individualizar-calefaccion

Com canviar de calefacció central a individual

individualizar-calefaccion

A partir de l’1 de gener de 2017, segons la Directiva Europea d’Eficiència Energètica 27/2012/UE, tots els edificis que comptin amb un sistema de calefacció central hauran d’instal·lar dispositius de mesura individual. Si casa teva està entre les més d’un 1 milió i mig que hi ha a l’Estat espanyol en aquesta situació, a continuació trobaràs informació sobre els diferents sistemes de calefacció central existents i com canviar de calefacció central a individual per estar dins de la normativa establerta.

Amb aquesta mesura s’aconseguirà que cada habitatge pagui realment el que consumeix i comporta, també, un estalvi energètic important. A les finques amb calefacció central, fins ara, el consum es pagava a través de les despeses de comunitat i es tractava d’una quantitat fixa anual que variava en funció dels metres quadrats de l’habitatge. A partir d’ara, això canviarà: cada llar pagarà en funció del seu consum.

Per poder fer possible aquest canvi cal tenir present que existeixen dos tipus diferents d’instal·lació de calefacció central: la d’anell i la de columna. I que, en funció de quin tipus tinguem, la instal·lació que s’ha de realitzar per poder convertir-la en individual és diferent.

La individualització de la calefacció central anirà a càrrec dels propietaris dels habitatges, que hauran de realitzar la inversió i contractar professionals perquè adaptin el seu sistema de climatització. La conversió de calefacció central a individual serà diferent en funció del tipus d’instal·lació original de l’habitatge.

Tipus de calefacció i com canviar de calefacció central a individual

Instal·lació de calefacció central en anell

Calefacción en anillo y en columna

Com pot observar-se en la il·lustració dreta de la infografia, la calefacció central en anell es caracteritza perquè existeix un únic punt d’entrada i un únic punt de sortida d’aigua calenta per a cadascun dels habitatges de l’edifici. En aquest cas, la comptabilització individual es realitzarà col·locant calorímetres o mesuradors d’energia.

La funció d’aquests comptadors és mesurar la temperatura d’entrada i sortida de les canonades, i, d’altra banda, el cabal de l’aigua de tornada. D’aquesta manera, es calculen els quilowatts hora que un habitatge consumeix en un temps determinat de temps.

Instal·lació de calefacció central en columna

Aquest tipus d’instal·lació predomina en la majoria de cases antigues amb calefacció central i la manera d’individualitzar-ho és instal·lar un repartidor de costos de calefacció en cadascun dels radiadors de la llar. Aquest sistema consisteix a instal·lar un aparell en cada radiador que s’encarrega de mesurar la diferència de la temperatura del radiador amb la de l’estada en la qual es troba.

El consum serà més elevat com més gran sigui la diferència de temperatura entre el radiador i l’habitacle; és a dir, quan el radiador hagi de realitzar un alt esforç per arribar a la temperatura desitjada, el consum serà més elevat.

És important tenir en compte que els repartidors sempre han de ser manipulats per un professional i que la mesura de consum també serà realitzada per una empresa especialitzada contractada per a això. Per poder realitzar aquesta lectura no sempre és necessari que es desplaci un tècnic al domicili, ja que pot realitzar-se remotament.

Per assegurar que l’estalvi d’energia és efectiu –ja que els repartidors de costos només tenen la funció de mesurar el consum- també s’instal·len termòstats en tots els radiadors.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *