïm al llarg de l’any. Els experts diuen que 21 dies és el període necessari per a convertir una activitat en una rutina ferma. Així que necessitaràs bona part d’aquest mes de setembre per aconseguir recuperar-te dels excessos estiuencs.

Detectar els excessos de l’estiu

És important fer una comparativa entre les sensacions amb les quals vam marxar de vacances i amb les que hem tornat.

Estat físic.

 1. Pes. És habitual augmentar de pes, ja que es fan més àpats fora de casa i menys saludables. També es practica menys exercici, tot això contribueix a incrementar els quilos.
 2. Pell. Si el destí estiuenc ha estat a una zona de sol i platja, encara que s’hagi utilitzat protector solar, la pell s’haurà vist afectada pels raigs ultraviolats. De fet, l’increment de la melanina al cos (el bronzejat) és una reacció de defensa de la pell per lluitar contra els efectes del sol.
 3. Cabell. Els banys a platges (sal) i piscines (clor) farà que el cabell es ressequi i sigui més rebel i difícil de pentinar. Cosa que facilitarà el seu trencament i la seva caiguda.

Estat psíquic.

 1. Energia. Després de les vacances, el més habitual és trobar-se en un estat anímic amb molta energia i ganes de fer coses.
 2. Descans. A l’estiu es dorm més de l’habitual, per tant el cos està més descansat.
 3. Felicitat. Si les vacances han estat productives i ben aprofitades, el sentiment de felicitat és inevitable.

Quant als “símptomes psíquics” que ens deixen les vacances, podem afirmar que són positius, però també poden provocar un “efecte rebot”. A més felicitat i descans més probabilitats de caure en una depressió postvacacional.

Com fer front als excessos de l’estiu

Et donem tot un seguit de consells per aconseguir recuperar-te de la “ressaca” de les vacances.

 1. Hidrata la teva pell: beu aigua i aplica’t cremes dermocosmètiques.
 2. Practica exercici. És vital per aconseguir recuperar la teva forma física.
 3. Menja sa. És molt important que portis una dieta saludable per aconseguir aportar al teu cos els nutrients necessaris i perdre els greixos que no necessita.
 4. Talla’t el cabell. És la manera més ràpida i eficient de recuperar la salut del teu cabell. Aconseguiràs revitalitzar-lo i pots hidratar-lo amb mascaretes cosmètiques específiques.
 5. Dorm 8 hores. És necessari que no perdis l’energia i el bon descans assolit durant l’estiu.

Com evitar la depressió post vacacional

A l’article “Com evitar l’estrès a la tornada de les vacances” ja vam explicar com evitar la depressió postvacacional, tot i això et donem un parell de tips ràpids per no perdre l’ànim ni el bon humor.

 1. Organització. És bàsic per no arribar estressat els primers dies de feina. Organitza els àpats, la roba que vestiràs, el material que necessites, etc.
 2. Priorització. Fes una llista de les tasques que has de complir i classifica les més urgents i prioritàries de les que no.
Millor-època-instal·lar-aire-condicionat

El millor moment per instal·lar un aire condicionat, és ara  

Millor-època-instal·lar-aire-condicionat

S’apropa la tardor, els dies no són tan llargs i comencen a baixar les temperatures, ara és el millor moment per decidir-se a instal·lar un aire condicionat. De fet, la tardor i la primavera són les èpoques més aconsellables segons els instal·ladors. Descobrim per què hem d’instal·lar un sistema d’aire condicionat just abans o després de fer calor.

 

¿Per què ara?

 

 1. La demanda d’instal·lacions d’aparells d’aire condicionat disminueix a mesura que les temperatures baixen i es fa menys necessari aplicar fred artificial per sobreviure a la xafogor estiuenca. Això significa que podrem comprar l’aire condicionat sense necessitat de fer cua i esperar dies i fins i tot setmanes abans que puguin venir a fer la instal·lació.
 2. Millors preus. Com la demanda baixa també ho fan els preus, és el moment indicat per fer-se amb una instal·lació d’aire condicionat a preus molt raonables.
 3. Millor atenció personalitzada. Tot té relació, com menys gent sol·licita una instal·lació d’aire condicionat, els tècnics poden dedicar més temps a atendre els nostres dubtes.

 

També és cert que cada vegada és més habitual que les empreses comercialitzadores i instal·ladores facin ofertes molt interessants a l’estiu, tot i això, l’alta demanda pot fer que hagis d’esperar i no puguis gaudir d’una temperatura fresca a casa fins ben entrat l’estiu. A banda de les esperes per fer la instal·lació, també és habitual que s’acabin les existències i l’espera sigui doble: Fabricació i instal·lació.

Recomanacions d’instal·lació d’aire condicionat

 

Facis quan facis la compra, és important que venedor i instal·lador siguin de la mateixa empresa per millorar:

 

 • El servei postvenda.
 • L’atenció al client.
 • El servei de reparació.

 

D’aquesta manera aconseguirem un preu molt més competitiu que fent la compra de l’aparell per una banda i pagant la instal·lació per una altra. Tanmateix, d’aquesta manera es podran assessorar de la millor manera possible sobre la potència que necessitem, el tipus d’aparell i la millor ubicació. Coses a tenir en compte per no trobar-nos amb sorpreses a l’hora de fer la instal·lació.

estrès-postvacacional

Com evitar l’estrès a la tornada de les vacances

estrès-postvacacional

Depressió postvacacional i estrès són dues afeccions bastant comunes al setembre. La majoria de treballadors realitza les seves vacances durant el mes d’agost i és freqüent que en tornar a la rutina diària es generi una mica d’ansietat que pot estar motivada per diversos factors. Però, és el mateix la depressió que l’estrès postvacacional? En realitat, van de la mà i la depressió que es pugui patir en menor o major grau genera estrès i ansietat.

Primera jornada laboral després de les vacances i ens trobem amb un escriptori desordenat, muntanyes de feina en forma de paper acumulat sobre la teva taula, diverses notes dels teus companys, “marrons” no resolts durant la teva absència… Fan venir ganes de tornar per on has vingut i anar al llit a dormir. Però amb una sèrie de pautes, la tornada a la rutina no serà tan complicada.

Els símptomes de la depressió i estrès postvacacional

 

 1. Nostàlgia de les vacances
 2. Mandra
 3. Manca de son
 4. Irritabilitat
 5. Cansament
 6. Ànims sota mínims
 7. Ansietat

 

Molts afectats ho descriuen com un període en el qual tot se’ls fa costa amunt i senten que ni poden, ni tenen ganes d’arribar a tot. En realitat, podem qualificar tots aquests símptomes que es generen com un rebuig inconscient a la tornada a la vida laboral.

 

No existeixen dades concretes, però són molts els experts que afirmen que la depressió postvacacional afecta al 35% de la població i pot durar uns 15 dies. Si el pacient no presenta altres problemàtiques, desapareix sense necessitat de medicació o teràpia.

Consells perquè la tornada a la feina no generi estrès

 1. El dia abans de tornar a la feina fes vacances de les teves vacances. És a dir, el millor és que no planegis activitats que et facin passar tot el dia fora de casa o que et cansin molt. El millor és dedicar-te el dia a tu, relaxar-te llegint un llibre, donant un petit passeig, gaudint d’una bona sèrie, etc.
 2. La nit anterior deixa tot preparat per començar el dia sense estrès. El tàper de menjar llest, la roba que portaràs ja escollida i planxada; i avança tot el que puguis de l’esmorzar (deixa la fruita tallada dins d’un tàper, la torradora a mà, el pa tallat, la teva tassa preferida on puguis trobar-la ràpid…).
 3. Gaudeix d’un sopar lleuger perquè la digestió no sigui pesada i puguis dormir plàcidament.
 4. El més recomanable és que 4 o 5 dies abans hagis reprès la teva rutina de son perquè no pateixis insomni la nit abans de tornar a la feina.
 5. Desperta una mica abans de l’habitual per començar el dia molt més relaxat i poder preparar-te més tranquil·lament, perdràs 15 minuts de son, però guanyaràs en salut.
 6. Xerra amb amics o familiars que també reprenguin la seva rutina laboral aquest dia, doneu-vos ànims i compartiu les vostres preocupacions. No és el mateix afrontar la tornada a l’oficina en solitud que amb gent que estimes. És una forma d’empatitzar i sentir que no ets només tu qui ha de matinar i tornar a la feina.
 7. En arribar a la feina prioritza les teves tasques. No et centris en tot el que has de fer en global, aconseguiràs generar-te ansietat.
 8. Intenta realitzar alguna activitat semblant a les que has fet en les teves vacances. Després de la feina fes una cervesa amb els teus amics, un cinema o prova un nou restaurant.
Com-mantenir-a-ratlla-els-refredats-d'estiu

Com mantenir a ratlla els refredats d’estiu

Com-mantenir-a-ratlla-els-refredats-d'estiu

Els canvis de temperatura durant l’estiu provocats pel contrast entre la calor exterior i el fresquet interior dels locals amb aire condicionat fa que proliferin els refredats durant aquesta època de l’any. També ajuda el fet de consumir begudes molt fredes i gelats, tot plegat, un caldo de cultiu per als bacteris i els virus.

 

Per què ens refredem a l’estiu?

El més habitual és que aquesta infecció vírica de les vies respiratòries es produeixi a l’hivern, ja que el fred i una humitat baixa fan que les fosses nasals s’assequin i per tant quedin més exposades als virus. A més, amb la baixada de temperatures també ho fan les nostres defenses. Tot això fa que el nostre cos estigui menys preparat per enfrontar els virus. De totes maneres, també es produeixen refredats durant l’estiu i aquestes són les causes:

 

 • Canvi de temperatura per la climatització dels espais interiors.
 • Dolls d’aire fred que es projecten directament sobre les persones.
 • Mala alimentació (amb la calor i les vacances és habitual menjar més malament que la resta de l’any i això fa que ens faltin nutrients que pugen les defenses).
 • Consum de begudes i aliments freds (una vegada més, el contrast de temperatures pot fer que es desenvolupi un virus que hi hagi a l’ambient).
 • Passar temps mullat (anem a la platja, a la piscina, no ens canviem el banyador i ens podem passar hores humits. Això fa que s’incrementin les possibilitats de refredar-nos).

 

Consells per evitar els refredats d’estiu

 

 • Mantenir l’aparell d’aire condicionat entre els 22 i els 24 graus centígrads (encara que tinguem calor hem d’evitar baixar la temperatura per sota dels 21 graus).
 • Evitar els dolls d’aire fred directes dels aparells de climatització.
 • Ficar-se al mar o a l’aigua de la piscina a poc a poc, evitant les capbussades els dies de molta calor o després d’haver fet exercici intens.
 • Evitar el consum de begudes i aliments molt freds. I en tot cas mastegar i tastar bé abans d’empassar-nos l’aliment. Així li donarem temps a adequar la temperatura a la del nostre cos i no hi haurà tant de contrast.
 • Utilitzar humidificadors pels ambients molt secs.
 • Bona alimentació, incrementant el consum de fruites i verdures.
 • Netejar-se les mans amb freqüència, després d’arribar a casa del carrer.

 

Els refredats d’estiu, pitjors que els d’hivern?

 

Els experts coincideixen en què es tracta d’un mite, ja que els efectes d’un refredat són els mateixos sense importar l’època de l’any. Llavors, per què tenim aquesta creença popular? Parlem d’una qüestió psicològica. Des de la revista Time el professor Ronald Eccles, de la Universitat de Cardiff assegura que “els refredats d’estiu es perceben pitjor perquè no són tan comuns”.

 

Així que tranquils, si seguiu els nostres consells, evitareu un refredat i si tot i això no podeu evitar els virus, no us preocupeu, ho passareu igual de malament que a l’hivern.

Split fix d'aire condicionat

Què has de saber abans d’instal·lar un split fix d’aire condicionat

 

Amb l’arribada de l’estiu moltes llars es plantegen la instal·lació d’un equip d’aire condicionat per suportar millor l’època més calorosa de l’any. Abans de contractar aquesta instal·lació és molt important tenir en compte diversos aspectes que milloraran l’experiència:

 

• El tipus d’habitatge que tenim.
• El nombre d’estades que volem que tinguin aire condicionat.
• El tipus de màquina que contractarem.

 

Quant a aquesta última qüestió, el més habitual és que s’instal·lin splits fixos. Són els que comporten una obra més gran i costosa, però també els que ofereixen un millor resultat.

 

Què és un split fix d’aire condicionat?

 

Consta d’un compressor extern i d’una o diverses unitats que s’instal·len a l’interior, depenent del nombre d’habitacions a les que es vulgui disposar d’aire condicionat. Aquestes unitats interiors tenen una gran potència frigorífica, i a més, són molt silencioses. També es poden utilitzar com a calefacció a l’hivern en el cas que disposin de bomba de calor. Aquest tipus d’aparells són complexos i ha d’instal·lar-los un professional.

 

Què hem de tenir en compte abans d’instal·lar un split fix?

 

• Instal·lació exterior

o Hem de buscar una paret lliure d’obstacles que tingui un mínim de 30 centímetres d’espai al voltant de la unitat que instal·larem.
o Ha d’estar situat en un lloc poc transitat o molt calorós (evitar terrats sense teulada o passadissos entre terrasses).
o Si vius en un edifici residencial, consulta amb l’Ajuntament i amb la Comunitat de Propietaris per conèixer les normes (hi ha comunitats que no permeten que la instal·lació dels compressors externs sigui visible i ha de col·locar-se en zones baixes de la façana).

 

• Instal·lació interior

o Com en el cas del compressor exterior, hem de buscar una paret buida. Cal comptar amb un mínim de 15 centímetres d’espai al voltant. És molt important evitar elements com a cortines, barres, prestatgeries etc.
o Que en el lloc triat no li doni la llum solar de forma directa.
o Que no tingui fonts de calor properes (ordinadors, televisors, etc.).
o La unitat interior també ha d’instal·lar-se a una altura de 2’12 metres del terra.
o En llocs allunyats d’antenes de televisió, línies elèctriques i altres tipus de connexions, ja que poden interferir amb el funcionament de l’aparell d’aire condicionat.
o La paret interior que triem ha de ser forta, per poder suportar el pes de l’aparell. Per això és millor evitar les parets de pladur, i en tot cas, realitzar la instal·lació sobre un marc perquè pugui sostenir bé el pes.

 

En qualsevol cas, abans de fer plans per instal·lar un Split fix d’aire condicionat, consulta amb un professional perquè t’ofereixi la millor alternativa.

Dormir sin aire acondicionado

Objectiu: dormir sense passar calor (si no tens aire condicionat)

Amb l’arribada de l’estiu es complica el descans nocturn col·lectiu. Les altes temperatures que es registren, també durant la nit, provoquen ambients molt calorosos que dificulten agafar el son.

 

Símptomes que provoca la calor nocturna

 • Suor
 • Insomni
 • Xafogor
 • Ansietat

 

Són alguns dels símptomes que pot provocar el fet de dormir amb una sensació tèrmica elevada. Una sensació que pot intensificar-se en alguns col·lectius més específics com són la gent gran, dones embarassades o nens petits.

 

Segons l’Associació Espanyola de la Son l’habitació on dormim hauria d’estar a una temperatura mitjana d’entre 18 i 20 graus centígrads. Però les darreres dades recollides per l’INE (Institut Nacional d’Estadística) asseguren que només el 35,5% de les llars tenen aire condicionat.

 

Si no pertanys a aquest petit percentatge d’afortunats, no et preocupis, hem elaborat tot un seguit de consells perquè aquest estiu puguis dormir fresc.

 

Què podem fer per a dormir frescos?

 

 1. Obrir les finestres només quan cau el sol. D’aquesta manera aconseguirem refrescar i ventilar les estances. La resta del dia és millor mantenir tot ben tancat perquè no es coli la calor.
 2. Dutxar-se amb aigua temperada. Pot semblar que l’aigua freda és la millor opció, però el xoc tèrmic produeix una frescor immediata que reactiva l’organisme i la despesa energètica, provocant un augment de la temperatura corporal.
 3. Gaspatxo per a sopar. Hem d’evitar els sopars copiosos abans d’anar a dormir així com els aliments calents que augmenten la temperatura del cos. La millor opció són les cremes i sopes fredes com el gaspatxo.
 4. Fer servir roba de llit lleugera. Pot semblar una ximpleria, però moltes persones continuen utilitzant el nòrdic, encara que sigui sense el farcit, i llençols gruixuts. Encara que la roba s’estiri cap als peus, provoquen un augment de la temperatura del llit. Així que el millor és optar per robes molt lleugeres, de teixits naturals com el cotó o el lli, ja que són 100% transpirables a diferència dels materials sintètics. Això és important traslladar-ho també als pijames i camises de dormir, que siguin de materials naturals i ben amples perquè no s’enganxin a la pell.
 5. Utilitzar un ventilador. És la manera més fàcil de vèncer la calor i la xafogor de l’estiu. Hi ha d’infinits models i preus. Un altre truc és col·locar un recipient amb gel davant de l’aparell, així aconseguirem que l’aire que remogui el ventilador sigui freda.
 6. Refrescar-nos els canells. Podem aplicar aigua freda sobre aquesta part del cos abans d’anar a dormir. Ens ajudarà a refrescar-nos. Una altra bona idea és mullar uns mitjons en aigua freda i col·locar-nos-els quan ens fiquem al llit. La temperatura dels peus i dels canells regula la de la resta del cos.

 

 

 

 

 

 

funcions bàsiques

Funcions bàsiques del teu aire condicionat que has de conèixer

funcions bàsiques

 

La bomba de calor és, possiblement, un dels electrodomèstics més versàtils dins de la llar. Ofereix aire calent a l’hivern i aire fred a l’estiu. A més, està dotat d’unes funcions bàsiques que ho fan molt versàtil, adaptable a cada moment del dia. Segurament estiguis desaprofitant algunes de les seves funcions perquè no les coneixes. Per això, per treure-li el màxim partit sense necessitat de llegir el manual d’instruccions, volem refrescar-te la memòria amb les funcions bàsiques més usades de l’aire condicionat.

Funcions bàsiques del teu aparell d’aire

Les funcions bàsiques més utilitzades solen estar relacionades amb la programació, però hi ha més. Descobreix-les aquí i oblida’t de passar calor aquest estiu:

Bomba de calor

Generalment associem l’aire condicionat amb el seu ús a l’estiu. No obstant això, aquests aparells també estan dotats amb la funció de bomba de calor. Un mateix aparell d’aire per a dues estacions ben diferenciades, estiu i hivern. Refreda o escalfa les habitacions de la teva llar.

Mode nit

A les nits de xafogor estiuenca, l’aire condicionat també es pot utilitzar per dormir frescs i a cama solta. La utilització del mode nit, permet que l’aparell no solament faci menys soroll mentre dormim, sinó que també regularà la temperatura perquè no passem fred. Arribat a cert punt, l’aparell d’aire s’apagarà. El mode nit és una de les funcions més interessants i menys aprofitades pels consumidors.

Programador de temperatura i d’encès/apagat

Amb la funció de programació podràs decidir l’encès o apagat de l’aparell sense estar present al moment. La programació regular d’aquesta funció permet un ús més eficient d’aquest electrodomèstic. A més, al mateix temps podràs programar la temperatura perquè no et congelis o et socarris.

Regula les lames

Les lames permeten dirigir la trajectòria de l’aire que surt de l’aparell de forma fixa o variable. Aquests components són abatibles, tan verticalment com horitzontalment. Col·loca-les com millor et convingui per evitar que et doni l’aire directament en la cara, alguna cosa que segur agrairàs.

Adéu a la humitat

És una de les funcions més desconegudes, però de les més eficaces: l’opció Dry. Aquesta funció permet eliminar l’excés d’humitat de l’ambient que es crea a l’habitació. Se sol utilitzar molt quan hi ha moltes persones en una mateixa habitació. Funciona de la següent manera: la temperatura és la mateixa, però funciona amb el ventilador a més baixa velocitat. Amb això s’aconsegueix reduir la humitat de l’ambient.

persones grans

Precaucions per a les persones grans i l’aire condicionat

persones grans

 

Un dels col·lectius més afectats quan arriba l’època estival i les calors extremes, juntament amb els nadons, són les persones grans. A causa de la seva edat avançada, el cos no respon de la mateixa manera davant les altes temperatures. L’aire condicionat pot ser un gran aliat, sempre que es prenguin unes precaucions perquè no es giri en contra d’aquells més vulnerables.

 

En les persones grans, l’organisme s’alenteix i els costa més temps adaptar la temperatura corporal a les condicions exteriors. Per això, les persones d’edat avançada són més propenses a patir cops de calor i deshidratació.

 

Com dèiem anteriorment, l’ús de l’aire condicionat és totalment recomanable. Però cal seguir una sèrie d’instruccions i precaucions per evitar l’efecte contrari i afecti de manera negativa en la salut de les persones.

 

Recomanacions d’ús de l’aire condicionat amb persones grans

Si en la llar hi ha persones d’edat avançada, és recomanable seguir aquests consells per fer-los el seu dia a dia més fàcil:

Aire condicionat en tota la casa

Ja dèiem que l‘organisme de les persones grans triga a habituar-se a la temperatura exterior. Per això, per evitar els canvis bruscs de temperatura a l’interior de les llars, es recomana instal·lar l’aire condicionat en cadascuna de les habitacions o, almenys, en aquelles on les persones grans passin més temps.

 

La instal·lació de l’aire condicionat per conductes és la millor manera de prevenir que les habitacions es trobin a diferent temperatura. L’inconvenient és que requereix obra, però és la manera que l’aire arribi a totes les parts de la casa per igual.

Control de la temperatura

La fixació de la temperatura, també és una cosa a tenir en compte. Quan les temperatures solen ser altes en l’exterior, tendim a posar el termòstat a temperatures més baixes, però aquesta acció no beneficia a ningú.

 

Temperatures majors a 10 graus de diferència entre exterior i interior, poden causar greus problemes de salut, especialment en les persones grans. Si no som previnguts i baixem en excés els graus de l’aparell d’aire condicionat, es pot arribar a sofrir refredaments.

 

Si no volem que això ocorri, la temperatura ha d’estar entre 21 i 25 graus de manera uniforme en totes les habitacions.

Cura amb el flux d’aire i la humitat

La humitat també suposa un risc seriós per a les persones més sensibles. Les persones grans tendeixen a patir problemes respiratoris, per això no convé agreujar-los més pel mal ús dels aparells d’aire condicionat.

 

En l’actualitat, les instal·lacions permeten ajustar la humitat de les habitacions i aconseguir un equilibri. Per això, és preferible escollir un sistema que permeti humidificar l’aire per evitar la sequedat de l’espai. Al seu torn també s’evitarà un excés d’humitat en l’ambient.

 

S’ha de vigilar on col·locar els aparells o les sortides de l’aire condicionat per controlar el flux d’aire. Mai col·locar-los en els llocs on s’asseuen les persones grans, ja que el flux directe d’aire els pot afectar a la salut.

mala olor del teu aire

Com eliminar la mala olor del teu aire condicionat

mala olor del teu aire

 

Quan arriba l’estiu i pugen les temperatures, l’aire condicionat es fa imprescindible. La posada a punt també suposa eliminar la mala olor del teu aire condicionat. Si en encendre-ho després del llarg hivern, notes que fa olor d’humitat o vinagre, és que alguna cosa li passa. Et mostrem com solucionar aquest problema.

Què fer per eliminar la mala olor del teu aire condicionat

Generalment, la mala olor del teu aire condicionat pot ser causat per l’existència de brutícia, o bé en la unitat interior, o bé que l’olor provingui de fora de la màquina, del desguàs. Tot i que el primer pas per solucionar aquest problema és trucar al servei tècnic contractat, sempre pots seguir aquests consells per assegurar-te que l’olor desapareix:

Revisar els filtres

Una raó habitual de les males olors, sobretot a vinagre, és la presència de brutícia acumulada en els filtres. Es generen bacteris i fongs que són els causants d’aquestes olors. La neteja dels filtres, a més de prevenir la mala olor, t’evitarà possibles avaries i reduirà el consum energètic. Per netejar-los n’hi ha prou amb extreure’ls, rentar-los amb aigua calenta i sabó, i tornar-los a col·locar una vegada secs.

Netejar la bateria de la unitat exterior

Les unitats exteriors dels equips no solen tenir filtre. La brutícia del carrer es diposita directament en la bateria d’intercanvi, reduint l’eficiència i la potència tèrmica de l’aparell. Per a la seva neteja s’utilitza aire a pressió, intentant no doblegar les aletes, o un simple raspall, encara que és menys efectiu.

Donar un cop d’ull a la safata de condensats

Darrere dels filtres hi ha unes làmines metàl·liques, la safata de condensats de l’aigua. Són els responsables de la gran majoria de les males olors en els aparells d’aire condicionat. Com es tracta d’un lloc humit, pot provocar l’aparició de bacteris i problemes més seriosos, com a al·lèrgies i malalties respiratòries. Es recomana netejar la safata, almenys una vegada a l’any. Pots utilitzar alguna solució algicida i desinfectant per evitar l’aparició de bacteris.

Vigilar el bescanviador i el ventilador

Les dues parts on s’acumula més la brutícia, a més de la safata de condensats, són el bescanviador de fred i el ventilador interior. El ventilador interior es pot netejar amb un ruixador d’aigua i un drap per treure les taques i la brutícia emmagatzemada. En canvi, per desinfectar el bescanviador interior, pots afegir una mica de lleixiu al ruixador i esperar a que s’assequi la solució.

Controlar el desguàs

Altre dels causants de la mala olor en l’aparell d’aire condicionat és el desguàs de la unitat interior. És l’encarregat de canalitzar l’aigua procedent de la condensació. A més, si està connectat al desguàs general d’un habitatge, pot ser que les olors procedeixin d’allà. La solució és molt senzilla, n’hi ha prou amb col·locar un sifó en el tub abans de connectar-ho al desguàs general de l’habitatge. Així evitarem que l’olor exterior es distribueixi per la casa.

estalviar energia en la cuina

Com estalviar energia en la cuina

estalviar energia a la cuina

 

La cuina és l’habitació de la casa que més energia consumeix per si sola. El gran nombre d’electrodomèstics situats en aquest espai fa que la despesa d’energia sigui dels més elevats en la factura global de l’habitatge. Hi ha moltes maneres d’estalviar energia en la cuina, vols descobrir-ho?

Consells per estalviar energia en la cuina

Amb els següents consells aconseguiràs estalviar energia en la cuina i veuràs com la factura de la llum es redueix de manera considerable:

Frigorífic

Aquest electrodomèstic pot suposar el 19% de la despesa energètica de la cuina. Hem de dedicar-li atenció perquè treballi de forma eficient i no suposi una despesa excessiva. Es recomana mantenir neta la part posterior de la nevera, ja que si està bruta, el consum energètic augmentarà. També no ens hem d’oblidar de les gomes de la porta, que són les responsables que el fred no s’escapi.

 

Una altra manera d’estalviar energia és procurar mantenir oberta la porta el menor temps possible. D’aquesta forma evitarem perdre fred innecessàriament. Si en algun moment es crea gebre en el congelador, hem de netejar-ho. Podem arribar a estalviar fins a un 30% en el consum. Evita en la mesura del possible posar aliments calents dins perquè la demanda energètica del frigorífic pot augmentar de manera considerable.

A l’hora de cuinar aliments

És l’hora de cuinar, i el millor per conservar la calor és utilitzar tapes en les casseroles, tant durant com després de l’elaboració. El consum d’energia pot arribar a ser d’un 60% de diferència entre l’ús del microones o el forn. Per això, es recomana el primer si el que busquem és escalfar algun menjar ja preparat.

 

En el cas que utilitzem el forn, és important no anar obrint la porta innecessàriament. Perdrem calor cada vegada que s’obri i l’electrodomèstic necessitarà molta més energia per recuperar aquesta pèrdua de calor. Si apaguem el forn una estona abans de finalitzar la cocció, utilitzarem la calor residual per acabar el procés sense consumir més energia.

Toca rentar els plats

Rentar els plats a mà consumeix fins a un 60% més d’aigua que si s’utilitza el rentaplats. En el cas de tenir rentaplats, és bo esperar al fet que aquest estigui ple abans d’encendre-ho. Pensa que aquest electrodomèstic consumirà la mateixa energia i aigua estant més o menys ple.

Rentadores i assecadores

Els programes a baixa temperatura consumeixen menys energia, ja que escalfar l’aigua ja suposa un increment extra en el procés de rentat. Les tarifes nocturnes sempre són més barates que les diürnes, per la qual cosa intenta planificar fer rentadores a última hora del dia. També és bo esperar al fet que el tambor estigui ple per treure el màxim partit al rentat.

 

Limitar l’ús de l’assecadora també ens permetrà estalviar molta energia. És un dels electrodomèstics que més gasta, per la qual cosa limitar el seu ús es veurà reflectit en la factura.

Planxat de la roba

Finalment, a l’hora de planxar, hem d’acumular tota la roba per planxar-la d’una sola vegada. Evitarem escalfar la planxa en moltes ocasions i estalviarem energia.