Avantatges-aerotèrmia

Avantatges i desavantatges de l’aerotèrmia

Avantatges-aerotèrmia

L’aerotèrmia és un dels sistemes de climatització encara més desconeguts per al gran públic. Famílies i propietaris de locals comercials segueixen apostant per aparells tradicionals de calefacció i aire condicionat, però l’aerotèrmia és el futur i també un sistema que s’està introduint cada vegada més a les noves construccions. De fet, els nous habitatges, siguin unifamiliars o pisos a edificis residencials, compleixen normatives per crear espais saludables, sostenibles i en armonia amb l’entorn i contacte amb la natura, encara que estiguin ubicats al bell mig de la gran ciutat. Des de RoigSat t’expliquem els avantatges i desavantatges d’apostar per aquest tipus d’instal·lació i recorda que els nostres tècnics et poden assessorar.

Els avantatges i desavantatges dels sistemes d’aerotèrmia

L’aerotèrmia és un sistema de climatització dels denominats renovables, ja que no fa servir energies convencionals com el gas natural, el carbó o el petroli. En aquest cas fa servir l’energia present a l’aire per a proporcionar calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària, per tant, és un dels sistemes més complets.

AVANTATGES.

 1. Permet estalviar fins a un 70% a la factura.
 2. L’estalvi s’incrementa si es fan servir plaques fotovoltaiques.
 3. Proporciona servei de calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària (estalvi d’espai i de sistemes diferents).
 4. Calefacció homogènia a tot l’habitatge i no a punts concrets.

DESAVANTATGES.

 1. Inversió inicial important.
 2. L’estalvi real s’aconsegueix a llarg termini.
 3. No tots els habitatges estan preparats per allotjar un sistema d’aerotèrmia.

Els sistemes de calefacció i refrigeració per aerotèrmia

 1. Sòl radiant. Els conductes s’instal·len per sota del terra i climatitzen els espais amb l’aigua que fem passar.
 2. Radiadors convencionals i de baixa temperatura.
 3. Fan coils per aerotèrmia.
 4. Split per aerotèrmia.
Fan-coils

Què són els fan coils?

Fan-coils

La climatització artificial en èpoques d’estiu es redueix al coneixement popular dels aparells d’aire condicionat, però la realitat és que l’oferta estiuenca per fer front a la calor a les llars i altres espais públics i entorns laborals és molt més àmplia. Els splits o l’aire condicionat per conductes són els climatitzadors més famosos, però des de RoigSat volem parlar-te dels denominats fan coils, en els quals, també som instal·ladors experts i fem un manteniment acurat.

Si necessites canviar el teu aparell climatitzador, arreglar una avaria o fer el manteniment del teu aire condicionat, pots demanar cita des d’aquí i també pots adquirir els nostres plans de manteniment.

Què és un fan coil?

La instal·lació de fan coils a Espanya encara no és popular, cosa que sí que succeeix en altres països europeus com ara França o Itàlia, on la compra d’aquestes unitats representa el 14% i el 30% respectivament, de tots els aparells d’aire condicionat venuts. Es tracta d’equipaments aigua-aire, ja que estan formats per una bateria o intercanviador de fred o calor (coil) juntament amb un ventilador (fan). Fan servir l’aigua com a element refrigerant al contrari que els splits tradicionals d’aire condicionat que són unitats aire-aire.

Abans d’instal·lar un fan coil, què haig de tenir en compte?

A simple vista no és fàcil diferenciar un aparell d’aire condicionat mitjançant split o mitjançant fan coil. Tots dos estan recomanats en situacions d’espai similars, però aquests darrers són més compactes, així que ocupen menys espai. Tenen una carcassa exterior amb reixeta des d’on es pren l’aire. Els nostres experts de RoigSat faran un estudi climàtic per recomanar-te el millor sistema de climatització i podràs escollir el que et sembli més adequat. Amb un fan coil produiràs emissions menys contaminants.

Els fan coils poden ser per conductes, de paret, de terra, de casset o sostre.

geotermia

La geotèrmia o com escalfar la casa amb la terra

L’ús de la geotèrmia pot suposar un estalvi del consum energètic de fins al 75%. La seva utilització , tot i que el seu ús a Espanya té un considerable retard, guanya adeptes en el sector residencial.

Què és la geotèrmia?

La geotèrmia és inesgotable, neta i barata. De fet, diuen d’ella que és l’energia renovable del segle XXI. De moment no hi ha més que floretes per a aquesta font energètica que aprofita la calor del subsòl per climatitzar un habitatge i escalfar l’aigua.

Malgrat ser una de les energies renovables menys conegudes, ha crescut molt en els últims anys i s’ha disparat des de l’any 2008. És difícil saber el nombre d’instal·lacions que hi ha a Espanya perquè no hi ha un registre oficial d’energies renovables tèrmiques. Però, segons explicava Miguel Madero, director de la companyia Girod Geotèrmia, a El País la xifra pot rondar els 2.000. Però hi ha altres fonts, com la Associació d’empreses d’Energies Renovables (APPA) xifra aquest tipus d’instal·lacions al voltant de les 8.500.

Madero argumenta que, per a ell, els motius pels quals aquesta tecnologia no acaba de calar entre els propietaris són dos bàsicament: el desconeixement i la creença que és un sistema car. Aquest empresari, que té instal·lat aquest sistema a la seva casa de Madrid des de fa gairebé 10 anys, assegura que amb aquest sistema pot escalfar i refrigerar un habitatge de 350 metres quadrats per menys de 130 euros. Això li suposa un gran estalvi perquè aire condicionat convencional i una caldera de gas pagaria uns 375 euros mensuals.

Què és la geotèrmia?

La geotèrmia és l’energia que està emmagatzemada en forma de calor sota la superfície del terreny. És, per tant, una font renovable que pot explotar-se en, pràcticament, qualsevol lloc. El seu funcionament és molt similar al que realitza el serpentí d’una nevera; la diferència és que aquest serpentí (bescanviador geotèrmic) està sota terra.

El fet que la temperatura sota el sòl es mantingui a una temperatura constant (entre 10 i 15 graus a Espanya) durant tot l’any, permet que l’intercanvi de calor i fred es produeixi en condicions pràcticament estables durant tot l’any. Els captadors enterrats sota terra extreuen calor i amb una bomba de calor (que se situa a l’interior de l’immoble) ho transmet a l’edifici, casa o habitatge, escalfant-ho a través de sòl radiant o fancoils. Contràriament, a l’estiu la casa es refrigera cedint calor al terra a través del mateix circuit d’intercanvi.

Beneficis de la geotèrmia

Contra més gran sigui l’immoble i les seves necessitats energètiques a més profunditat s’hauran d’enterrar els captadors. Aquests tenen una vida útil d’uns 100 anys, no requereixen pràcticament cap manteniment i es poden col·locar en qualsevol tipus de sòl. A més, no fan cap soroll.

Inconvenients de la geotèrmia

Però, com succeeix amb tot, no tot són avantatges. La geotèrmia també té els seus inconvenients o desavantatges. El més destacat de tots és el seu alt cost inicial. Malgrat que hi ha empresaris que asseguren que el desemborsament que s’ha de pagar inicialment no supera al que s’hauria de pagar si s’instal·len plaques solars, aire condicionat i caldera, cal destacar que una instal·lació geotèrmica acostuma a estar entre els 25.000 i els 30.000 euros. No obstant això, hi ha diferents subvencions i ajudes autonòmiques per finançar part del cost de la instal·lació d’aquesta tecnologia. Els defensors d’aquesta tecnologia asseguren que l’amortització de la instal·lació es realitza entre els quatre i els set anys.

Estalviar energia amb la bomba de calor

50-year-old woman at home drinking tea

La bomba de calor es presenta com una de les millors alternatives per cobrir les necessitats de climatització d’un habitatge, ja que pot generar tant calefacció, com refrigeració i aigua calenta sanitària. La característica fonamental de les bombes de calor és que utilitzen una font d’energia renovable com és l’aire, en el cas de les bombes de calor aerotèrmiques, l’aigua, en el cas de les bombes de calor hidròniques o la terra, en el cas de les bombes de calor geotèrmiques. Llegir més

Què és l’aerotèrmia?

radiador

L’ aerotèrmia és el sistema més innovador i eficient de calefacció. Consisteix en l’aprofitament de l’energia continguda en l’aire exterior per escalfar un habitatge o l’aigua calenta sanitària. L’aire que ens envolta està en constant renovació a partir de l’energia solar rebuda per l’escorça terrestre, per això es tracta d’una font d’energia inesgotable. Llegir més