Covid-19-CAT

4 recomanacions postvacunació per fer front a la Covid-19 aquesta tardor

Covid-19-CAT

La incidència de la Covid-19 ha anat baixant progressivament al llarg dels mesos d’estiu gràcies a la vaccinació dels darrers grups d’edat. Els experts són optimistes i indiquen que si tot va bé a partir de la pròxima primavera el coronavirus serà un malson, almenys mèdicament parlant. Altres conseqüències (salut mental, economia, sector laboral) trigaran una mica més a recuperar-se. En tot cas, el virus segueix de moment entre nosaltres i la població ha de continuar seguint certes normes de conducta, encara que estiguin vacunats. Des de RoigSat t’expliquem alguns consells i recomanacions per fer front a la Covid-19 aquesta tardor amb les dosis del vaccí ja administrades.

Recomanacions postvacunació per fer front a la Covid-19

Els denominats antivacunes i negacionistes són afortunadament pocs, tot i que fan molt de soroll. En qualsevol cas, la campanya de vaccinació ha estat tot un èxit i els estaments sanitaris es centren ara a poder repescar a totes aquelles persones que no es van posar el vaccí quan tocava. Mentrestant, la resta ha de seguir acomplint les normes, perquè tot i que la immunització és molt alta, la vacuna no impedeix el contagi, però sí que el dificulta i fa que es passi la malaltia amb menys efectes perillosos.

 1. Segueix fent ús de la mascareta en espais tancats i quan no puguis mantenir la distància de seguretat amb persones que no formen part de la teva bombolla de convivència encara que estigueu a l’aire lliure.
 2. Manté la rentada de mans i evita tocar boca i ulls. S’ha demostrat que la principal via de contagi de la Covid-19 són els aerosols, però s’ha d’anar amb compte i rentar-nos les mans sovint, evitant tocar superfícies públiques.
 3. Evita els viatges a països amb alts índexs de contagi. Molts països del tercer món i en vies de desenvolupament tenen percentatges molt baixos de població vaccinada i la cadena de contagis encara no s’ha frenat. És millor evitar-los de moment.
 4. Continua fent teletreball si la teva empresa t’ho permet. El virus encara segueix entre nosaltres i el transport públic és un dels majors focus de concentració de persones, on no tothom acompleix la normativa. És millor seguir treballant des de casa, almenys fins al gener de 2022.
vacances-covid-19

8 consells per evitar contagis de Covid-19 durant les teves vacances

vacances-covid-19

Tot i que ja podem anar sense mascareta a l’exterior i les mesures es van relaxant cada cop més perquè l’índex de vacunació va pujant ràpidament, hem de tenir molt clar que la pandèmia encara no s’ha acabat. Aquest estiu encara hem d’anar amb compte i seguir alguns consells per evitar contagis de la Covid-19. Des de RoigSat t’expliquem uns quants tips perquè puguis gaudir de les teves vacances de forma plena.

Com evitar contagis de Covid-19 durant les vacances? Consells imprescindibles

No cal anar a l’altra punta del món

Fa molt de temps que no fem viatges llargs i, a la majoria de nosaltres, no ens falten les ganes. Però no tots els països estan en el mateix punt d’evolució i vacunació de la pandèmia i és per això que els experts recomanen esperar una mica més per fer viatges llargs.

Gaudeix de la família i els éssers estimats

És una bona oportunitat per gaudir de les persones que més hem trobat a faltar durant aquest temps d’aïllament social. Encara no estem en el moment de trobades multitudinàries.

Quedar-se a casa també és una opció molt vàlida

Quan pensem en vacances poques vegades contemplem quedar-nos a casa. Però també pot ser una molt bona oportunitat per a gaudir de la teva ciutat o poble com no ho fas habitualment i redescobrir-la. I també pots fer escapadetes d’un dia. És una molt bona manera d’estalviar per quan sí que sigui possible fer viatges llargs sense risc.

Turisme de proximitat

Sabem tots que durant aquest període de pandèmia són molts els hostalers que han patit molt econòmicament perquè han hagut de tancar els seus negocis durant llargues temporades. És una oportunitat excel·lent per donar-los un cop de mà i gaudir dels meravellosos entorns que ens ofereix la nostra geografia.

Opta per espais no massificats

Estem eufòrics amb la idea de tornar a viure com abans de la fatídica Covid-19, però, com ja hem apuntat, encara hem de mantenir molta cura per tal de no contagiar-nos ni contagiar els altres. És per això que els experts recomanen evitar espais amb molta densitat de persones com ara platges molt concorregudes, bars, piscines públiques, etc.

Surt en hores poc concorregudes

Molt relacionat amb el punt anterior, una manera efectiva de gaudir d’espais no massificats és anar-hi a les hores en què no hi ha tanta gent. Per exemple, anar a la platja a primera hora del matí o darrera de la tarda.

Respecta el grup bombolla

Recorda que aquest terme, del qual fa un any i mig ningú havia sentit a parlar i ara ha esdevingut un “mantra”, encara segueix vigent. Quan estem amb persones no convivents és important que respectem la distància de seguretat.

Vacuna’t

Per molts, són conegudes les reticències que algunes persones tenen amb la vacuna. Però és l’única manera que tenim actualment d’aconseguir la immunitat de grup i posar punt final al malson que estem vivint.

Mascaretes de roba vs. mascaretes homologades

Mascaretes-de-roba

Aquest mes de juny es compleix un any de l’inici del que es va denominar “nova normalitat”. A poc a poc es va tornar a sortir lliurement al carrer després del confinament absolut i es van aprovar noves normatives. Entre elles l’obligatorietat de portar mascareta al carrer i als interiors d’espais comuns. Això va despertar una mena de febre estètica i de seguida moltes persones van abandonar les mascaretes quirúrgiques i FFPP2 dels tradicionals colors blanc, blau i negre per altres de diferents teixits, colors i estampats. Però està clar que no totes protegeixen de la Covid-19 de la mateixa manera. Des de RoigSat t’expliquem alguns trucs per saber diferenciar entre mascaretes de tela simples i les que estan homologades.

Com s’han de fer servir les mascaretes de roba?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una guia de consells sobre l’ús que s’hauria de fer de les mascaretes fetes amb roba i que no són les que es fan servir en entorns mèdics (quirúrgiques i FFPP2).

 1. Mascaretes de roba que tinguin triple capa i no disposin de vàlvules.
 2. La capa interior, en contacte permanent amb la boca, hauria d’estar feta amb cotó absorbent.
 3. La capa intermèdia hauria d’estar feta amb polipropilè.
 4. La capa exterior pot estar feta també de polipropilè o d’un polièster resistent a la humitat.
 5. Comprovar l’envàs de la mascareta per detectar si ha estat provada a un laboratori, si garanteix un mínim d’un 70% de filtració de petites gotes i conserva les seves propietats almenys durant 5 rentades.
 6. És important tenir en compte el patró de la mascareta de roba que es compra. S’ha d’adaptar a la fisonomia de l’usuari, cobrint no només nas i boca, sinó també la barbeta sense que hi hagi obertures.
 7. Les mascaretes de roba han de permetre respirar sense dificultats.
 8. Quan es rentin, s’ha de fer amb aigua a 60 graus centígrads i sabó.
 9. És millor guardar-les en envasos de paper que absorbeixin la humitat.

La Covid-19 també afecta les mascotes

Mascotes-Covid-19

 

La pandèmia mundial de la Covid-19 ha trasbalsat les vides de tota la població. Al desconcert inicial, van donar pas les terribles xifres d’afectats i morts, després va començar la caiguda de l’economia i amb l’arribada de la vacunació s’ha iniciat un període d’estabilització. Tot ha passat a càmera ràpida, i els estudis i assajos de vacunes s’han dut a terme simultàniament a la cerca de tractaments que evitin les morts. El virus és encara un gran desconegut, però ja comencem a saber cada vegada més coses. Un estudi publicat a la revista bioRvix ha demostrat que la variant britànica del coronavirus afecta gossos i gats. Les mascotes estudiades van presentar anomalies cardíaques greus i els amos dels animals havien donat positiu a la prova PCR.

Les mascotes, les altres víctimes de la Covid-19

 Els investigadors expliquen que existeix una major transmissió de la variant britànica de la Covid-19 d’animals a humans i això podria suposar que les mascotes juguin a partir d’ara un paper destacat en nous brots de la malaltia.

També la revista Science ha publicat un article basat en un estudi realitzat a diferents mascotes amb PCR positiva o anticossos (s’havien infectat anteriorment) que no tenien antecedents de malaltia cardíaca i les proves del qual van demostrar que havien patit anomalies cardíaques, símptomes detectats també en persones que han tingut la Covid-19.

Què fer per protegir els animals domèstics del contagi per coronavirus

Es recomana rentar les potes dels animals en arribar a casa igual que nosaltres ens rentem les mans. Per altra banda, si algun membre de la família ha estat diagnosticat amb la Covid-19 és preferible que eviti el contacte amb l’animal i es desinfectin tots els utensilis que es facin servir per alimentar a la mascota (abeurador i el recipient del menjar).

3 recomanacions per gestionar la climatització en llars amb persones amb asma

Asma-climatització

Les condicions meteorològiques poden fer aparèixer símptomes d’asma en persones que pateixen aquesta malaltia respiratòria. De fet, els símptomes poden empitjorar segons el moment del dia. Una tempesta o un canvi de clima sobtat poden provocar una crisi. Per això és important gestionar correctament la climatització en llar amb persones amb asma. Segueix els consells de RoigSat per gaudir de la millor temperatura, en les millors condicions.

Com afecta el clima a les persones amb asma?

Existeixen diferents particularitats i estadis del clima i la temperatura que afecten les persones que pateixen crisis d’asma o que es mediquen per regular la malaltia.

 1. Clima fred i sec. Desencadena l’asma i pot causar atacs forts.
 2. Clima càlid. El problema el trobem a les zones amb contaminació, ja que juntament amb la llum solar poden produir ozó que inhalat pot irritar la gola, provocar, tos, dolor al pit i dificultat per a respirar.
 3. Clima humit. Afavoreix el creixement de floridura.
 4. El vent. Aquest fenomen meteorològic per si sol pot representar un problema per a les persones amb asma, ja que l’aire escampa pol·len i floridura que irrita l’aparell respiratori.

Recomanacions per gestionar la climatització artificial a una llar amb persones que tenen asma

 1. Neteja els filtres de l’aire condicionat freqüentment. És imprescindible que un professional faci un manteniment del teu aparell a l’inici de la temporada de calor. Aquí tens més informació. Però també és recomanable que durant el temps que es faci servir l’aire condicionant es vagin netejant els filtres manualment, cada 15 dies és una bona opció, en aquest altre article tens algunes indicacions.
 2. Manté una temperatura constant. Una de les grans problemàtiques per a les persones amb asma són els canvis bruscos de temperatura que poden desencadenar crisis greus. Per això es recomana mantenir una temperatura constant, és a dir, no anar pujant i baixant graus de l’aparell.
 3. La diferència de temperatura amb l’exterior no ha de superar els 10 graus. L’aire condicionat s’ha de mantenir entre els 24 i els 26 graus. No és bo que la temperatura sigui de 30 graus i dins de casa posem l’aparell a 18. Això repercuteix en la salut de les persones especialment en la d’aquelles que tenen asma.

Abans i després: 8 consells per tenir en compte quan et vacunis de la Covid-19  

Vaccí-covid-19

Sembla que a poc a poc es va accelerant el ritme de vacunació de la Covid-19 entre la població. De tota manera, és cert que en les darreres setmanes la sensació ha estat de caos i desorganització, també s’ha generat preocupació i un cert pànic entre els que estaven cridats a vacunar-se per l’alarmisme creat en alguns mitjans de comunicació en relació amb els efectes secundaris de la vacuna. Des de RoigSat ja vam explicar en aquest article que rebre el vaccí contra la Covid-19 és molt segur. Així que ara el que toca és aconsellar-vos sobretot el que hauríeu de tenir en compte quan us vacuneu.

8 consells abans i després de vacunar-te de la Covid-19

El més habitual és que les autoritats sanitàries es posin en contacte directament amb el pacient per indicar el dia i hora i centre de vacunació. Això pot ser menys de 24 hores abans de la punxada. També es pot donar el cas, que si estàs dintre d’un gruix de població en la franja d’edat que s’està vacunant, t’enviïn un missatge informant-te que si vols pots demanar cita tu mateix i escollir hora, dia i centre.

 1. No és necessari acudir en dejú. Moltes persones confonen les extraccions de sang amb els vaccins. Segurament perquè molts d’ells no s’han posat una vacuna des de la seva infantesa. El vaccí es pot injectar en qualsevol circumstància: Hagis menjat o begut recentment o no.
 2. He de prendre abans alguna medicació? Les indicacions sanitàries sobre això han anat canviant al llarg del procés de vacunació. Primer es va dir que prendre medicació estava desaconsellat. Després es va recomanar prendre un paracetamol 1 hora abans de rebre la vacuna si aquesta era l’AstraZeneca. I ara diuen que prendre aquesta pastilla és una opció per a prevenir possibles efectes adversos, però no és una recomanació.
 3. On m’aplicaran el vaccí? Les vacunes contra la Covid-19, igual que qualsevol altra, s’apliquen a la part superior del braç per via intramuscular. S’aconsella injectar el vaccí al braç no dominant. Si ets dretà, a l’esquerre; si ets esquerrà, al dret. És una mesura de prevenció per si el vaccí provoca molèsties o dolor a la zona.
 4. Com aplacar els nervis? Hi ha moltes persones que tenen por a les agulles i això pot provocar estrès, ansietat i fins i tot una reacció de mareig després de l’aplicació fruit dels nervis. Els sanitaris preguen intentar anar amb calma i advertir als sanitaris d’aquesta aprensió.
 5. Esperar per descartar reaccions adverses. Després de la punxada els sanitaris t’informaran que has d’esperar entre 15 i 30 minuts abans de poder marxar. D’aquesta manera es descarten que apareguin reaccions adverses, són molt infreqüents, però poden donar lloc a reaccions anafilàctiques, síncopes o lipotímies.
 6. Els efectes secundaris lleus o moderats són normals. És normal que algunes persones es trobin malament els dies posteriors a la vacunació. Mal de cap, febre, cansament i dolor a la zona de la injecció. No són senyals d’alarma, ni han de preocupar.
 7. La medicació recomanada en cas d’efectes adversos. El malestar depèn de la resistència i el llindar del dolor de la persona. Dos pacients amb 38 de febre reaccionaran de forma diferent: Un estarà aixafat al llit i l’altre només una mica cansat. En cas de no trobar-se bé i tenir febre es recomana prendre paracetamol per alleujar els símptomes. Si apareixen reaccions anòmales i més greus s’ha de consultar amb un professional mèdic.
 8. Quan he d’anar a la segona cita? Els sanitaris t’informaran de la següent visita. Depenent del vaccí aplicat hauràs d’esperar un temps determinat entre la primera i la segona dosi.
símptomes al·lèrgia

Nous tractaments per alleujar els símptomes de l’al·lèrgia primaveral  

símptomes al·lèrgia

Més hores de sol, pujada de temperatures, floració dels arbres i plantes… La primavera és una de les estacions preferides per la majoria, ja que l’arribada del bon temps, tot i l’astènia de les primeres setmanes, apuja l’ànim de les persones en poder fer més activitats a l’aire lliure, i és que la llum ens fa posar de millor humor. De totes maneres, algunes vegades aquesta època es pot fer insuportable per a tots aquells que pateixen alguna al·lèrgia primaveral. Existeixen nous tractaments per alleujar els símptomes, t’expliquem quins són.

 

Tractaments per a millorar la salut de les persones al·lèrgiques

 

Els experts expliquen que els tractaments de les al·lèrgies al pol·len es poden enfocar des de 3 perspectives:

 1. Prevenció. S’enfoca en prendre mesures per evitar que l’al·lèrgia es desencadeni. Com es pot fer? La mida més efectiva és no exposar-se al pol·len: Fer servir mascaretes, ulleres de sol, filtres antipol·len i purificadors d’aire.
 2. Simptomatologia. Es basa en tractaments farmacològics que minimitzen els símptomes de l’al·lèrgia com pot ser: el degoteig del nas, esternuts, picor de la llengua, ulls plorosos, congestió… Aquests tractaments no curen les al·lèrgies, només alleugen els símptomes.
 3. Etiològica. El que significa que busca la causa de la malaltia per eliminar-la. Existeix la vacunació amb fàrmacs que aconsegueixen alleujar i fins i tot curar les al·lèrgies al pol·len.

Nous tractaments per alleujar els símptomes de l’al·lèrgia primaveral

Fa molts anys que van comercialitzar-se els denominats medicaments antihistamínics de primera generació. Parlem de components com l’hidroxizina o la dexclorfeniramina que provoquen somnolència en un percentatge molt elevat i comporten altres efectes secundaris com la sequedat de boca, restrenyiment o visió borrosa.

Ara, però, ja fa un temps que han sortit al mercat els antihistamínics de segona generació com la cetirizina, ebastina o mizolastina que no comporten aquesta simptomatologia i aconsegueixen eliminar les molèsties. Fins al moment, aquests són els tractaments de la simptomatologia més eficaços; tot i que en els casos més greus, els professionals recomanen la vacunació definitiva.

astènia primaveral

5 consells per evitar l’astènia primaveral i els efectes del canvi horari  

astènia primaveral

Com cada any, amb la primavera arriba també l’astènia, un seguit de símptomes físics i psíquics relacionats amb el canvi d’estació que duren al voltant de dues setmanes i afecten un percentatge elevat de la població. Cosa que s’ha de sumar al canvi horari que també provoca alteracions als nostres bioritmes i pot accentuar els símptomes de l’astènia primaveral. Apunta els consells de RoigSat per evitar els efectes negatius de l’arribada de la primavera.

 

5 consells per evitar l’astènia primaveral i fer front al canvi horari

 

El pas de l’hivern a la primavera no és gens fàcil, en realitat els 4 canvis d’estació comporten alteracions a l’organisme humà, sigui en persones malaltes, o sanes. Però els 2 moments més intensos són de l’estiu a la tardor i de l’hivern a la primavera. Els altres són més suaus, però en aquests casos l’alteració de les temperatures i també els canvis horaris fan que els efectes que comporten es notin de forma més intensa i especial. Alguns dels símptomes més característics de l’astènia primaveral i el canvi horari són:

 1. Cansament.
 2. Falta d’energia.
 3. Alteracions del son i la gana.
 4. Ansietat.
 5. Irritabilitat.
 6. Apatia.

Per evitar al màxim tota aquesta simptomatologia és recomanable seguir aquestes pautes:

 1. Dieta equilibrada i variada, rica en fruites i verdures. És important deixar de banda els ultra processats i aliments amb sucres afegits i greixos saturats que incrementaran els efectes de l’astènia. Ens faran sentir més cansats perquè no aporten nutrients i energia de la bona, són calories buides que només ens engreixaran i ens faran sentir més cansats i sense energia.
 2. Manté els teus horaris de son. El descans és primordial, per això és recomanable llevar-se i marxa a dormir a les mateixes hores. També el cap de setmana. I amb el canvi horari, es recomana fer variacions de 15 minuts diaris per adaptar-se a poc a poc.
 3. Respecta l’hora dels àpats. Igual que amb el descans nocturn, és important que esmorzis, dinis i sopis a la mateixa hora. També fes-ho amb els snacks que consumeixis habitualment al llarg del dia. Això enviarà un senyal al teu cos de normalitat tot i que l’horari, les hores de llum i altres qüestions estiguin alterades.
 4. Practica esport. Està comprovat que la pràctica d’esport manté els nivells de benestar físic i psíquic. Una pràctica regular ens ajudarà a disminuir els efectes de l’astènia.
 5. Banys de sol. Sempre amb protecció per  la nostra pell, però el sol aporta Vitamina D i ens manté en un bon estat de salut. Passejar a l’aire lliure i gaudir de les hores de llum farà que els efectes negatius de l’astènia desapareguin.

La Covid-19 ha desterrat els refredats primaverals

Refredats-primavera

En un parell de dies comença la primavera i amb l’arribada de l’estació de les flors, també arriben els dies de sol, més hores de llum, menys abrics i més refredats. Però enguany, com ja va passar l’any passat, això dels constipats primaverals ha canviat lleugerament: Passem més temps a casa, fem menys vida social, portem mascaretes i ens netegem les mans assíduament. Això, a banda d’allunyar la Covid-19 de les nostres vides, també ha allunyat els molestos refredats primaverals. Així i tot, practiquem menys esport, el fet d’estar més a casa fa que moltes persones mengin més de l’habitual… Ens mantenim en llocs tancats amb la calefacció posada i sense poca ventilació. Això pot debilitar el sistema immune. Segueix els consells de RoigSat per reforçar les teves defenses.

4 consells per millorar el sistema immune i evitar els refredats primaverals

Ja fa un any que ens rentem les mans cada cinc minuts, no ens portem les mans als ulls o la boca i ens tapem els esternuts amb el colze. Ens protegim més per fer front als elements externs com virus i bacteris. Igualment hem de tenir cura del nostre sistema immunitari, ja que en alguns casos l’alimentació ha empitjorat I l’activitat esportiva s’ha reduït, cosa que pot afectar les defenses. Apunta aquests consells:

 1. Dieta rica en verdures i fruites. Són els aliments que major quantitat de nutrients tenen, també els lactis i les proteïnes i les llavors. També la fruita seca.
 2. Mantenir-se hidratat. Beure aigua durant el dia és important per mantenir el cos hidratat i evitar problemàtiques com el mal de cap, la sensació de sequedat a la boca, i debilitat muscular. L’aigua ajuda a mantenir en equilibri el sistema immune.
 3. Vida activa. Fer esport, pujar les escales i moure’s evitant una vida sedentària ajuda a què flueixi millor la sang, beneficia la circulació i posa en alerta el sistema immunològic.
 4. Un bon descans. És important no només intentar dormir entre 7 i 8 hores diàries sinó que el son sigui de qualitat. L’estrès, ansietat, algunes medicacions i certs aliments poden influir en la conciliació del son i en un bon descansa. Es poden dormir 8 hores, però si no són de qualitat pot ser pitjor que dormir només cinc, però de vertader descans.
llar-lliure-covid-19

5 trucs per a mantenir els virus lluny de la teva llar

llar-lliure-covid-19

 

El mes de gener i febrer era el moment de l’any on tradicionalment es produïen els pics més importants de la “temporada” de la grip. Una època on es registren les temperatures més baixes de l’any, cosa que afavoreix la transmissió de virus: Fred, falta d’humitat, poca ventilació i sistemes inmunològics més debilitats després dels excessos de Nadal. Enguany, però, les mesures obligatòries d’higiene i protecció contra la Covid-19  (rentat de mans constant, ús de mascaretes, restauració interior tancada, distanciament social, etc) han fet que els casos de grip siguin mínims. Els virus ho tenen més difícil per transmetre’s. T’expliquem alguns trucs per a mantenir-los lluny de la teva llar.

Trucs per a mantenir els virus i bacteris lluny de la teva llar

 

Ventilar la llar és primordial per poder desfer-nos de la major part de virus, bacteris i partícules en suspensió que transporta l’aire i es concentren en els espais tancats, especialment durant les èpoques d’hivern o la calefacció és la protagonista i les finestres resten tancades. En aquest article ja et vam explicar les millors maneres de ventilar una casa. Tingues en compte també aquests altres trucs:

 1. Desinfecta les superfícies de la llar. És recomanable que cada dia repassis les superfícies que més fas servir, com la placa on prepares els aliments a la cuina, la taula del menjador i escriptoris. Una mica de desinfectant i passar un drap és fàcil i molt ràpid.
 2. Les sabates, a l’entrada. Moltes persones ho tenen interioritzat, en arribar a casa es desvesteixen i es treuen les sabates. Però moltes altres no, i caminen amunt i avall vestides de carrer. En temps de Covid-19 el més recomanable és deixar les sabates a l’entrada perquè no entrin els possibles bacteris arreplegats a les soles del teu calçat.
 3. El gel hidroalcohòlic, al rebedor. Tots ens hem acostumat a rentar-nos les mans només entrar a casa nostra. Però moltes llars tenen el lavabo o l’aixeta més pròxima una mica lluny de l’entrada a la llar. El més recomanable és que igual que en els comerços, tinguis un pot de gel al rebedor, per a desinfectar-te les mans només entrar a casa i evitar tocar picaports, portes i altres objectes de camí a l’aixeta. Igualment, després de desinfectar-te has de rentar-te les mans.
 4. Fer servir un purificador d’aire. En aquest article ja et vam parlar del must d’aquesta temporada. Uns aparells que aconsegueixen purificar els ambients i deslliurar-los de virus i bacteris. Recomanat per a llocs que romanen moltes hores tancats, sobretot en època de fred o que tenen poca ventilació possible.
 5. Fora de casa, millor no tocar. Tocar els productes al supermercat, la roba a les botigues, les baranes del carrer, els bancs… En l’època actual, com menys superfícies fora de casa toquis millor. Aturaràs la transmissió de virus cap a la teva llar.