Tipus de radiadors de calefacció

tipos-rdiadores-calefaccion

Una de les principals decisions que hem de prendre a l’hora de triar un sistema de climatització és l’elecció dels tipus radiadors de calefacció que volem instal·lar. També és important definir el model i la potència tèrmica necessària per a cadascun d’ells, tenint sempre en compte la càrrega tèrmica del lloc on situaran.

Un radiador d’aigua –també els hi ha elèctrics- és un dispositiu que té com a funció emetre calor per pujar la temperatura de l’espai en què està situat. El seu funcionament és senzill: l’aigua calenta entra al radiador procedent d’una font generadora de calor, com, per exemple, una caldera, i aquesta intercanvia l’energia procedent de l’aigua amb la de l’ambient. És a dir, el radiador intercanvia calor entre dos mitjans.

Els motius per optar pels radiadors de calefacció són múltiples. Entre les argumentacions més comunament esgrimides trobem l’ecologia, l’eficiència, l’adaptabilitat i la seguretat. I també altres arguments com la velocitat de resposta, ja que produeixen calor molt rapidament, i la seva versatilitat per incorporar-los a qualsevol espai donat que existeixen diferents formes i models.

A més de l’aparença exterior, els radiadors de calefacció d’aigua es tipifiquen en funció del material amb què estan fabricats.

Quins tipus de radiadors de calefacció existeixen?

Radiadors de calefacció d’alumini

Tal com indica el seu nom, la característica bàsica i essencial d’aquest tipus de radiador és que està fabricat en alumini. Entre els seus aspectes positius cal destacar que són lleugers, s’escalfen ràpid i són més econòmics que altres tipus de radiador com, per exemple, els radiadors de funció. Com a aspecte negatiu s’acostuma a destacar que es refreden amb rapidesa.

Radiadors de calefacció de fosa

Aquest tipus de radiadors, fets amb ferro colat, són potser els més coneguts perquè són els que es posaven en les construccions dels anys 70 i 80 i encara avui es segueixen posant en cases i llocs públics amb dissenys innovadors. L’avantatge d’aquest tipus de radiador és que és molt resistent i conserva la calor molt temps. Cal tenir en compte, també, que triguen més a escalfar-se, són pesats i el seu cost és més elevat que els fabricats amb alumini o acer.

Radiadors de calefacció de xapa d’acer

La peculiaritat d’aquests radiadors resideix en què el fabricant ha d’aportar la potència calorífica per metre de panell i, per tant, tenen l’avantatge que es pot jugar molt amb la longitud i l’alçada. Entre els seus aspectes positius també podem destacar que són els més econòmics en preu i s’escalfen de seguida. La seva instal·lació, no obstant, és més complexa que la d’altres tipus de radiadors de calefacció.

Radiadors de baixa temperatura

Aquests radiadors actualment estan en expansió perquè responen a la necessitat d’estalviar energia i complir la legislació sobre eficiència energètica.  Normalment s’escalfen de forma molt més ràpida que un radiador convencional i comporten un estalvi d’energia important que l’usuari de seguida notarà en la seva factura. Contràriament, el preu dels radiadors acostuma a ser superior al dels radiadors convencionals.

Hi ha qui també considera radiadors de calefacció els invectors d’acer o acer inoxidable. Aquests no són pròpiament radiadors però tenen en comú que emeten calor amb un circuit d’aigua calenta.

A l’hora d’escollir radiador hem de tenir en compte què és més important per a nosaltres. Per exemple, si per a nosaltres té importància l’estètica escollirem un tipus de radiador molt diferent que si la nostra finalitat és escalfar una superfície molt àmplia.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *