Aire-condicionat-tardor

Arriba la tardor, puc seguir fent servir l’aire condicionat?

Aire-condicionat-tardor

Existeixen dues classes de persones: Les que sempre tenen fred i les que sempre tenen calor, sigui l’època de l’any que sigui, no importa l’estació ni la temperatura exterior o interior, les seves sensacions sempre són iguals. És cert que amb el canvi climàtic les estacions s’han difós, i els hiverns són cada vegada més curts i l’estiu s’allarga més enllà del setembre; així que és habitual que moltes famílies encara facin servir l’aire condicionat (en mode fred) a la tardor. En qualsevol cas, el facis servir o no, des de RoigSat et recomanem fer un bon manteniment dels teus aparells per evitar sorpreses desagradables.

L’ús de l’aire condicionat fora de l’estiu

L’arribada de la tardor suposa canvis bruscs de temperatura i molta diferència entre els graus que es registren a l’exterior i als espais interiors, tot això condiciona l’ús dels aparells climàtics de la llar. Es pot continuar fent servir l’aire condicionat? Depèn de les persones i de la seva situació personal. Què has de tenir en compte?

 1. Fer servir la màquina d’split o els conductes és beneficiós per a l’aparell. Un electrodomèstic aturat comporta més problemes.
 2. Els aires condicionats amb bomba de calor també es poden fer servir durant l’hivern o fins i tot, durant la resta de l’any, escollint la modalitat preferida: Aire fred o aire calent.

Certament, l’aire condicionat pot ajudar a pal·liar els canvis bruscs de temperatura típics de la tardor mantenint uns graus fixos que evitin corrents d’aire, refredats d’entretemps i altres inconvenients. Des de RoigSat et recomanem que facis un bon manteniment del teu aparell d’aire condicionat, imprescindible per a poder gaudir de climatització de qualitat durant qualsevol època de l’any.

 

Avantatges-aerotèrmia

Avantatges i desavantatges de l’aerotèrmia

Avantatges-aerotèrmia

L’aerotèrmia és un dels sistemes de climatització encara més desconeguts per al gran públic. Famílies i propietaris de locals comercials segueixen apostant per aparells tradicionals de calefacció i aire condicionat, però l’aerotèrmia és el futur i també un sistema que s’està introduint cada vegada més a les noves construccions. De fet, els nous habitatges, siguin unifamiliars o pisos a edificis residencials, compleixen normatives per crear espais saludables, sostenibles i en armonia amb l’entorn i contacte amb la natura, encara que estiguin ubicats al bell mig de la gran ciutat. Des de RoigSat t’expliquem els avantatges i desavantatges d’apostar per aquest tipus d’instal·lació i recorda que els nostres tècnics et poden assessorar.

Els avantatges i desavantatges dels sistemes d’aerotèrmia

L’aerotèrmia és un sistema de climatització dels denominats renovables, ja que no fa servir energies convencionals com el gas natural, el carbó o el petroli. En aquest cas fa servir l’energia present a l’aire per a proporcionar calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària, per tant, és un dels sistemes més complets.

AVANTATGES.

 1. Permet estalviar fins a un 70% a la factura.
 2. L’estalvi s’incrementa si es fan servir plaques fotovoltaiques.
 3. Proporciona servei de calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària (estalvi d’espai i de sistemes diferents).
 4. Calefacció homogènia a tot l’habitatge i no a punts concrets.

DESAVANTATGES.

 1. Inversió inicial important.
 2. L’estalvi real s’aconsegueix a llarg termini.
 3. No tots els habitatges estan preparats per allotjar un sistema d’aerotèrmia.

Els sistemes de calefacció i refrigeració per aerotèrmia

 1. Sòl radiant. Els conductes s’instal·len per sota del terra i climatitzen els espais amb l’aigua que fem passar.
 2. Radiadors convencionals i de baixa temperatura.
 3. Fan coils per aerotèrmia.
 4. Split per aerotèrmia.
Rutines-llar

6 tips per tornar a les rutines de la llar després de les vacances

Rutines-llar

Diuen que els humans som animals de costums i quan ens “descontrolem” durant les vacances d’estiu, després és complicat tornar a la realitat del mes de setembre. Si bé és cert que la tornada a les rutines i hàbits és qüestió de dies, poden fer-se molt llargs si no sabem gestionar-ho bé. Per això des de RoigSat hem preparat una guia amb 6 punts imprescindibles perquè puguis tornar a la vida rutinària al més aviat possible també a la teva llar. Sense drames, buscant activitats que et puguin motivar. I recorda que si tens qualsevol problema amb els teus aparells de climatització, els nostres tècnics experts et poden donar un cop de mà: manteniment, reparació i instal·lació.

Consells per tornar a les rutines després de l’estiu

Encara ens quedem algunes setmanes d’estiu, però l’arribada del mes de setembre és igual a comiats i al final de les vacances. A poc a poc els treballadors es reincorporen als seus llocs de feina i necessitem organització per poder recuperar les rutines anteriors: Compra d’aliments, preparació d’àpats, netejar de la llar… Necessitem tornar a omplir les agendes de pendents, però sempre amb calma i organització per poder estar com a casa, enlloc.

 1. Crear un calendari d’àpats (un menú mensual).
 2. Escriure una llista de la compra setmanal que serveixi com a plantilla i afegir cada set dies altres productes i aliments que es necessitin en moments concrets. Escull el model que millor et funciona: si ets digital, fes servir aplicacions com Google Calendar o deixa-ho a una carpeta compartida de Drive on puguin accedir tots els membres de la família (així podran afegir coses a la llista). Si prefereixes el paper, fes servir sempre la mateixa llibreta (no vagis deixant paperots que es perden i ningú troba).
 3. Organitza un calendari de tasques de la llar: Separa les que s’han de fer cada dia, de les setmanals i les mensuals. Així portaràs un control.
 4. Fes un llistat de millores que vulguis introduir a la teva llar. Per exemple, busca opcions per estalviar a la factura de la llum i de l’aigua substituint els teus electrodomèstics per uns que tinguin la certificació energètica A.
 5. Deixa preparada la roba la nit abans. Així estalviaràs temps durant els matins i la tornada a la rutina serà més fàcil.
 6. Prepara els àpats i els aperitius la nit anterior. Igual que amb la roba, guanyaràs temps durant el matí.
Fan-coils

Què són els fan coils?

Fan-coils

La climatització artificial en èpoques d’estiu es redueix al coneixement popular dels aparells d’aire condicionat, però la realitat és que l’oferta estiuenca per fer front a la calor a les llars i altres espais públics i entorns laborals és molt més àmplia. Els splits o l’aire condicionat per conductes són els climatitzadors més famosos, però des de RoigSat volem parlar-te dels denominats fan coils, en els quals, també som instal·ladors experts i fem un manteniment acurat.

Si necessites canviar el teu aparell climatitzador, arreglar una avaria o fer el manteniment del teu aire condicionat, pots demanar cita des d’aquí i també pots adquirir els nostres plans de manteniment.

Què és un fan coil?

La instal·lació de fan coils a Espanya encara no és popular, cosa que sí que succeeix en altres països europeus com ara França o Itàlia, on la compra d’aquestes unitats representa el 14% i el 30% respectivament, de tots els aparells d’aire condicionat venuts. Es tracta d’equipaments aigua-aire, ja que estan formats per una bateria o intercanviador de fred o calor (coil) juntament amb un ventilador (fan). Fan servir l’aigua com a element refrigerant al contrari que els splits tradicionals d’aire condicionat que són unitats aire-aire.

Abans d’instal·lar un fan coil, què haig de tenir en compte?

A simple vista no és fàcil diferenciar un aparell d’aire condicionat mitjançant split o mitjançant fan coil. Tots dos estan recomanats en situacions d’espai similars, però aquests darrers són més compactes, així que ocupen menys espai. Tenen una carcassa exterior amb reixeta des d’on es pren l’aire. Els nostres experts de RoigSat faran un estudi climàtic per recomanar-te el millor sistema de climatització i podràs escollir el que et sembli més adequat. Amb un fan coil produiràs emissions menys contaminants.

Els fan coils poden ser per conductes, de paret, de terra, de casset o sostre.

Aire-condicionat-lloguer

5 consells per fer el manteniment del teu aire condicionat si vius de lloguer  

Aire-condicionat-lloguer

Les obligacions i drets d’arrendataris i llogaters estan separades per una línia molt fina que no sempre som capaços de distingir. Existeix una normativa, la Llei d’Arrendataris Urbans que actua com una mena de guia en aquests casos, però moltes vegades les dues parts poden establir altres clàusules al mateix contracte o establir pactes verbals. En el cas del manteniment de l’aire condicionat en un pis de lloguer, s’hauria de tenir en compte l’article 21 d’aquesta llei que adjudica a l’arrendatari la responsabilitat de fer-se càrrec de les reparacions per conservar l’habitatge en condicions habitables. Així que tot indica que el propietari de l’habitatge és el responsable, de tota manera, des de RoigSat et donem alguns consells perquè el manteniment del teu aire condicionat si vius de lloguer sigui una realitat.

Consells de manteniment de l’aire condicionat a un pis de lloguer

Els arrendataris han de tenir cura de les reparacions provocades pel dia a dia que poden anar sorgint a un habitatge per assegurar que els seus llogaters hi viuen en les millors condicions. Així i tot, els inquilins també han de tenir cura del pis o casa, mantenint el seu bon estat. Apunta aquests consells perquè no et quedis sense aire condicionat a la teva llar de lloguer.

 1. Assegurar-se que en el contracte de lloguer s’indica que el propietari es farà càrrec dels desperfectes.
 2. Poden existir clàusules que indiquin que l’arrendatari assumirà el cost de les reparacions sempre que no siguin fruit d’una negligència o d’un nul manteniment de la llar.
 3. És recomanable proposar a l’arrendatari que assumeixi el cost d’un manteniment de l’aire condicionat per evitar sorpreses desagradables i futures reparacions.
 4. L’arrendatari es pot negar. En aquest cas pots proposar fer-te’n càrrec tu del manteniment.
 5. És responsabilitat del propietari el cost de les reparacions d’avaries que no es consideren menors. És a dir, com a inquilí segurament hauràs de pagar les factures de menys de 150 euros. Surt a compte assumir un manteniment anual que és més barat.

Quant al manteniment de la caldera també existeixen disposicions molt semblants a tenir en compte si vius de lloguer.

Sobreviure-sense-aire-condicionat

4 tips per sobreviure a unes vacances sense aire condicionat

Sobreviure-sense-aire-condicionat

És més habitual del que ens pensem, però encara existeixen molts hotels, apartaments i habitatges de lloguer vacacional que no disposen d’aire condicionat. Normalment es tracta de places turístiques a bon preu, per contra, no disposen de certes facilitats i privilegis als quals ja ens hem acostumat la majoria. Si aquest estiu has programat unes vacances a zones de platja o interior de secà, assegura’t que les instal·lacions compten amb aparells refrigeradors. En el cas que no puguis gaudir de climatització, però et vols arriscar, des de RoigSat recuperem alguns vells trucs perquè l’estada sigui positiva i no passis molta calor.

Consells per sobreviure a unes vacances sense aire condicionat

Una vegada planificat el viatge i confirmada l’estada a un hotel, apartament o casa concreta sense aire condicionat, és important comprovar quines alternatives té. Alguns establiments tenen ventiladors, una orientació que proporciona ombra la major part del dia, finestres aïllants, etc. Això ens pot ajudar a prendre algunes mesures.

 1. Els ventiladors de sostre han de girar en sentit contrari a les agulles del rellotge. D’aquesta manera s’aconsegueix que giri a una velocitat major i que el flux d’aire del ventilador generi un efecte de brisa que ens farà sentir més frescos.
 2. Mantenir les persianes tancades. D’aquesta manera es pot reduir un 30% de la calor que prové de l’exterior. També serveixen les cortines on no penetri la llum en aquells casos on no hagi persianes.
 3. Finestres i portes ben tancades. D’aquesta manera evitarem que la calor es concentri a l’habitació- És important, això sí, ventilar a primera hora del matí per renovar l’aire, però després mantenir tot tancat durant les hores centrals.
 4. Hidratar-se. És la millor manera de regular la temperatura del cos i la sensació tèrmica de calor. Beure molta aigua fresca, també sucs naturals, cafè o te amb gel. Ens ajudarà a refrescar-nos, però interessa mantenir una bona hidratació que s’aconsegueix amb el consum d’aigua.

Si cap d’aquests consells et convenç, sempre pots intentar l’opció d’anar al poble (allà sempre s’està fresquet, sobretot durant les nits) o passar-te el dia a la platja o a la piscina en remull. I si a casa teva encara no teniu aire condicionat, demana un pressupost, l’equip de RoigSat farà un estudi climàtic de la teva llar i et recomanarà les millors opcions.

reparar-aire-condicionat

3 coses que has de tenir en compte abans de reparar el teu aire condicionat

reparar-aire-condicionat

Manteniment de la llar, els electrodomèstics, el cotxe, la caldera… Però al nostre país encara falta una cultura en el manteniment dels aparells d’aire condicionat. La majoria de famílies consideren que amb una autoneteja dels filtres a l’inici de l’estiu és suficient, en realitat el manteniment implica moltes més coses que rentar els filtres i per això és necessària la intervenció d’un professional del sector. Un manteniment adequat evitarà futures avaries i reparacions costoses. Des de RoigSat t’expliquem què hauries de tenir en compte abans de reparar l’aire condicionat.

Coses a tenir en compte abans de reparar l’aire condicionat

Els aparells d’aire condicionat són un dels electrodomèstics de la llar amb una vida útil més llarga. Cada vegada surten al mercat models més avançats que inclouen no només millores respecte al consum i l’estalvi energètic, també amb millors prestacions, indicadors de benestar i materials de qualitat. Si es realitza un bon manteniment professional, l’aparell pot durar molts anys. Això sí, si no es fa un manteniment anual certificat per instal·ladors professionals és molt probable que apareguin avaries. I algunes vegades, encara que es facin les feines de manteniment poden aparèixer petites avaries. En qualsevol cas, hauries de tenir en compte algunes premisses:

 1. No intentis fer la reparació tu sol o sola. Deixa en mans de professional la reparació de l’avaria del teu aparell d’aire condicionat. Circuits, cablejat, aigua… Pots tenir un incident o espatllar encara més l’aparell, així que contacta amb una empresa de reparacions. A Roigsat som instal·ladors, realitzem manteniment, però també reparem aires condicionats.
 2. Compara preus i prestacions. És important que abans de fer res sol·licitis dos o tres pressupostos perquè puguis comparar i decidir el que millor et convé. No sempre el més barat és el millor, però tampoc el més car. És important conèixer el preu de la reparació, de les peces si s’han de substituir i del trasllat.
 3. Abans que un tècnic vingui a casa a revisar l’aparell comprova que l’avaria és real. Alguns exemples són: El comandament a distància tingui les piles carregades, la instal·lació elèctrica funcioni correctament i no hagis sobrepassat el límit de watts que pots consumir o que extregui calor en comptes d’aire fred perquè has canviat el mode al comandament sense adonar-te, etc.
Nova-factura-de-la-llum

6 tips per estalviar al màxim amb la nova factura de la llum

Nova-factura-de-la-llum

La nova factura de la llum ha suposat un cop per a les butxaques  de les famílies i petits negocis. L’increment del preu de la llum i les noves franges horàries delimitades i molt estrictes està fent que moltes llars apostin per adaptar-se i canviar els seus hàbits de rutina. Des de RoigSat t’expliquem alguns consells per poder sobreviure a l’increment de la factura de la llum.

Què implica la denominada “nova factura de la llum”?

En realitat es tracta de noves tarifes que van entrar en vigor l’1 de juny i que estableixen tres franges horàries diferenciades:

 1. Hora vall (el preu més barat). Caps de setmana, festius i laborables de matinada, de mitjanit a les 8 h del matí.
 2. Hora llana (preu intermedi). Dies laborables de 8 h a 10 h, de 14 h a 18 h i de 22 h a la mitjanit.
 3. Hora punta (el preu més car). Dies laborables de 10 h a 14 h i de 18 h a 22 h. En aquesta franja la nova tarifa s’ha incrementat un 41%.

Les hores puntes són els moments del dia on la majoria de les famílies poden permetre’s posar rentadores, rentavaixelles, encendre el forn, eixugar-se el cabell després d’una dutxa (si tens termo elèctric, compte amb les dutxes a partir d’ara!), encenem la televisió i treballem a l’ordinador. La resta d’hores, o bé estem treballant, o bé estem dormint. De fet la majoria de les normatives municipals prohibeixen fer soroll a partir de les 22 h, així que seria impossible posar rentadores a partir d’aquesta franja. I els horaris de feina actuals no són precisament flexibles. Una família de quatre amb nens, per exemple, no pot permetre’s el luxe d’esperar al cap de setmana per posar rentadores.

Consells per estalviar al màxim amb les noves tarifes de la llum

Com ja hem comentat a l’inici, la majoria de famílies han apostat per fer canvis en les seves rutines per a millorar l’eficiència energètica a la llar. Com que no podem canviar el fet que hagin pujat les tarifes, ens hem d’adaptar nosaltres. T’expliquem alguns consells per estalviar llum.

 1. Programa els electrodomèstics. Així no t’oblidaràs, ni et veuràs obligat a fer-los funcionar a les hores punta. Si són silenciosos els pots programar durant les hores vall. En el cas que no ho siguin, fes la programació a les 8 h del matí, quan ja es pot començar a fer soroll. Ja no serà hora vall, però encara no haurà començat la punta i estalviaràs diners.
 2. Acumula l’ús dels electrodomèstics durant el cap de setmana. No sempre és possible, per això ja t’hem recomanat que programis la rentadora o el rentavaixelles quan és imprescindible durant els dies laborables. Però dissabte i diumenge pots aprofitar per fer les grans bugades: Llençols, mantes, tovalloles, roba d’esport, cortines, etc. Durant la setmana exclusivament les peces de roba que no poden esperar a rentar-se al final de la setmana.
 3. Cerca alternatives a l’ús dels electrodomèstics. En aquest article et donaven 5 opcions per reduir l’ús dels aparells domèstics.
 4. Cuina el cap de setmana. Si tens vitroceràmica o inducció elèctrica, o fas servir el forn, prepara els àpats durant el cap de setmana. Estalviaràs diners i guanyaràs temps. Després només els hauràs d’escalfar una mica al microones.
 5. La dutxa a les 7 del matí. Si tens termo elèctric el podràs fer servir sense preocupacions i si després t’eixugues els cabells (l’assecador és un dels petits electrodomèstics que més consumeix) ho podràs fer tranquil·lament abans de les 8 a.m quan ja comença l’hora intermèdia.
 6. Valora la compra d’una caldera o escalfador de gas. El gas ciutat o el gasoil és més econòmic i una caldera et servirà no només per aconseguir una calefacció eficient i aigua calenta sanitària, també podràs cuinar. Aquí trobaràs més informació, i els nostres tècnics et podran ajudar a prendre la millor decisió.

gaudir-aire-condicionat-estiu

4 consells imprescindibles per a gaudir al màxim del teu aire condicionat

gaudir-aire-condicionat-estiu

Us imagineu com era la vida abans dels aires condicionats? Segur que la majoria que gaudeix a casa d’un aparell de climatització ha oblidat les nits de xafogor i els dies amorrats al ventilador. És fàcil acostumar-se als privilegis, de tota manera cada vegada són menys les llars que no disposen d’un aire condicionat, la tecnologia ha evolucionat i els aparells són cada vegada més  efectius i a preus molt competitius. A Roigsat som professionals de la instal·lació i manteniment d’aquests aparells que es salven la vida, literalment, a l’estiu. T’expliquem alguns trucs per a gaudir al màxim del teu aire condicionat, sí, encara més.

Consells per a gaudir de l’aire condicionat

Moltes famílies i negocis de cara al públic consideren que una vegada instal·lat l’aire condicionat, mentre funcioni i proporcioni frescor els dies calorosos la missió ja estaria complerta. En realitat hi ha molts factors que poden ajudar a incrementar la sensació de benestar i treure-li un major partit a la teva màquina. T’expliquem què hauries de fer:

 1. Instal.la tendals i persianes. Així evitaràs el pas de la llum durant les hores centrals del dia, cosa que escalfarà més la teva llar i l’aire condicionat haurà de treballar més fort per poder refredar l’estança. Això no és un problema si el teu aparell és relativament nou, la tecnologia està molt avançada, però sí que tarda una mica més a emplenar-se de confort i també les despeses energètiques s’incrementen. Si fas servir tendals i persianes pots estalviar fins un a 30%.
 2. Col.loca la sortida d’aire allunyada de finestres, en un lloc alt i central. En aquest article et vam explicar els millors indrets d’un habitatge per instal·lar splits d’aire condicionat. En tot cas, siguin split o siguin sortides de circuits interns, el més important és no malbaratar. Les teves finestres haurien de ser 100% hermètiques per evitar cap entrada d’aire calent (ni fred a l’hivern), però si l’aïllament no és possible, allunya l’aparell de les fugues, també aconseguiràs que es refredi més ràpidament la teva llar.
 3. Regula la temperatura. És important no posar la més baixa i anar apagant i encenent (gasta més, no ajuda a allargar la vida útil del teu aparell i és perjudicial per al teu benestar). Els 24 graus és la temperatura ideal a l’estiu. Evita la humitat a casa i recorda purificar l’aire per treure el màxim rendiment de forma segura.
 4. Manteniment periòdic. Per evitar sorpreses i aconseguir treure el màxim rendiment al teu aire condicionat. En aquest article t’hem explicat com fer la posada a punt, en aquest moment de l’any ja hauries d’haver-la fet, però si vas tard, a RoigSat t’ajudem, aconsegueix la nostra subscripció anual i oblida’t.

 

vacances-covid-19

8 consells per evitar contagis de Covid-19 durant les teves vacances

vacances-covid-19

Tot i que ja podem anar sense mascareta a l’exterior i les mesures es van relaxant cada cop més perquè l’índex de vacunació va pujant ràpidament, hem de tenir molt clar que la pandèmia encara no s’ha acabat. Aquest estiu encara hem d’anar amb compte i seguir alguns consells per evitar contagis de la Covid-19. Des de RoigSat t’expliquem uns quants tips perquè puguis gaudir de les teves vacances de forma plena.

Com evitar contagis de Covid-19 durant les vacances? Consells imprescindibles

No cal anar a l’altra punta del món

Fa molt de temps que no fem viatges llargs i, a la majoria de nosaltres, no ens falten les ganes. Però no tots els països estan en el mateix punt d’evolució i vacunació de la pandèmia i és per això que els experts recomanen esperar una mica més per fer viatges llargs.

Gaudeix de la família i els éssers estimats

És una bona oportunitat per gaudir de les persones que més hem trobat a faltar durant aquest temps d’aïllament social. Encara no estem en el moment de trobades multitudinàries.

Quedar-se a casa també és una opció molt vàlida

Quan pensem en vacances poques vegades contemplem quedar-nos a casa. Però també pot ser una molt bona oportunitat per a gaudir de la teva ciutat o poble com no ho fas habitualment i redescobrir-la. I també pots fer escapadetes d’un dia. És una molt bona manera d’estalviar per quan sí que sigui possible fer viatges llargs sense risc.

Turisme de proximitat

Sabem tots que durant aquest període de pandèmia són molts els hostalers que han patit molt econòmicament perquè han hagut de tancar els seus negocis durant llargues temporades. És una oportunitat excel·lent per donar-los un cop de mà i gaudir dels meravellosos entorns que ens ofereix la nostra geografia.

Opta per espais no massificats

Estem eufòrics amb la idea de tornar a viure com abans de la fatídica Covid-19, però, com ja hem apuntat, encara hem de mantenir molta cura per tal de no contagiar-nos ni contagiar els altres. És per això que els experts recomanen evitar espais amb molta densitat de persones com ara platges molt concorregudes, bars, piscines públiques, etc.

Surt en hores poc concorregudes

Molt relacionat amb el punt anterior, una manera efectiva de gaudir d’espais no massificats és anar-hi a les hores en què no hi ha tanta gent. Per exemple, anar a la platja a primera hora del matí o darrera de la tarda.

Respecta el grup bombolla

Recorda que aquest terme, del qual fa un any i mig ningú havia sentit a parlar i ara ha esdevingut un “mantra”, encara segueix vigent. Quan estem amb persones no convivents és important que respectem la distància de seguretat.

Vacuna’t

Per molts, són conegudes les reticències que algunes persones tenen amb la vacuna. Però és l’única manera que tenim actualment d’aconseguir la immunitat de grup i posar punt final al malson que estem vivint.