Capa-d'ozó

5 consells per tenir cura de la capa d’ozó

Capa-d'ozó

El 16 de setembre de 1987 es va signar el denominat “Protocol de Montreal” per a la protecció de la capa d’ozó, amb motiu d’aquest aniversari es va establir aquesta data commemorativa per a celebrar el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó. Aquesta mena d’escut que protegeix la Terra ha estat una de les principals preocupacions dels ecologistes des de fa dècades i la campanya de conscienciació va donar els seus fruits, la població sap que la capa d’ozó s’ha de protegir. Per contra, altres qüestions igual de contaminants com l’ús de plàstic i les bosses d’un sol ús no han aconseguit atenció mediàtica i política fins fa relativament poc temps. Et recordem 5 consells per tenir cura de la capa d’ozó ara que després d’anys de lluita els científics han demostrat que s’ha començat a recuperar.

Per què és important protegir la capa d’ozó?

La capa d’ozó de la Terra ens protegeix dels raigs ultraviolats del sol, sense el seu efecte protector es poden generar amb més facilitat malalties com el càncer de pell i patir cremades greus. El dany a la capa d’ozó va començar a provocar fa algunes dècades que la nostra exposició a la radiació solar augmentés.

Consells per tenir cura de la capa d’ozó

El Protocol de Montreal es basa en la reducció del consum de substàncies nocives que fan malbé la capa d’ozó. Què es pot fer per evitar que aquestes substàncies entrin en contacte amb l’ozó?

 

  1. Descartar l’ús d’aerosols. És segurament la mesura més coneguda i implica renunciar als envasos d’aerosol que es fan servir en desodorants, perfums o insecticides, ja que contenen clorofluorocarburs, una substància perjudicial.
  2. Eliminar els halons dels extintors. Es tracta d’una altra substància nociva pel medi ambient i la capa protectora de la Terra.
  3. Reduir l’ús de vehicles de motor i viatges en avió i grans embarcacions. Aquests mitjans de transport són els responsables de l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera. La millor opció és apostar pel transport públic i vehicles ecològics com la bicicleta. També és important descartar l’avió per a viatges curts (menys de 3 hores en cotxe), els creuers i compartir vehicle sempre que sigui inevitable el desplaçament.
  4. Netejar amb productes lliures de tòxics. Elements naturals com el vinagre i el bicarbonat són eficients i contribueixen a la neteja de la llar sense contaminar. De totes maneres cada vegada més marques han llançat productes totalment ecològics i lliures de tòxics amb un nivell de neteja cada vegada més alt.
  5. Comprar productes de quilòmetre zero. Això significa apostar per la compra de productes locals i de temporada que no vinguin de l’altra punta del món per les emissions que suposa el seu trasllat. Es consideren productes de quilòmetre zero tots aquells que tenen desplaçaments inferiors als 100 km fins a arribar al punt de venda.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *