Calefacció-nens

7 consells per fer servir la calefacció a una llar amb nens

Calefacció-nens

El mes de novembre arriba normalment amb la primera baixada brusca de les temperatures a la tardor, una antesala de l’hivern que ja es deixa notar, sobretot, als territoris d’alta muntanya i de forma més suau a la costa i altres indrets que estan al mateix nivell del mar. És el moment de posar en marxa la calefacció a la teva llar per aconseguir el màxim confort i evitar passar fred. Això sí, a les llars amb infants menors d’edat s’ha de tenir especial cura amb la temperatura escollida i l’ús de la climatització. Des de RoigSat t’expliquem alguns trucs per poder fer servir la calefacció de forma segura a una llar amb nens. I recorda que el manteniment de la teva caldera és molt important per evitar sorpreses desagradables quan les temperatures baixen, com quedar-se sense aigua calenta o amb els radiadors fora de servei.

Consells per fer servir la calefacció a una llar amb nens petits

A una casa amb infants menors d’edat és fonamental anar amb compte amb les temperatures i els aparells climatitzadors. Els nens són més sensibles a les sensacions tèrmiques de fred i calor, així que el problema no és tant que passin fred com que pateixin amb els canvis bruscs de temperatura. T’expliquem més en detall alguns consells que pots seguir a la teva llar.

 1. Fixa una temperatura constant. Per evitar problemàtiques és millor fixar els graus de temperatura més adients segons l’època de l’any. A la tardor i l’hivern es recomana que la temperatura oscil·li entre els 18 i els 22 graus.
 2. Revisa els equips periòdicament. Si contractes el manteniment de la teva caldera amb RoigSat podràs oblidar-te d’aquest consell. Els nostres professionals s’encarregaran de comprovar que la instal·lació funciona perfectament.
 3. Vigila que els nens no manipulin els aparells de climatització. És molt important que els infants tinguin difícil accedir als comandaments a distància, botons o altres estris que els hi permetin regular la temperatura, canviar-la o tocar altres opcions. També podrien patir cremades.
 4. Allunya els bressols i llits dels radiadors. Poden provocar un excés de calor, deshidratació, sequedat als ulls i també dificultar la conciliació del son.
 5. Evita els calefactors de gas o parafina. Ja que poden afectar a la salut dels més petits provocant problemes respiratoris i també a la seva pell.
 6. Ventila la llar cada dia. Un consell que serveix per a totes les situacions, llars i tipus de famílies, ja que permet eliminar les partícules en suspensió, evitar l’acumulació de virus i bacteris i millorar el rendiment de la climatització. Però en el cas de cases amb nens, és especialment important una bona ventilació per evitar que es contagiïn de malalties que poden debilitar el seu sistema immunitari.

Si a casa conviviu amb un nadó de pocs mesos, seguiu aquests altres consells.

Calefacció-hivern

Com fer servir correctament la calefacció  

Calefacció-hivern

Queden pocs dies perquè arribi oficialment l’hivern, però la veritat és que ja portem algunes jornades de fred hivernal més que no pas de tardor. A les nits baixen molt les temperatures, hem tret els abrics gruixuts de l’armari i comencem  a fer servir guants i gorres per protegir mans i orelles del fred. La calefacció és imprescindible per al benestar d’una llar, sobretot en zones de muntanya i camp obert, allunyades de les grans ciutats. T’expliquem com fer servir correctament la calefacció per treure-li tot el profit.

5 trucs per fer servir la calefacció de la teva llar correctament

 

El benestar d’una llar es mesura per com són d’acollidors els espais i perquè això es compleixi és imprescindible que la temperatura sigui agradable i no entri més humitat de la necessària.

 1. La calefacció no ha de baixar mai dels 19 graus, però tampoc ha d’estar per damunt dels 21. La temperatura ha de permetre que la sensació tèrmica sigui agradable, però respectant el temps que fa fora. No és lògic que en ple hivern vulguem anar amb pantalons curts a dins de casa. Hem de poder estar amb roba i pijames d’hivern però sense passar fred però tampoc calor.
 2. Parar la calefacció quan no hi ha ningú a casa. D’aquesta forma s’estalviarà, no només en la factura, sinó també energia des del punt de vista ecològic.
 3. Comptar amb un termòstat d’última generació. Els termòstats intel·ligents permeten regular la temperatura a distància, per exemple encendre-la mitjançant una aplicació mitja hora abans d’arribar a casa de la feina perquè la llar s’escalfi.
 4. Mantenir una temperatura regular durant la nit. Així s’evita que baixin de cop les temperatures i es pugui mantenir el benestar nocturn. Sí que és recomanable que els graus estiguin per sota dels que es mantenen durant el dia quan hi ha activitat a la llar (entre 16 i 17 graus).
 5. Programar la calefacció perquè pugi una mica abans de despertar-nos per aconseguir que la llar estigui escalfada en el moment de posar-nos en marxa.
termòstat wifi

Consells per escollir el millor termòstat Wi-fi segons les teves necessitats

termòstat wifi

 

Programar la calefacció, consultar l’històric de consum i estalviar diners són els principals avantatges d’instal·lar un termòstat wi-fi a casa. T’expliquem com escollir el que millor s’adapti a les teves necessitats.

 

Què és un termòstat wi-fi?

 

Un termòstat wi-fi és un aparell que connectat a una font de calefacció o aire condicionat, serveix per a regular la temperatura de manera automàtica des d’un dispositiu electrònic (Tablet, Smartphone…). Fa uns anys, el termòstat es regulava des del mateix aparell que s’instal·lava en algun punt de la llar, podia ser des del menjador a la zona de la caldera. Amb els termòstats wi-fi es pot fer còmodament des de qualsevol part de la llar i fins i tot des de fora, en el cas dels que tenen un radi ampli d’acció.

 

Avantatges i funcions dels termòstats wi-fi

 

Els termòstats wi-fi permeten el control de la temperatura mitjançant aquesta xarxa o fins i tot, connectats directament a internet.

 

 1. Encendre i apagar la calefacció a distància. Això permet mantenir el confort de la llar (es pot encendre la calefacció 10 minuts abans d’arribar a casa perquè estigui escalfada, o fer el mateix a l’estiu amb l’aire condicionat).
 2. Programar la calefacció (que s’encengui a una hora que esculls).
 3. Consultar el consum.
 4. Seguir alguns consells per estalviar en consum.
 5. Alguns models et geolocalitzen mitjançant el mòbil i ajusten la temperatura de la llar en funció de si estàs a prop o lluny.

 

Escollir el millor termòstat Wi-fi segons les teves necessitats

 

Amb el pas dels anys els termòstats s’han convertit en un element més de la llar que permet caminar cap al denominat model Smart home o casa intel·ligent. Per això, cada vegada compten amb una millor connectivitat, millors prestacions i són més barats. T’ajudem a escollir el que millor et convé.

 

 1. Fixa’t en el teu sistema de calefacció, no tots els termòstats wi-fi serveixen per a tots els aparells de calefacció.
 2. Si la teva instal·lació de climatització et proporciona fred i calor (sistemes de geotèrmia o aire condicionat amb bomba de calor) el teu termòstat ha de permetre’t controlar els dos sistemes (fred i calor).
 3. Si tens un sistema de calefacció per caldera, t’interessa un termòstat wi-fi que controli únicament la calor (el fred no l’utilitzaràs i així també estalvies perquè són més barats).
 4. El disseny. Si penses instal·lar-lo al racó de la caldera pots optar pels més senzills quant a disseny perquè seran més barats. Si en canvi, l’instal·les al saló, és probable que t’importi una mica més l’aspecte exterior.
termòstat

L’opció més eficient: termòstat digital o analògic

La tecnologia sempre ajuda a l’ésser humà a aconseguir un major confort i una millora en la seva qualitat de vida. La calefacció s’ha convertit en una necessitat bàsica, però és un dels elements que disparen el consum elèctric en les llars i les empreses. Per això és important l’ús del termòstat per al control eficient del sistema de climatització.

 

Mantenir la calefacció fixa tot l’hivern no és eficient. Les necessitats de calor canvien depenent de la temperatura exterior, l’horari d’ús o el nombre de persones que ocupin les habitacions. A continuació, t’expliquem quin tipus de termòstat és més eficient, digital o analògic.

 

Quin tipus de termòstat és més eficient: digital o analògic?

Termòstat analògic

 

Els termòstats analògics tenen una ruleta amb la qual es pot variar la temperatura a mà. Encara que el seu ús és molt estès, avui en dia, amb el desenvolupament de les tecnologies, tenen bastants limitacions.

 

La temperatura de confort recomanada no ha de superar els 21ºC. A aquesta temperatura es maximitza l’eficiència dels sistemes de calefacció. Per cada grau menys, s’aconsegueix un 7% d’estalvi en el consum de la calefacció. Per això, com més precís sigui el termòstat, més fàcil serà aconseguir majors valors d’eficiència energètica. Fins i tot es pot arribar a estalviar fins a un 30% en la factura de la calefacció. Però és important remarcar que els termòstats analògics no tenen una bona precisió i regular la temperatura de confort és molt restringida.

 

Termòstat digital

 

En l’actualitat, la majoria dels termòstats són digitals. L’avantatge és que mostren en la pantalla informació més completa i tenen més funcions de control de temperatura. A més, solen ser alhora programables. El control serà més precís i l’estalvi energètic aconseguit serà major.

 

Aquests termòstats utilitzen les xarxes WiFi per connectar-se a la caldera, de manera que li treuen un millor partit a aquesta. A més, com són programables, també augmenten el confort. La temperatura de la llar es pot regular per adaptar-la a un horari programat, de manera que, en arribar a casa, ja es trobi a la temperatura desitjada. I tot gràcies a les aplicacions que et pots descarregar en el mòbil pel control de la calefacció en la llar.

 

Amb els avanços tecnològics, han aparegut nous models considerats termòstats intel·ligents. Aquests inclouen detectors de presència, geolocalització mòbil o sensors de llum natural per augmentar encara més els valors d’eficiència.

 

Triïs digital o analògic, l’important és no consumir de més. L’eficiència del teu sistema de climatització depèn d’això, així que no dubtis a plantejar-te la instal·lació d’algun sistema de termòstat digital. Tu i la teva butxaca t’ho agrairan.

habitatge sostenible2

Trucs per transformar la teva llar en un habitatge sostenible

 

habitatge sostenible2

Amb la creixent preocupació per la preservació del medi ambient, s’han promogut diferents accions i recomanacions per aconseguir que les llars puguin funcionar com un habitatge sostenible minimitzant així el consum energètic i l’impacte ambiental.

Malgrat la gran quantitat d’informació que circula per la xarxa, encara existeix una certa reticència de les persones a canviar d’hàbits perquè els implica massa sacrificis. A continuació, es va a citar un llistat de recomanacions senzilles que van a permetre un estalvi energètic important, ajudant a la conservació del medi ambient.

Com aprofitar l’energia per aconseguir un habitatge sostenible

 1. Apagar les llums quan no siguin necessàries i utilitzar la llum solar al màxim.
 2. Canviar les bombetes incandescents per altres de baix consum (permeten estalviar fins a un 25% el consum) o de tipologia LEDs.
 3. Utilitzar llums de càrrega solar en els exteriors.
 4. Utilitzar un ventilador millor que l’aire condicionat ja que consumeix menys i arriba a reduir la temperatura interior 5ºC.
 5. En època hivernal, tancar persianes i cortines en hora nocturna per evitar la pèrdua de calor.
 6. Intentar mantenir la temperatura interior de la llar entre 18ºC i 22ºC baixant persianes i utilitzant tendals.
 7. Utilitzar reguladors de temperatura en els termòstats (s’aconsegueix un estalvi d’energia entre el 4% i el 6%).
 8. Utilitzar sistemes d’acumulació d’aigua calenta perquè ajuden a reduir el consum.
 9. El correcte manteniment dels equips permet estalviar un 15% d’energia.

 

Com optimitzar el consum d’aigua i aconseguir un habitatge sostenible

 1. Realitzar una revisió de l’estat de les canonades i dels dipòsits de vàters per detectar fuites d’aigua innecessàries.
 2. Utilitzar “aixetes monocomandaments” perquè resulten més eficients.
 3. Per aconseguir un estalvi del voltant de  150 litres, realitzar una dutxa abans que un bany.
 4. Utilitzar difusors en l’aixeteria.
 5. Utilitzar vàters amb doble botó de descàrrega d’aigua.
 6. És preferible omplir l’aigüera de la cuina per ensabonar i aclarir els plats; s’estalviar fins a 150 litres en cada rentat.
 7. Si es té jardí, optar per una vegetació autòctona i programar el reg a l’alba i al capvespre evitant l’evaporació ràpida de l’aigua.

 

Com reduir el consum amb un ús sostenible dels electrodomèstics

 1. Utilitzar electrodomèstics amb la certificació energètica classe A o superior. En el cas de no tenir un aparell amb aquesta certificació, adaptar la seva potència a les necessitats particulars.
 2. Aprofitar al màxim la capacitat que ofereix la rentadora i el rentavaixella per disminuir el nombre global de rentats.
 3. En la cuina, evitar obrir el forn quan s’està cuinant i utilitzar olles de pressió (s’estalvia en temps i energia).
 4. Apagar el botó stand by de les regletes d’endolls quan no s’estigui utilitzant cap aparell connectat.

Seguint aquestes recomanacions es pot aconseguir un estalvi de consum energètic important i, de forma individual, col·laborar amb la preservació del medi ambient.

domotica

Domòtica i com estalviar energia a casa

domotica

Quan parlem de domòtica ens vénen a la ment aquestes cases súper intel·ligents que apareixen en les pel·lícules futuristes: cuines que ens deixen el menjar preparat, neveres que fan la compra soles, lavabos que s’auto netegen, etc. Però la veritat és que estem vivint aquesta època. La revolució tecnològica té molt a aportar a la nostra manera de vida, sobretot pel que fa a estalvi energètic. Rebutgem aquesta idea preconcebuda: “això només és per a habitatges de luxe”. Amb petites inversions podem anar introduint millores a les nostres cases per convertir-les en habitatges intel·ligents.
Llegir més

Un termostat inteligent estalvia fins a un 30% en la factura

momit termostato inteligente

Una petita empresa emergent, ha inventat un termostat inteligent que permet estalviar al voltant del 30% en la factura de l a despesa energética de la llar.

L’empresa, anomenada Momit i fundada per tres joves espanyols ja ha introduit més de 20 mil unitats del producte a tot el món. Aquests joves enginyers ho tenien molt clar: “malgrat que la despesa en climatització de la llar suposa al voltant de la meitat de la despesa en energia, en genaral fem un mal us dels termostats, i la majoria dels consumidors es limiten a programar-lo una primera vegada i se n’obliden“, explica Miguel Ángel Sánchez, conseller delegat.

Més enllà dels factors técnics, és a dir, si la caldera és més o menys eficient, hi ha una part molt important que s’atribueix als mals hàbits de consum. Això és degut a que els termostats no están dissenyats pensant en l’usuari, a nivell d’interfície es diu que són “poc amigables” a l’usuari, com per exemple és la dificultat a l’hora de programar-los.

Aquesta start up va analitzar el comportament energètic i va veure que molts consumidors deixen la temperatura fixa durant tot el dia, amb independencia si hi són o no a la llar o si necessiten més o menys confort climàtic. Fins i tot hi havia qui deixava la calefacció encesa durant el cap de setmana, encara que no hi fossin.

Segons Sánchez, “aquesta conducta suposa malbaratar molta energia i es pot evitar amb dispositius capaços d’estalviar una mitja d’entre el 18 i el 30 per cent en la factura.

El termostat inteligent

termostat inteligent copy

El termostat inteligent de Momit programa de forma autónoma la temperatura en funció de la distancia que es troba l’usuari de casa seva. Això es fa mitjançant una programació, pere exemple, introduint la temperatura que volem quan ens trobem a tres quilómetres de casa.

El termostat inteligent també ens informa a temps real del consum energétic que s’està realitzant o calcula quant pujarà la factura a final de mes, en funció de les condicions metereológiques. “D’aquesta manera, l’usuari decideix quant vol o pot pagar en climatització”, explica Sánchez.

Hem de recordar que les persones més acostumades a la calor, són les que necessiten més calefacció quan fa fred que les persones que ja están acostumades al fred. No es gasta menys perquè fa menys fred, sino que gasta menys qui té una determinada sensació térmica.

La start up Momit va ser escollida al 2015 com a millor iniciativa per fer un planeta sostenible, dins el certamen Smartcamp organitzat per IBM.