Com purgar radiadors? Preguntes freqüents

radiadores-calefaccion

A vegades és possible que notis que els teus radiadors no escalfen suficient. Abans de cada temporada de fred, convé purgar els radiadors per evitar aquest problema.

La raó per la qual els radiadors no escalfen és perquè dins del sistema de calefacció amb radiadors s’ha acumulat aire que entorpeix la circulació de l’aigua que escalfa els radiadors i provoca que no s’emeti calor de forma homogènia.

Per comprovar si necessites purgar els teus radiadors, encén la calefacció i passa la mà per la part superior del radiador: si aquesta part superior del radiador està més freda que la part inferior, això significa que té aire (recorda que l’aire tendeix a pujar). A vegades també s’acostumen a sentir sorolls estranys quan s’encén la calefacció, com clapotejos, provocats per les bombolles de l’aire acumulades en el sistema.

 

Com purgar radiadors?

Purgar els radiadors sembla a primer cop d’ull bastant senzill: amb la calefacció encesa, n’hi ha prou amb obrir la clau de purgat de cada radiador amb un tornavís o una moneda i deixar que surti l’aire acumulat en el seu interior fins que surti un raig d’aigua fluït. No oblidis col·locar un recipient sota la clau per evitar mullar el terra.

Hem de repetir aquesta mateixa operació radiador a radiador començant des del radiador que estigui més proper a la caldera, seguint el flux natural de l’aigua.

Ara bé, després d’acabar cada purgat, hem de revisar que la pressió de la caldera estigui entre 1 i 1,5 baris. Es tracta d’una revisió que convé que la faci un professional en el manteniment de calderes. Al buidar l’aigua dels radiadors la pressió baixarà així que hem d’assegurar-nos de tornar la pressió de la caldera per estar segurs de que treballa amb tot el seu rendiment. La nostra manipulació pot acabar sent contraproduent i al intentar solucionar nosaltres mateixos un problema, pot ser que en provoquem un de més gros.

Perquè és important purgar els radiadors?

Quan no escalfa bé un radiador, el termòstat no salta però la caldera continua funcionant perquè no aconsegueix tornar a la temperatura programada. Això fa que la caldera treballi el doble pel què gastem més energia ja que el sistema de calefacció no funciona de forma eficient.

És important assegurar-nos de que la nostra instal·lació de calefacció funciona correctament. Un sistema de calefacció eficient evitarà malbarataments d’energia estalviant, per tant, en el consum.

Quan hem de purgar els radiadors?

Els mesos òptims per purgar els radiadors són els de setembre i octubre, just abans de que comenci la temporada forta de calefacció. És convenient no esperar a que les temperatures baixin i necessitem la calefacció, ja que si no l’hem purgat abans, aquesta funcionarà “a mig gas”, amb el conseqüent malbaratament d’energia i diners.

I si el meu radiador té una vàlvula automàtica?

Els sistemes de calefacció moderns poden tenir una vàlvula automàtica amb sistema d’auto purgat. Aquest tipus de vàlvules expulsen l’aire de forma automàtica, pel què no serà necessari realitzar el purgat de forma manual. Si encara tenint aquest tipus de vàlvules notes que els radiadors no escalfen bé, és millor consultar a un professional perquè revisi el sistema.

Quan notis que els radiadors no escalfen prou, fes-nos una trucada (Barcelona 902 21 41 41 | Girona 902 21 81 81)  i ens ocuparem de tot perquè no tinguis cap imprevist en el pitjor moment.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *