Economia-circular

Les 5 claus de l’economia circular i el seu auge  

Economia-circular

Fa anys que es parla de l’economia circular com a alternativa a l’actual sistema econòmic lineal. De totes maneres, sembla que la proposta no acaba d’arrencar, tot i que les empreses i institucions que aposten per les seves bondats van fent petites passes, a poc a poc però avançant fermament cap a un futur econòmic diferent. L’economia circular cerca l’equilibri entre l’activitat econòmica i la protecció del medi ambient. T’expliquem algunes de les claus principals perquè això pugui ser una realitat.

Què és l’economia circular?

 

L’economia circular és un model de producció i consum que implica reduir els residus al mínim creant una vida circular per a tots els béns implicats en les activitats econòmiques. Es busca reutilitzar, reciclar, compartir, llogar, reconvertir… La idea és que un material tingui una vida circular que no acabi mai, perquè quan deixi de tenir una funció pugui adquirir una altra.

Perquè això sigui possible és imprescindible la participació d’institucions, empreses i consumidors. Ara per ara només s’aprofita el 5% del valor original dels materials i l’energia que es fan servir a Europa segons la Fundació Ellen MacArthur.

Quines són les claus principals?

Qualsevol activitat econòmica consumeix recursos perquè es converteixin en béns i serveis, l’economia circular pretén canviar això. Des de la Fundació Ellen MacArthur, considerada la fundadora d’aquest moviment detallen les següents 5 claus:

  1. Empreses. La seva col·laboració és essencial. Des de constructores que facin servir materials que es puguin reintegrar en la natura a altres empreses que apostin pel reciclatge.
  2. Institucions, governs i ciutats. L’altra pota essencial: les institucions i governs són la figura que pot facilitar la posada en marxa d’ajudes i programes que fomentin aquest tipus d’economia.
  3. Anàlisi. La millor manera d’estendre aquesta economia és demostrant que funciona. Per això és molt important dur a terme estudis que demostrin amb evidència els beneficis econòmics, medi ambientals i socials d’aquest model.
  4. Aprenentatge. És bàsic perquè els consumidors confiïn en els béns produïts dintre del model de l’economia circular. La manera com pensem influeix en el nostre entorn. Per això és bàsic donar a conèixer l’economia circular.
  5. Iniciatives sistèmiques. Transformar els fluxos materials per ampliar l’abast de l’economia circular en l’àmbit global. L’objectiu és accelerar la transició cap a aquest model.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *