Els 5 electrodomèstics que més energia consumeixen

Rentavaixelles, rentadora, nevera, microones, aire condicionat, televisor, el forn… És difícil imaginar-se la vida sense l’ajuda dels electrodomèstics, que s’han convertit en la nostra mà dreta a la llar. Però com tot a la vida, també tenen la seva part negativa: El consum energètic es dispara i fa que la factura de la llum s’incrementi i també les emissions perjudicials per al medi ambient. T’expliquem quins són els electrodomèstics que més energia consumeixen i com millorar la seva eficiència energètica.

La importància de l’etiqueta energètica als electrodomèstics

El primer pas per practicar l’estalvi energètic és comprar electrodomèstics que consumeixin el mínim d’energia i contribueixin a tenir cura del medi ambient. Per aconseguir aquest objectiu és imprescindible fixar-nos  en les etiquetes d’eficiència energètica, uns adhesius que assenyalen la qualificació energètica segons una escala que avalua el seu consum. Aquesta escala està formada per 7 lletres, de la A a la G; la A és la millor i la G la pitjor.

En aquestes etiquetes també podem trobar informació addicional com la capacitat útil d’un congelador, la potència d’una assecadora i el nivell de decibels que produeix l’electrodomèstic en qüestió. Tot acaba definint el nivell d’eficiència i l’estalvi a la factura de la llum del que et pots beneficiar a mitjà termini.

A banda de l’etiqueta energètica són imprescindibles algunes bones pràctiques com el fet d’apagar totalment els electrodomèstics. En aquest article ja vam explicar quin era el consum de cadascun d’ells en stand bye.

Els electrodomèstics que més energia consumeixen

Un estudi de l’Institut per a la Diversificació i l’estalvi de l’energia (IDAE) assenyala que més de la meitat del consum energètic d’una llar correspon als electrodomèstics.

  1. Nevera. Consumeix un 30% de l’energia de la llar. Es recomana no tenir-la oberta molt de temps i evitar introduir aliments molt calents.
  2. Televisió i ordinadors. Consumeixen un 12% del total. És millor no deixar-los en stand bye.
  3. Rentadora. Consumeix prop d’un 12% del total. Es recomana posar-la en marxa només quan estigui plena de roba i amb programes en fred.
  4. Forn. Consumeix un 8,3% de l’energia d’una llar. S’ha d’evitar obrir la porta quan estigui funcionant, ja que cada cop que ho fas es perd fins a un 20% d’energia.
  5. Rentavaixelles. Consumeix un 6,1%. Els consells en la mateixa línia que la rentadora. Programes en fred, curts i posar en marxa només quan estigui ple.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER