Buscant la temperatura ideal als espais tancats

Temperatura-ideal

L’eterna lluita als centres de treball i edificis públics. Diuen que mai plou al gust de tots i això és exactament el que passa quan es determina la temperatura que han de tenir aquests espais que es troben generalment tancats. Sigui per calor o per fred, no tots es mostren a gust amb la temperatura.

 

Una de les variables que determinen una bona ergonomia és precisament la temperatura. Recordem que l’ergonomia busca millorar el rendiment a la feina i mantenir una bona salut muscular. Una de les qüestions que faciliten un bon rendiment laboral és la temperatura, per poder treballar en bones condicions, no podem sentir ni calor ni fred a la feina. Però com podem regular-la?

 

Els factors que intervenen en la temperatura ideal en un espai tancat

 

Quan es tracta de la nostra llar, determinar la temperatura ideal no és gaire difícil, es negociarà amb la resta de la família i es tindrà en compte la despesa energètica que vulguem fer. La cosa canvia quan parlem d’espais comuns com edificis i infraestructures públiques com ajuntaments o aeroports. També centres de treball com oficines, tallers, etc. T’expliquem quins factors intervenen a l’hora d’establir quina és la temperatura ideal:

 

  • La temperatura exterior. Encara que no ho sembli, intervé i molt. No és el mateix trobar-nos a un edifici públic a l’hivern o a l’estiu. En el primer cas l’ambient estarà molt fred i costarà més de refredar i de mantenir la calor. Al contrari, durant l’estiu farà més calor i s’haurà de regular la temperatura amb aire condicionat en comptes de calefacció.
  • La roba. Depenent de l’època de l’any, els usuaris vestiran roba més gruixuda o més lleugera, cosa que també afectarà per determinar la temperatura ideal dintre d’un espai tancat.
  • L’activitat que es realitzi a l’espai. No és el mateix estar-se quiet a una oficina davant de l’ordinador que a una estació de tren on els viatgers caminen amunt i avall portant a sobre les maletes. Està clar que la temperatura corporal varia segons l’activitat que s’estigui realitzant, cosa que també ens afectarà a l’hora de decidir quina és la millor temperatura per un espai en concret.
  • Estalvi energètic. En un món que camina cada poc més cap a la sostenibilitat és important no malbaratar recursos en calefacció i aires condicionats. La racionalitat és clau, no és acceptable que a l’hivern s’hagi d’estar a un espai tancat en màniga curta ni que a l’estiu s’estigui amb jersei.

 

També existeixen una sèrie de factors externs que intervenen en la temperatura d’un espai tancat però que no es poden tenir en compte a l’hora d’establir la temperatura mitjana ideal perquè depenen de cada persona.

 

  • Organisme. Cada cos és diferent i té una sensació tèrmica distinta, així que encara que una persona tingui fred és possible que al seu costat una altra tingui calor.
  • Els aliments ingerits. Depenent del tipus d’àpat que s’hagi fet la temperatura corporal canviarà i es pot sentir més o menys fred o calor.

 

Els experts han estudiat durant dècades aquesta qüestió de la temperatura als espais tancats i s’ha fixat la Norma ISO 7730 que determina la temperatura estàndard d’acord amb certs càlculs. Tots els organismes públics estan obligats a consultar-la per calcular quina és la temperatura ideal global i integral. Per aconseguir-ho s’utilitzen dos paràmetres estadístics:

 

  • El Vot Mitjà Estimat.
  • El Percentatge Estimat d’Insatisfets.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *