Els efectes a curt termini del canvi climàtic
L’alteració brusca dels equilibris mediambientals entre l’home i la naturalesa és el que defineix el canvi climàtic del Planeta. Els efectes a curt termini ja són visibles en l’actualitat i les seves conseqüències poden ser nefastes si no es duen a terme mesures conjuntes.
Cada dia escoltem notícies sobre el canvi climàtic, però avui dia encara ens sembla alguna cosa llunyana. No solem pensar al planeta en el qual vivim el nostre present, sinó en les conseqüències per a les generacions futures. Però la realitat és ben diferent, i és que els efectes a curt termini del canvi climàtic ja estan tenint lloc. A més, a mesura que passin els anys, s’aniran agreujant gradualment fins a convertir-se en fenòmens extrems.
A continuació, detallem quatre conseqüències del canvi climàtic que s’observen en l’actualitat i que s’intensificaran en les pròximes dècades.
Efectes a curt termini de la mà de l’home
No fa falta esperar dècades per observar el que està ocorrent a la Terra. Els efectes a curt termini del canvi climàtic ja són una realitat:
Intensitat de les sequeres
En augmentar la temperatura, augmenta l’evaporació de l’aigua. Hi ha zones on les sequeres ja condicionen la vida dels seus habitants impedint el cultiu d’aliments, a causa de la falta d’aigua. En grans regions d’Àfrica on l’escassetat de l’aigua va en augment des de fa 50 anys, la sequera és un dels principals problemes mediambientals.
Fenòmens naturals extrems
En els últims anys s’estan produint fenòmens atmosfèrics extrems, com les onades de calor, sismes submarins, huracans violents, etc. Molts científics relacionen directament aquests fenòmens amb l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i la destrucció de la capa d’ozó.
Acceleració del desglaç
En aquests moments moltes de les glaceres de la Terra s’estan fonent. No només en els casquets polars sinó també en les grans serralades del Planeta. Gràcies a l’estudi de les dades d’imatges de satèl·lit de les glaceres, es pot afirmar que l’aigua que deixen anar les glaceres de Groenlàndia s’ha multiplicat per 10 en els últims 10 anys. Això provoca que el nivell del mar augmenti de manera vertiginosa.
Nous moviments migratoris: refugiats ambientals.
A mitjans dels anys 70 es va encunyar aquest terme per referir-se a la població obligada a migrar a causa de desastres ambientals. Per fer-nos una idea de la magnitud d’aquest problema, el nombre de refugiats al 1990 era d’uns 25 milions de persones. Els últims estudis prediuen que per a l’any 2050 aquest nombre s’elevarà fins a arribar als 200 milions de refugiats.
Està a les nostres mans conscienciar-nos de la importància de fer un ús eficient dels recursos. És l’única manera de frenar els efectes a curt termini que l’escalfament global està causant al Planeta.
Deixar un comentari
Vols comentar?No dubtis a contribuir!