5 consells per superar la por al vaccí contra la Covid-19
La infoxicació ja fa temps que va arribar a les nostres vides i la crisi de la Covid-19 només ha fet que incrementar les seves conseqüències. De què parlem? Ens referim a l’excés d’informació que provoca en tots nosaltres la incapacitat de comprendre-la i assimilar-la per poder formar-nos una opinió o prendre una decisió. Els mitjans de comunicació digitals, blogs especialitzats, aforaments de debat, testimonis a les xarxes socials, la televisió, la ràdio…. Rebem tants impactes i amb opinions tan diferents que no sabem què és veritat i que no ho és. Això ha facilitat la dissipació de notícies falses, enganyoses i rumors; i que augmenti la por vers algunes informacions. És fàcil manipular amb la informació i el nou vaccí contra la Covid-19 ha estat un dels blancs.
Els principals dubtes que envolten el vaccí contra la Covid-19
“S’ha desenvolupat massa ràpid”. “Vaccins d’aquest tipus normalment tarden anys a desenvolupar-se”. “La fase de proves ha durat poc”. “Encara no es saben els efectes secundaris”. Són algunes de les afirmacions que circulen a internet, des de RoigSat t’expliquem què hi ha de veritat i que no i t’ajudem a superar els recels que et provoqui la vacuna.
- Els vaccins tarden a desenvolupar-se perquè no generen grans beneficis per a les farmacèutiques, tot i que popularment es pensa el contrari. De fet, els Estats Units van pagar per avançat perquè les empreses poguessin treballar amb seguretat.
- Normalment els assajos tarden mesos a desenvolupar-se perquè mai havia existit una demanda tan clara com l’actual. Vivim un moment històric, amb una pandèmia mundial que ha aturat l’economia i els països. Tot s’ha disposat per avançar i centrar-se en una solució.
- En el cas d’Europa, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) és l’organisme encarregat de donar el vistiplau. Abans de fer-ho passa diferents filtres: Avaluen seguretat, eficàcia i qualitat.
Consells per superar la por a la vacunació
Podem afirmar que l’interès i la inversió han permès accelerar els processos que normalment són llargs. Això no resta seguretat a aquests vaccins que han superat tots els processos.
Quant als efectes secundaris, com qualsevol medicament, existeixen, però solen estar relacionats amb malestar a la zona, marejos, febre… Símptomes que poden aparèixer amb qualsevol altre tipus de vacunació. De fet, des de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària expliquen que cap vaccí té una taxa de mortalitat, només efectes adversos.
- Consultar la informació de les fonts oficials com l’Agència Europea del Medicament i els governs.
- Estar informat sobre els efectes adversos que es poden patir.
- Dubtar de les informacions que circulen a internet sobre morts de vacunats o respostes adverses de voluntaris per a l’administració del vaccí.
- Consultar els dubtes amb el teu metge/metgessa.
- Seguir les indicacions dels organismes oficials.
Deixar un comentari
Vols comentar?No dubtis a contribuir!