Reptes del canvi climàtic per a aquest 2019  

canvi climàtic

Fa anys que els científics adverteixen sobre el canvi climàtic que està experimentant el planeta, però fins fa poc, encara hi havia moltes institucions i governs que no s’ho prenien seriosament. Ara ningú discuteix l’evidència i s’intenten dur a terme mesures per aturar aquest desastre ecològic que pot posar fi a la vida de moltes espècies i dificultar la pròpia supervivència de l’ésser humà. Fem un repàs als reptes que organismes internacionals s’han proposat complir al llarg d’aquest 2019.

 

Els reptes 2019 per aturar el canvi climàtic

 

Existeixen moltes petites accions que podem dur a terme com a ciutadans en el nostre dia a dia i que a poc a poc poden suposar grans canvis positius. D’altres, per contra, són accions superlatives que estan, únicament, en mans de les grans corporacions i governs.

 

  1. Evitar que la Terra continuï escalfant-se. La revista Nature publicava un dels grans reptes científics d’enguany: posar en pràctica la geoenginyeria solar. Amb l’increment de les emissions de carboni, el que cerca un grup de científics de la Universitat de Harvard es refredar artificialment el planeta. Es tractaria d’un experiment de pertorbació controlada estratosfèrica (SCoPEx). La idea és ruixar 100 grams de partícules en l’estratosfera que podrien refredar el planeta en reflectir alguns dels raigs del Sol de retorn a l’espai.
  2. Protegir la capa d’ozó. L’anomenada esmena de Kigali al Protocol de Montreal sobre les substàncies que fan malbé la capa d’ozó ha entrat en vigor aquest mes de gener. D’aquesta manera es podrà reduir dràsticament els gasos d’efecte hivernacle i limitar l’escalfament global. Aquesta esmena podrà evitar fins a 0,4 graus d’escalfament global.
  3. Increment de les temperatures dels oceans. Es tracta d’una conseqüència directa de l’escalfament global que ja està afectant la vida animal i vegetal submarina. Una de les espècies amb un major risc que desaparegui són els esculls de coral. Si això no s’atura, es preveu que l’any 2050 gairebé el 90% de les espècies aquàtiques s’extingeixin.

 

La transició cap a la producció i el consum responsable i sostenible no s’està portant a terme amb la celeritat necessària perquè els impactes del canvi climàtic no continuïn desenvolupant-se. Per això és un repte global posar en marxa, com més aviat millor, polítiques reals que aturin aquest fenomen.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *