8 petits canvis per a una llar més relaxant

una llar més relaxant

La teva llar és el teu refugi, on arribes després de la feina i et relaxes, desconectes i gaudeixes dels teus i del que t’agrada fer.  Per això una llar és molt més que una casa. La clau per transformar una vivenda en una llar està en els petits detalls, que la fan nostra. Avui t’expliquem com, amb petits canvis, aconseguir una llar més relaxant.

Descansarem millor en un indret que ens inspiri més confiança,  on no ens sentim amenaçats. Aconseguirem  evadir-nos, abandonar-nos al plaer del repòs, de la calma si aconseguim crear un entorn acuradament elaborat per a nosaltres.

Com aconseguir-ho? L’ordre, la llum, les plantes i la decoració són els teus aliats. Apunta aquests deu canvis al teu abast que pots anar incorporant a la teva llar, donant-los el teu toc personal, per fer de casa teva un lloc més relaxant.

1. Posa ordre i llença el que no utilitzis

El desordre pot provocar estrès. D’aquí la importància que les teves coses no envaeixin tot l’espai. Els psicòlegs asseguren que la manca d’organització pot provocar nivells alts de cortisol, coneguda com l’hormona de l’estrès.

Així que el primer a fer és fer neteja i desfer-se de totes aquelles coses que no necessites. Aplica la “màgia del prou”: tenir el que necessitem per viure i no convertir-nos en esclaus del que ens sobra. Com diria Ellen Phillips, autora de llibre “Desfés-te del Desordre: Treu l’excés de coses, sense perdre el que vols” només porta uns segons i deixa una sensació increïble.

2. Guarda les coses, treu-les de la vista

Un cop t’hagis desfet del que no vols,  organitzs tot allò que necessites de manera que l’espai es mantingui visualment lliure. Així evitaràs el que es coneix com a contaminació visual. Aquest tipus d’ambients caòtics porten a les persones a un estat d’excitació i ansietat momentània, que pot traduir-se en trastorns d’atenció, alteracions del sistema nerviós, estrès per saturació d’elements i colors i mal humor. Una bona forma per evitar-ho és emmagatzemar les coses en caixes i etiquetar-les convenientment. Així no t’oblidaràs del que tenen i  trobaràs amb facilitat quan ho busquis.

3. Incorpora corves a la decoració

No es tracta que tots els elements del teu saló siguin arrodonits però tampoc és bo que tots siguin quadrats. Segons un estudi realitzat el 2009 per Sibel Seda Dazkir, doctora en Disseny i Entorn Humà de la Universitat Estatal d’Oregon (EUA) , els mobles de formes sinuoses generen una sensació de felicitat i relaxació a la gent. En canvi, les línies rectangulars provoquen fredor, hostilitat i poques ganes de quedar-se. Per això els mobliliari urbà a llocs públics té formes més rectes.

4. Incorpora flors

Les flors tenen un impacte immediat sobre la felicitat i a llarg termini tenen un efecte positiu en els estats d’ànim. Un estudi sobre l’impacte visual de les flors realitzat a Nova Jersey va determinar que la gent tendeix a sentir-se menys deprimida i menys ansiosa quan rep flors i mostra una major sensació de satisfacció amb la vida.

No només serveixen per decorar: ofereixen beneficis per a la nostra salut i el nostre estat d’ànim, a més d’incrementar el nivell de concentració.

5. Incorpora un toc d’olor

Espelmes, encens, ambientadors, boires per coixí … són moltes les opcions que et permetran donar-li un toc d’olor de casa teva.

Els beneficis són molts, ja que a través de l’olfacte s’estimula l’hemisferi dret del cervell, el lòbul emocional. Això vol dir que les olors, igual que les imatges, evoquen sensacions i sentiments que, si són positius, estimulen tot el sistema del plaer, alliberant serotonina i afavorint sensacions de felicitat”.

6. El color que t’envolta

llar relaxant

L’elecció del color de les parets és fonamental. Cada to pot fer-te sentir d’una manera,  i uns poden fer que et trobis més relaxat que amb d’altres. Els sentiments de calma que dónen les tonalitats verdes, per exemple, o d’excitació i alegria respecte al vermell, són fruit d’experiències universals profundament arrelades en el nostre llenguatge i el nostre pensament.

Els colors histriònics exciten el sistema nerviós, posant-nos en alerta i augmentant els nostres nivells d’estrès i ansietat. Per això, s’han d’evitar colors molt intensos en la coloració d’habitacions en les que es vulgui passar molt temps o en les estades dedicades al descans o al repòs .

Els blaus i grisos ralentitzen la freqüència cardíaca i la tensió arterial alhora que ajuden a buscar la tranquil·litat i la calma.

Com que no es tracta de repintar tota totes les parets de la casa. El que podem començar a fer són petits tocs al dormitori. Els llençols, cortines i edredons haurien de tenir colors plans, neutres i ser llisos o mínimament estampats. Així, l’espai resultarà més acollidor i molt menys estressant, i podràs descansar millor.

7. Potencia la llum natural

No només evitaràs encendre durant més temps les llums elèctrics, sinó que amb la llum natural  el teu estrés disminuirà. L’alteració del  teu rellotge biològic serà menor,  i per tant, dormiràs millor.

Durant el dia procura que les teves cortines no siguin massa opaques perquè deixin passar més llum. Mampares i portes corredisses de vidre t’ajudaran a construir espais més diàfans.

8. Decora amb records alegres

llar molt relaxant

Arquitectes i dissenyadors saben triar bé les formes, els colors, la il·luminació i la disposició dels elements per crear tranquil·litat, alegria, recolliment o qualsevol altra sensació acord amb l’espai que estaven condicionant. Però tu també tens el poder de donar calidesa a la teva llar.

Cada objecte que tries  té un significat especial per tu. Són símbols que personalitzen el seu entorn: poden representar amor, pau, felicitat … i ajuden a millorar la sensació de confort i de calidesa del teu espai. Envoltar-te de fotografies de persones a qui estimes o de moments feliços, evocaran emocions positives. 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *