5 claus per a diferenciar sostenibilitat i greenwashing

En els últims anys, la sostenibilitat s’ha convertit en una preocupació cada vegada més important per a les empreses i els consumidors. Amb la creixent consciència sobre l’impacte ambiental de les empreses i els productes que consumim, s’ha produït un augment en l’ús de termes com a “sostenible”, “ecològic” i “respectuós amb el medi ambient”.

No obstant això, no totes les empreses que utilitzen aquests termes compleixen realment amb els criteris de sostenibilitat. En alguns casos, es tracta de greenwashing, una pràctica que consisteix a fer afirmacions enganyoses o exagerades sobre la sostenibilitat d’un producte o empresa amb l’objectiu de millorar la seva imatge.

Punts a seguir per a diferenciar sostenibilitat i greenwashing

És important conèixer les claus per a diferenciar la sostenibilitat del greenwashing. Aquí van algunes claus:

1. Recerca: Investiga sobre l’empresa o el producte. Busca informació sobre l’empresa i el seu compromís amb la sostenibilitat. Cerca si tenen certificacions de tercers, com la certificació ISO 14001, que verifica que una empresa té un sistema de gestió ambiental adequat. Si no trobes informació, és possible que estiguin tractant d’ocultar alguna cosa.
2. Transparència: Les empreses veritablement sostenibles són transparents sobre les seves pràctiques i polítiques. Proporcionen informació detallada sobre els seus productes, processos de producció, proveïdors i materials utilitzats. Si una empresa no proporciona aquesta informació o si és difícil de trobar, és possible que estigui tractant d’ocultar pràctiques no sostenibles.
3. Certificacions: Les certificacions de tercers, com Forest Stewardship Council (FSC) o Rainforest Alliance, són una manera de verificar que un producte o empresa compleix amb uns certs estàndards ambientals i socials. Assegura’t d’investigar la validesa d’aquestes certificacions i de quins criteris es basen.
4. Pràctiques concretes: Busca evidències concretes de pràctiques sostenibles en l’empresa, com l’ús d’energies renovables, la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, la gestió responsable de residus, entre altres. Si l’empresa se centra més en la imatge que en la implementació de pràctiques sostenibles, és possible que estiguin tractant de fer greenwashing.
5. Màrqueting: Para esment a les afirmacions que fa l’empresa. Si se centra més en la imatge i en la promoció de la sostenibilitat en lloc d’en la implementació de pràctiques concretes, és possible que es tracti de greenwashing. A més, si s’utilitzen termes vagues o exagerats, com “100% sostenible” o “totalment ecològic”, és probable que estiguin tractant d’enganyar-te.

En resum, la sostenibilitat és molt més que una simple afirmació. Requereix un compromís real amb la implementació de pràctiques sostenibles en totes les àrees de l’empresa i la transparència en la comunicació d’aquestes pràctiques. Si una empresa no compleix amb aquests criteris, és possible que estigui fent greenwashing. Per tant, és important investigar i parar esment a les pràctiques concretes de l’empresa abans de confiar en el seu compromís amb la sostenibilitat.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER