malalts a les vacances

Per què ens posem malalts quan agafem vacances?

malalts vacances

Un clàssic de l’estiu: Posar-se malalt quan s’agafen les vacances. Per què? Els experts expliquen que existeixen diferents factors, entre ells el cansament acumulat, el canvi d’horaris, les caigudes dels pics d’estrès als que estem acostumats… T’expliquem els motius d’aquesta “malaltia” vacacional i també et donem alguns consells per evitar que us poseu malalts a les vacances.

Els motius que ens fan posar-nos malalts a les vacances

El psicòleg holandès Ad Vingerhoets va denominar aquest mal com la “malaltia de l’oci”, tot i que el diagnòstic no està establert a la literatura mèdica perquè no s’ha fet cap estudi amb garanties. De totes maneres, els experts apunten a un vessant emocional que seria la que generaria una desprotecció enfront dels bacteris i virus.

 1. Els dies anteriors a agafar vacances molts treballadors experimenten un punt d’estrès més potent per intentar deixar-ho tot enllestit i poder acabar abans de marxar.
 2. Això genera més cansament, menys hores de son i que el cos estigui alerta.
 3. Quan el cos es relaxa es pot produir una descomposició de les hormones responsables de l’estrès i això fa que ens quedem més exposats a infeccions, virus i bacteris.
 4. L’adrenalina ajuda a encarar l’estrès i reforça el sistema immunitari.
 5. El cortisol també ajuda amb l’estrès però afecta el sistema immunitari.
 6. Quan estem centrats en un objectiu, en aquest cas deixar la feina feta, el cos pot passar per alt que ens trobem malament i en el moment de parar, ho notem.
 7. Els viatges esgoten i els que es fan en avió a destinacions llunyanes incrementen les possibilitats de contagiar-nos d’un virus. Aire condicionat, espai tancat, nivells d’humitat… Tot contribueix.

Consells per evitar les malalties durant les vacances

 1. Planifica la feina els dies anteriors a les vacances. D’aquesta manera evitaràs l’estrès.
 2. Evita les activitats prèvies a les vacances que et facin sentir més cansat. Aprofita per baixar el ritme del gimnàs, per exemple.
 3. Planifica les preparacions del teu viatge per evitar nervis de darrer moment. Pots anar fent la maleta, a poc a poc; triant quina roba et portaràs, fent la farmaciola de viatge…
 4. El primer dia de vacances llevat com si anessis a la feina, això farà que el teu cos no experimenti descompensacions.
 5. Planifica activitats per mantenir-te ocupat i evitar l’avorriment. Descansar una mica està bé, però no canviïs de cop al qual està acostumat el teu cos.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER