L’auge de les escoles amb horts urbans

El 12 de setembre comença el nou curs escolar a tots els centres d’educació infantil, primària i secundària de Catalunya, unes escoles que a poc a poc caminen cap a projectes educatius més moderns i adaptats al món contemporani. El medi ambient és una de les principals preocupacions de les noves generacions: El canvi climàtic, la contaminació dels oceans o l’excés d’escombraries que no es poden reciclar són només un exemple. Per això, moltes escoles prioritzen la transmissió als seus alumnes de valors per estimar el seu entorn. Un dels projectes que estan en auge és la creació de petits horts urbans a les escoles per aconseguir incrementar el coneixement de la natura entre els més petits.

Què és un hort urbà?

Un hort urbà és, com el seu nom indica, un hort que s’ubica en un espai de ciutat o zones urbanes, lluny dels cultius tradicionals al camp. Específicament es tracta d’un cultiu per a produir hortalisses en un pati, terrassa o balcó.

No estan pensats per aconseguir unes grans produccions, els horts urbans, per espai i per objectiu, produeixen petites quantitats per a l’autoconsum. A més, els horts urbans són totalment ecològics: No utilitzen adobs químics ni insecticides.

Els horts urbans a les escoles

Segons l’organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) els horts urbans són una plataforma d’aprenentatge per a millorar l’educació i la nutrició infantil alhora que fomenten la cura pel medi ambient, la seva conservació i el benestar social, físic i mental de tota la comunitat educativa.

Des de la FAO argumenten que en els països industrialitzats l’agricultura intensiva i els hàbits alimentaris de les societats del primer món tenen efectes nocius per a la nostra salut i el medi ambient. La promoció d’una alimentació saludable i una bona educació nutricional farà conscienciar als nens de la necessitat de canviar les coses i aquí els horts urbans compleixen un paper clau.

Beneficis dels horts urbans

  1. Milloren l’aprenentatge.
  2. Fomenten el coneixement dels aliments.
  3. Milloren la dieta.
  4. Ajuden a lluitar contra els problemes relacionats amb l’alimentació.
  5. Fomenten aptituds empresarials.
  6. Milloren l’entorn i la sostenibilitat de les ciutats.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER