horno solar

Què són els forns solars i com funcionen? 5 consells per cuinar-hi

horno solar

Els forns solars compten amb una tecnologia altament innovadora i sostenible. Gràcies a l’energia procedent del sol és possible cuinar aliments sense necessitat d’utilitzar electricitat o qualsevol altre tipus de combustible.

Però què són exactament aquests equips? Com funcionen? Passem a descriure’ls.

Com s’ha de cuinar en un forn solar

Arran de la creixent preocupació pel benestar del planeta, els forns solars són una solució ecològica i sostenible que pot competir a la perfecció amb els forns més tradicionals.

Vegem de manera precisa què són.

Com dèiem, els forns solars són dispositius que empren l’energia del sol per cuinar. Per fer-ho, converteixen l’energia en calor de forma directa, sense fer ús de gas o electricitat.

Pel que fa al seu funcionament, hem de dir que consta d’un reflector que concentra la radiació del sol en un punt o focus, que és on hi ha els aliments. En el seu interior hi ha un material fosc que afavoreix l’absorció de tota la calor, creant així un efecte hivernacle que permet la cocció.

Però per elaborar els aliments, cal tenir en compte alguna consideració especial? Com s’ha de cuinar en un forn solar?

  • Velocitat. Has de saber que els forns solars són més lents que els tradicionals. Recorda que depenen de la radiació solar i de la seva intensitat.
  • La ubicació és important. Et recomanem que col·loquis el teu forn en un lloc on la llum del sol arribi de manera directa. Així el seu funcionament serà molt més efectiu.
  • Revisa l’angle reflector. Fes-ho de forma periòdica per garantir que la radicació es dirigeix correctament al punt o focus on hi ha els aliments.
  • Empra estris foscos. Són els més adequats per a forns solars, perquè absorbeixen i retenen de forma més significativa la calor. Les olles i paelles de vidre, ceràmica o de ferro colat, per exemple, són una bona opció.
  • Talla els aliments a trossos petits. D’aquesta manera aconseguiràs que la cocció sigui més uniforme i ràpida.

Sens dubte, els forns solars són una gran alternativa per fer de la teva cuina un lloc més sostenible. Cuiden del medi ambient i també de la teva butxaca. T’animes a provar-los?

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER