Una persona es preocupa d'eliminar la humitat a l'hivern

Com eliminar la humitat a l’hivern?

La humitat a l’hivern es pot convertir en un problema a la nostra llar. T’ensenyem com eliminar-la amb aquests senzills passos.


A l’hivern ens acostuma a faltar ventilació natural a casa nostra, de manera que es genera un ambient humit a la nostra llar. Les humitats poden suposar un perjudici per a la salut i una molèstia que trenca amb l’estètica de la casa. A continuació, t’ensenyem com eliminar la humitat a l’hivern de la teva llar.

Ventila les habitacions

Es tracta de l’acció més eficaç per eliminar la humitat a l’hivern. El sistema de ventilació mecànic és el mecanisme que ajuda a eliminar la humitat a l’hivern de la forma més efectiva. Gràcies a aquest sistema, es pot eliminar l’aire viciat que es genera a les nostres llars i, d’aquesta manera, tenir un aire de qualitat gràcies a l’aire renovat.

En cas que no tinguis un sistema de ventilació mecànic, hauràs d’obrir les finestres. És la forma més senzilla d’evitar problemes per condensació. A més de fer front a la humitat, t’estalvies l’aparició de floridura a les habitacions. Si vius en zones d’alta humitat, com per exemple la costa, has de prendre precaucions a l’hora de ventilar, ja que la humitat exterior pot ser més alta que la interior.

Para atenció a l’aïllament

L’aïllament de les parets resulta imprescindible per combatre la humitat a l’hivern. Les parets han de recobrir-se amb materials aïllants, com per exemple les cambres d’aire. D’aquesta manera, podràs tenir una temperatura més agradable a la llar. Per tenir el confort ideal, el manteniment de la caldera és l’element central.

Utilitza els extractors

Els extractors de bany són útils per mantenir baixos els efectes de la humitat durant l’hivern. Generalment, als banys es genera molt vapor d’aigua que pot desembocar en humitats. La cuina també és un altre racó de la llar on resulta essencial l’ús d’extractor.

Regula la temperatura

Finalment, és molt important prendre consciència sobre la temperatura ideal a l’hivern. Durant els mesos de fred, el més convenient és que les temperatures no excedeixin els 21 °C. En cas que posem la calefacció amb molta potència, podem patir problemes d’humitat.

olis essencials

9 USOS VERSÀTILS I SORPRENENTS DELS OLIS ESSENCIALS

olis essencials

Els olis essencials, extrets de plantes aromàtiques, han estat valorats durant segles pels beneficis terapèutics, aromàtics i medicinals.

A continuació, explorarem 10 usos versàtils i sorprenents d’aquests, que poden enriquir la teva vida diària.

 1. Aromateràpia relaxant:

L’aromateràpia és una manera popular d’utilitzar olis essencials per alleujar l’estrès i promoure la relaxació. Olis com l’espígol, l’encens i la camamilla són coneguts per les seves propietats calmants. Podeu gaudir dels seus efectes beneficiosos col·locant unes gotes en un difusor d’aromateràpia o simplement inhalant l’aroma directament d’un mocador.

 1. Alleugeriment de dolors musculars:

Els olis essencials de menta i eucaliptus són ideals per alleujar dolors musculars i articulars. Aquests olis tenen propietats analgèsiques i antiinflamatòries que poden ser beneficioses després d’un dia esgotador o un entrenament intens. Per al seu ús, barreja unes gotes amb un oli portador com l’oli de coco i fes massatges suaument a la zona afectada.

 1. Cura de la pell:

L’oli essencial d’arbre de te és conegut per la seva poderosa acció antibacteriana. Aquest oli essencial és excel·lent per tractar problemes de la pell com l’acne. Barreja unes gotes en aigua i aplica’l com a tònic facial per mantenir la pell neta i equilibrada.

 1. Desinfecció natural:

Els olis essencials de llimona i arbre de te són efectius agents desinfectants naturals. Pots utilitzar-los diluïts en aigua per netejar superfícies i purificar l’aire a casa teva. Aquesta és una excel·lent alternativa als productes químics de neteja tradicionals.

 1. Alleugeriment de picades d’insectes:

La picor i la irritació de les picades d’insectes poden ser molestes. L’oli essencial de lavanda és un remei eficaç per calmar la pell després d’una picada. Aplica una gota directament sobre la picada per alleujar la incomoditat.

 1. Dies tristos:

Aromatitza la casa amb oli essencial de sàlvia amb tres gotes en una gasa, cotó o difusor i, els dies més grisos, es tornaran més blaus.

 1. Tractament capil·lar:

Si busques millorar la salut del teu cabell i cuir cabellut, l’oli essencial de romaní pot ser el teu aliat. Barreja unes gotes amb oli de coco o d’ametlles i aplica’l com a condicionador per deixar el cabell suau i brillant. També s’ha demostrat que l’oli essencial de romaní estimula el creixement del cabell quan es fa un massatge al cuir cabellut.

 1. Millora de la concentració:

La manca de concentració pot ser un desafiament a la feina o durant l’estudi. Els olis essencials de menta i romaní són coneguts per millorar la concentració i la claredat mental. Pots fer servir un difusor per dispersar aquestes aromes mentre treballes o estudies per mantenir la ment enfocada i alerta.

 1. Alleugeriment de nàusees:

L’oli essencial de gingebre és famós per la seva capacitat per reduir les nàusees i els mareigs. Ja sigui que enfrontis el malestar de l’embaràs, el mareig en viatges o les nàusees postoperatòries, inhalar l’aroma d’aquest oli essencial directament del flascó o barrejar-lo amb un oli portador i aplicar-lo als canells, pot proporcionar alleujament.

Recorda que els olis essencials són concentrats i potents, per la qual cosa els has de diluir en un oli portador abans d’aplicar-los a la pell. També és important consultar un professional de la salut o un aromaterapeuta abans d’usar-los, especialment si estàs embarassada, alletant o tens condicions mèdiques preexistents. Els olis essencials ofereixen una àmplia gamma de beneficis, i la seva versatilitat els converteix en una addició valuosa pel teu benestar quotidià.

Gaudeix de les propietats naturals i potencia els rituals diaris!

Com pots millorar notablement els símptomes de l’al·lèrgia

Amb l’arribada de la primavera apareixen les primeres flors, però també les al·lèrgies. Per als que les pateixen, el dia a dia es converteix en picors, esternuts, mocs, congestió i altres símptomes bastant molestos.

No obstant això, hi ha alguns trucs que poden alleujar aquesta situació. A continuació, en comentem alguns.

5 trucs per combatre els símptomes de l’al·lèrgia

A més de reduir l’exposició al pol·len, evitar les passejades per zones arbrades o usar ulleres de sol, hi ha certes recomanacions que poden ajudar a millorar els símptomes de l’al·lèrgia.

Com veuràs en els paràgrafs següents, són trucs casolans o naturals que milloren notablement la situació.

Rentats nasals

Un dels primers trucs a esmentar són els rentats nasals. Amb això aconseguim tenir el nas lliure de pol·len.

Aquests rentats es fan amb sèrum o amb aigua amb sal. Així se suavitza la mucosa i s’alleuja el flux nasal.

Inhalar vapors de menta

Una altra recomanació que serveix per millorar els símptomes de l’al·lèrgia és inhalar vapors de menta.

La menta conté un component que impedeix la producció d’histamina. Per tant, és altament efectiva.

Dormir amb una ceba

Per combatre les picors del nas, pots provar de dormir amb una ceba. Trosseja-la i deixa-la a la teva tauleta de nit.

Els components ensofrats de la ceba suavitzen la gola i el nas per dormir millor.

Mantén-te hidratat

Beure aigua és una de les recomanacions més repetides per millorar els símptomes de l’al·lèrgia. Això ajudarà que la gola no estigui seca i, per tant, alleujarà les picors i molèsties.

L’ideal és prendre glops petits al llarg del dia per mantenir la hidratació constant.

Prendre tes o infusions

Per acabar, has de saber que hi ha diferents tes que serveixen per millorar els símptomes de l’al·lèrgia. Alguns d’aquests són el te verd, d’ortiga, d’alfals i roibos.

Prendre una infusió al dia també pot servir-te per combatre els esternuts o picors.

Estàs a punt per aplicar aquests suggeriments?

En qualsevol cas, a més de seguir aquest tipus de consells, l’ideal és acudir al metge i així garantir un bon estat de salut i benestar.

Aliments-menys-nutritius

Fruites i verdures: Menys nutritives que fa mig segle

Aliments-menys-nutritius

Els conreus, la forma de vida, la crisi climàtica, l’arribada d’internet i de les xarxes socials… El món ha canviat molt en els darrers 50 anys, també els aliments. Un estudi del Bio-Communications Research Institute de Wichita (Kansas) ha analitzat les diferències entre nutrients dels aliments de la dècada dels anys 50 i l’actual. I el resultat és concloent: Les fruites i verdures són menys nutritives que fa mig segle. Des de RoigSat t’expliquem els motius d’aquest canvi i et recordem que hauries de fer un bon manteniment de la caldera i de l’aire condicionat, pots demanar cita amb els nostres tècnics experts.

Fruites i verdures menys nutritives

Les fruites, verdures i grans com el blat tenen menys proteïnes, calci, fòsfor i altres nutrients i minerals que fa mig segle. L’equip de Wichita ho ha demostrat analitzant les diferències en 13 nutrients de 43 cultius diferents. Cosa que ha estat possible gràcies al registre de nutrients que fa el Departament d’Agricultura dels Estats Units des de l’any 1950. En concret han trobat una disminució dels següents nutrients i minerals:

 1. Proteïnes.
 2. Calci.
 3. Fòsfor.
 4. Ferro.
 5. Riboflavina.
 6. Vitamina C.

En concret, les baixades més significatives de nutrients són del 6% en proteïnes i el 38% en riboflavina.

Per què ha disminuït la quantitat de nutrients dels aliments?

La teoria més estesa són els canvis en les varietats que s’han produït entre 1950 i 1999. La indústria s’ha centrat a trobar varietats amb un rendiment cada vegada més gran i això ha derivat en una reducció dels nutrients.

Així i tot, la indústria alimentària té un altre repte més important que la disminució dels nutrients dels aliments: La disminució de la producció d’aliments a conseqüència de l’emergència climàtica que pateix el planeta. Durant les pròximes dècades, l’objectiu serà que els conreus permetien produir un nombre suficient d’aliments per a tota la població.

Neteja-antitòxics

3 productes per a una neteja antitòxics de la teva cuina

Neteja-antitòxics

Al·lèrgies, irritacions, picors… Cada vegada hi ha més persones afectades pels components químics d’alguns productes de neteja que es poden trobar als supermercats. Tots passen per uns controls de qualitat i seguretat, que acrediten que són d’ús domèstic. De tota manera, no sempre es segueixen les instruccions d’ús al peu de la lletra i en altres ocasions, simplement apareixen al·lèrgies i irritacions perquè es tracta de líquids especialment corrosius. Des de RoigSat et donem alguns consells i et recomanem productes naturals per a una neteja antitòxics de la teva cuina

Productes naturals desengreixants

Existeixen alguns productes naturals que tenen un alt poder desengreixant i desincrustant com per exemple el vinagre, la llimona i el bicarbonat sòdic. Analitzem cadascuna de les propietats que tenen per separat a l’hora de netejar una llar:

 1. Vinagre. Combat la brutícia i les males olors perquè un dels seus principals components és l’àcid acètic, que aconsegueix crear un entorn poc amigable per a la supervivència dels bacteris. Permet deixar netes les superfícies i eliminar la pudor; és econòmic i ecològic. Això sí, no és efectiu eliminant certs virus resistents o fongs. Es recomana fer servir sempre vinagre blanc de poma (per davant d’opcions com el de vi negre o de Mòdena) i el nivell d’acidesa hauria d’estar entorn del 8%.
 2. Llimona. Una fruita amb múltiples usos, com per exemple el de la neteja, no només alimentari. Es tracta d’una fruita molt àcida, de vegades amarga, que també és completament natural, sense toxicitat i una acidesa que permet eliminar brutor i bacteris. Es pot aplicar d’igual manera que el vinagre, tot i que els experts recomanen poder rebaixar-la amb una mica d’aigua i altres olis essencials preparant el nostre propi producte de neteja multiús.
 3. Bicarbonat de sodi. Es tracta d’un mineral i també disposa de múltiples usos a la cuina. Des de fa moltes generacions s’ha utilitzat com antiàcid després d’un dinar copiós o per molèsties estomacals. També el fem servir com a llevat natural en receptes dolces per a aconseguir que els pastissos, pa de pessic o magdalenes pugin. De fet, el seu ús és més natural que els típics pols químics d’enfornar que venen als supermercats. Al marge d’això, el bicarbonat també és un producte que ajuda a la neteja de la llar. Barrejat amb aigua i altres components es pot crear una meravellosa pasta de sabó que funciona principalment com a desengreixador. Per això, a moltes llars s’empra per a netejar el forn i les safates. També pot servir com a blanquejant a la roba que s’hagi engroguit.
Reciclar-test-antígens

Es poden reciclar els tests d’antígens?

Reciclar-test-antígens

Els tests d’antígens per a detectar una possible infecció de Covid-19, que s’adquireixen a qualsevol farmàcia, s’han convertit en un objecte d’ús quasi quotidià. Reunions familiars, esdeveniments com bodes o comunions, aniversaris, reunions de feina… Es tracta d’una eina bastant efectiva que pot ajudar a evitar contagis, tot i que ja sabem que l’efectivitat del 100% no existeix i és possible que es produeixin falsos negatius. Les xifres de contagi s’han estabilitzat, però de moment, els tests es continuaran fent servir en molts àmbits: Què fem amb tots els residus generats? Des de RoigSat t’expliquem quines passes hauries de seguir i et recordem que els nostres serveis de manteniment i instal·lació de calderes i aires condicionats són respectuosos mediambientalment i compten amb els certificats ISO oficials. Si necessites demanar cita, ho pots fer online des d’aquí.

A quin contenidor diposito els tests d’antígens?

D’igual manera que reciclem els medicaments caducats o que ja no fem servir en el punt SIGRE, els tests d’antígens també s’han de tractar mediambientalment perquè els residus siguin respectuosos i no contaminin. El Sistema Integrat de Gestió i Recollida d’Envasos (SIGRE) ha advertit que aquests kits no són medicaments i, per tant, no es poden dipositar als seus espais habilitats a les diferents farmàcies.

Els experts detallen que en tractar-se de residus biològics s’han de dipositar a la denominada “fracció resta”, que no és més que el contenidor d’escombraries de tota la vida amb aquells elements que no es poden classificar ni en plàstic, alumini, cartó, paper, vidre o orgànic. En aquesta secció també s’inclouen els bolquers, biberons, bastonets de les orelles, baietes, agulles de cosir…

La brossa que es recull a la fracció resta es dirigeix a una planta de tractament on tot allò que no és aprofitable (si s’ha fet bé la separació, no hauria d’haver-hi elements reciclables) té un tractament de disposició final a la incineradora (combustió controlada per a eliminar els residus. Aquesta combustió genera electricitat) o a dipòsit controlat (un espai on s’acumula la brossa, es tapa amb terra i es fa servir com un espai públic o verd).

Com abocar correctament els tests d’antígens

Si el test ha estat negatiu, es podrà abocar directament a la bossa d’escombraries de la teva llar destinada als elements que es dipositaran a la fracció resta. En cas d’un test positiu, s’haurà de seguir el procediment del triple embolcallat:

 1. Introduir tots els elements del kit d’autodiagnòstic a una bossa.
 2. Ficar aquesta bossa en una altra diferent.
 3. Abocar la doble bossa dins de la bossa d’escombraries habitual.

El triple embolcallat assegura l’aïllament necessari, ja que aquests residus podrien causar altres contagis.

Salut-pulmons

5 consells per a millorar la salut dels teus pulmons

Salut-pulmons

La contaminació, el tabac, la pandèmia de Covid-19… Sens dubte la vida moderna ha contribuït a l’empitjorament de la salut dels pulmons, una part molt delicada i important del nostre organisme que s’encarrega de filtrar l’aire de l’exterior i oxigenar el cos permetent una respiració i un funcionament òptim. La climatització és un aspecte molt rellevant a tenir en compte, ja que els aparells de calefacció i aire condicionat s’encarreguen no només d’escalfar o refredar l’aire i l’ambient de la llar, també de filtrar les partícules en suspensió i altres microorganismes. Per això des de RoigSat t’expliquem alguns consells per a millorar la salut dels teus pulmons i escollir la millor opció de climatització. En qualsevol cas recorda realitzar cada any un manteniment de la teva caldera per evitar sorpreses desagradables.

Com millorar la salut dels teus pulmons

Els experts ho tenen clar, una mala alimentació, així com l’aire contaminat de les grans ciutats i també la falta d’exercici físic poden afectar la salut pulmonar de les persones. Apunta els següents consells per a millorar la salut dels teus pulmons i respirar millor:

 1. Respirar aire pur. No sempre és fàcil quan es viu a una gran ciutat, però sempre és recomanable fer escapades de cap de setmana i excursions d’un dia a la muntanya, a zones aïllades i que estiguin a certa altura i envoltats de natura i arbres. Aquí podràs emplenar els pulmons d’aire pur, ja que els arbres contribueixen a oxigenar i purificar l’aire i a més altura, més allunyat s’està de la capa de contaminació de les grans ciutats.
 2. Bona hidratació. És fonamental en tots els processos de millora de la salut, però en aquest cas compleix un paper cabdal, perquè la deshidratació és un factor de risc de les malalties respiratòries.
 3. Dieta equilibrada. També és bàsic aportar els nutrients necessaris al cos, pel fet que un dèficit pot contribuir a baixar les defenses i crear certa predisposició a les malalties de les vies respiratòries provocades per virus o bacteris. Per altra banda, una dieta alta en greixos incrementa el pes corporal, que alhora pot dificultar la respiració.
 4. Exercici moderat. Permetrà enfortir els pulmons i millorar la capacitat respiratòria.
 5. Correcció de la postura. Es pot millorar l’entrada d’aire i la respiració amb una bona educació postural, això permetrà que els pulmons puguin funcionar correctament, expandint-se al pit de forma idònia. Es recomana mantenir l’esquena recta, la mirada al front i evitar encreuar les cames quan s’estigui assegut.
Intoxicació-monòxid-de-carboni

5 trucs per evitar intoxicacions per monòxid de carboni

Intoxicació-monòxid-de-carboni

Una bona instal·lació de calefacció salva vides. Cada any ens llevem amb la notícia d’una família o d’un grup d’amics que han patit una intoxicació per monòxid de carboni a la casa rural que havien llogat o a la propietat que tenen a la muntanya  i on passen alguns caps de setmana durant l’hivern. De vegades aquests accidents acaben amb la mort d’algun membre del grup, un comiat silenciós, ja que el monòxid no avisa. Des de RoigSat apostem pels sistemes de calefacció central amb un bon manteniment de la caldera, radiadors i altres elements. Pren nota d’alguns trucs per evitar accidents o intoxicacions aquest hivern. 

Trucs per evitar intoxicacions per monòxid de carboni

Amb l’arribada de l’hivern i la temporada d’esquí, són moltes les llars de muntanya que acullen a famílies i grups d’amics que volen passar el cap de setmana o uns dies de descans, gaudint de l’aire pur de la zona. De vegades es tracta de cases que es lloguen per nits, d’altres, l’habitatge pertany a la família. En qualsevol cas, des de RoigSat t’expliquem alguns trucs per evitar sorpreses desagradables.

 1. Revisar les instal·lacions de gas que tingui la llar: Calderes, radiadors, escalfadors, canonades…
 2. En el cas que la casa sigui de lloguer, assegurar-nos que juntament amb el contracte s’indiqui la data de l’última revisió i que es permeti accedir a un document oficial que l’acrediti.
 3. Ventilar la llar adequadament. De fet, es recomana que es deixi una finestra oberta un mínim de 10 centímetres.
 4. Rebutjar l’ús d’estufes que no siguin de tiratge balancejat, brasers o estufes de querosè durant la nit.
 5. Evitar l’ús de carbó per a la calefacció i si no es pot evitar, mantenir la llar airejada i rebutjar-lo quan arribi l’hora de dormir.

En el cas que es facin servir grups electrògens (tancs de combustible, bateries…) s’han de col·locar a l’aire lliure, mai a dins del domicili. Tanmateix, si s’olora quelcom estrany, fa mal el cap o es senten marejos i nàusees, s’ha d’obrir una finestra immediatament.

Festes-segures

Calefacció, espais tancats i Covid-19: Consells per a gaudir d’unes festes segures

Festes-segures

Les xifres de contagi de la Covid-19 pugen, es parla d’una sisena onada, d’aplicar noves restriccions i tot en un context de vacunació dels majors de 60 anys amb la tercera dosi de la vacuna. Mentrestant, un gruix important de la població es nega a rebre el vaccí, tot i que algunes mesures com l’obligatorietat de presentar el certificat europeu de les vacunes contra la Covid abans d’entrar a establiments tancats, ha fet que molts s’estiguin animant a rebre les seves dosis. Així i tot, com dèiem al principi, el context no ajuda a celebrar unes festes de Nadal segures. Des de RoigSat t’expliquem alguns consells i trucs que pots aplicar a la teva llar durant l’època nadalenca per evitar al màxim els contagis i gaudir d’unes festes segures.

Recorda que el manteniment de la teva caldera és molt rellevant per evitar sorpreses desagradables quan les temperatures baixen, com quedar-se sense aigua calenta o amb els radiadors fora de servei.

Consells per a gaudir d’unes festes segures aquest Nadal

Segones festes nadalenques de l’era postCovid-19. Tot feia pensar que es podrien recuperar les velles tradicions i les famílies al complet es reunirien de nou. En realitat, la immunitat de grup s’està endarrerint perquè encara són moltes les persones que no s’han vacunat i mentrestant entren en acció les noves variants que tenen l’escenari perfecte per a propagar-se. Apunta aquests consells per a poder gaudir de Nadal i de les seves celebracions.

 1. Evitar les reunions de més de dues o tres bombolles de convivència.
 2. Realitzar un test d’antígens previ al sopar o dinar de torn. A les farmàcies es poden trobar per poc més de 5 euros (depenent de l’establiment, la tarifa pot augmentar lleugerament).
 3. Mantenir una finestra oberta perquè es pugui ventilar la llar.
 4. Fer servir un purificador d’aire que permeti netejar l’aire que s’acumuli a l’entorn.
 5. Els dinars de migdia, millor en espais oberts si la climatologia ho permet. Si no fa vent, ni plou, el lloc ideal són les terrasses àmplies. Pots adquirir estufes exteriors com les dels restaurants i si fa un dia assolellat s’estarà d’allò més bé a l’aire lliure.
 6. Fer servir la calefacció exclusivament si fa molt de fred i sempre acompanyada d’un purificador d’aire i de la ventilació cada hora obrint una porta o una finestra.
 7. Anar ben abrigats als àpats nadalencs.
Covid-19-CAT

4 recomanacions postvacunació per fer front a la Covid-19 aquesta tardor

Covid-19-CAT

La incidència de la Covid-19 ha anat baixant progressivament al llarg dels mesos d’estiu gràcies a la vaccinació dels darrers grups d’edat. Els experts són optimistes i indiquen que si tot va bé a partir de la pròxima primavera el coronavirus serà un malson, almenys mèdicament parlant. Altres conseqüències (salut mental, economia, sector laboral) trigaran una mica més a recuperar-se. En tot cas, el virus segueix de moment entre nosaltres i la població ha de continuar seguint certes normes de conducta, encara que estiguin vacunats. Des de RoigSat t’expliquem alguns consells i recomanacions per fer front a la Covid-19 aquesta tardor amb les dosis del vaccí ja administrades.

Recomanacions postvacunació per fer front a la Covid-19

Els denominats antivacunes i negacionistes són afortunadament pocs, tot i que fan molt de soroll. En qualsevol cas, la campanya de vaccinació ha estat tot un èxit i els estaments sanitaris es centren ara a poder repescar a totes aquelles persones que no es van posar el vaccí quan tocava. Mentrestant, la resta ha de seguir acomplint les normes, perquè tot i que la immunització és molt alta, la vacuna no impedeix el contagi, però sí que el dificulta i fa que es passi la malaltia amb menys efectes perillosos.

 1. Segueix fent ús de la mascareta en espais tancats i quan no puguis mantenir la distància de seguretat amb persones que no formen part de la teva bombolla de convivència encara que estigueu a l’aire lliure.
 2. Manté la rentada de mans i evita tocar boca i ulls. S’ha demostrat que la principal via de contagi de la Covid-19 són els aerosols, però s’ha d’anar amb compte i rentar-nos les mans sovint, evitant tocar superfícies públiques.
 3. Evita els viatges a països amb alts índexs de contagi. Molts països del tercer món i en vies de desenvolupament tenen percentatges molt baixos de població vaccinada i la cadena de contagis encara no s’ha frenat. És millor evitar-los de moment.
 4. Continua fent teletreball si la teva empresa t’ho permet. El virus encara segueix entre nosaltres i el transport públic és un dels majors focus de concentració de persones, on no tothom acompleix la normativa. És millor seguir treballant des de casa, almenys fins al gener de 2022.