Les-claus-per-aturar-la-legionella

Les claus per aturar la legionel·la

Les-claus-per-aturar-la-legionella

Els brots de legionel·la són habituals durant les èpoques d’estiu. La població els relaciona amb els aparells d’aire condicionat, tot i que també es poden desenvolupar a l’hivern i en altre tipus d’equips de refrigeració. De fet és impossible que apareguin aquests bacteris als aparells d’aire condicionat domèstics perquè no tenen circuits tancats d’aigua i per tant no es poden multiplicar.

 

Què és la legionel·la?

 

És un bacteri que podem trobar de forma natural a rius, rierols i llacs. Pot suposar un problema de salut pública quan es multiplica i propaga a sistemes d’aigua artificials com les aixetes, carxofes de dutxa, banyeres d’hidromassatge, tanques i escalfadors d’aigua, sistemes grans de canonades, torres de refrigeració d’edificis…

 

Com es contagia?

 

La també anomenada malaltia del legionari o febre de Pontiac es manifesta quan les persones afectades inhalen gotes d’aigua a l’aire que continguin aquest bacteri. Els símptomes són molt semblants als d’una pneumònia, per tant, es tracta d’una malaltia infecciosa tot i que és impossible el contagi entre persones. El primer cas registrat de legionel·la va tenir lloc a Filadèlfia l’any 1976, en concret a un hotel al qual es celebrava la convenció anual de membres de la legió americana. Per això els investigadors del Centre de Control d’Atlanta van registrar el bacteri amb aquest nom.

 

És possible entrar en contacte directe amb el bacteri i no desenvolupar la malaltia, ja que afecta principalment a col·lectius de risc com els nens, gent gran, persones amb un sistema immunitari debilitat o amb malalties prèvies com el càncer.

 

Claus per aturar la legionel·la

 

  • Evitar l’estancament d’aigua.
  • Fer un manteniment exhaustiu de les instal·lacions amb circuits d’aigua per evitar la brutor.
  • Control de la temperatura i desinfecció.
  • Mantenir netes les aixetes, dutxes i altres elements en contacte amb la xarxa de distribució d’aigua.
  • Emprar difusors de dutxa de gotes gruixudes millor que fines.
  • Desinfectar els filtres i difusors de forma anual.

 

L’any passat, només a Catalunya, es van registrar més d’un centenar de casos de legionel·la. De fet el 2017 s’ha registrat com el segon any més mortífer des del 2007 amb 8 morts. Per això és tan important fer un manteniment exhaustiu d’edificis públics amb torres de refrigeració, llocs on sol proliferar aquest bacteri.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *