Abans i després: 8 consells per tenir en compte quan et vacunis de la Covid-19  

Vaccí-covid-19

Sembla que a poc a poc es va accelerant el ritme de vacunació de la Covid-19 entre la població. De tota manera, és cert que en les darreres setmanes la sensació ha estat de caos i desorganització, també s’ha generat preocupació i un cert pànic entre els que estaven cridats a vacunar-se per l’alarmisme creat en alguns mitjans de comunicació en relació amb els efectes secundaris de la vacuna. Des de RoigSat ja vam explicar en aquest article que rebre el vaccí contra la Covid-19 és molt segur. Així que ara el que toca és aconsellar-vos sobretot el que hauríeu de tenir en compte quan us vacuneu.

8 consells abans i després de vacunar-te de la Covid-19

El més habitual és que les autoritats sanitàries es posin en contacte directament amb el pacient per indicar el dia i hora i centre de vacunació. Això pot ser menys de 24 hores abans de la punxada. També es pot donar el cas, que si estàs dintre d’un gruix de població en la franja d’edat que s’està vacunant, t’enviïn un missatge informant-te que si vols pots demanar cita tu mateix i escollir hora, dia i centre.

  1. No és necessari acudir en dejú. Moltes persones confonen les extraccions de sang amb els vaccins. Segurament perquè molts d’ells no s’han posat una vacuna des de la seva infantesa. El vaccí es pot injectar en qualsevol circumstància: Hagis menjat o begut recentment o no.
  2. He de prendre abans alguna medicació? Les indicacions sanitàries sobre això han anat canviant al llarg del procés de vacunació. Primer es va dir que prendre medicació estava desaconsellat. Després es va recomanar prendre un paracetamol 1 hora abans de rebre la vacuna si aquesta era l’AstraZeneca. I ara diuen que prendre aquesta pastilla és una opció per a prevenir possibles efectes adversos, però no és una recomanació.
  3. On m’aplicaran el vaccí? Les vacunes contra la Covid-19, igual que qualsevol altra, s’apliquen a la part superior del braç per via intramuscular. S’aconsella injectar el vaccí al braç no dominant. Si ets dretà, a l’esquerre; si ets esquerrà, al dret. És una mesura de prevenció per si el vaccí provoca molèsties o dolor a la zona.
  4. Com aplacar els nervis? Hi ha moltes persones que tenen por a les agulles i això pot provocar estrès, ansietat i fins i tot una reacció de mareig després de l’aplicació fruit dels nervis. Els sanitaris preguen intentar anar amb calma i advertir als sanitaris d’aquesta aprensió.
  5. Esperar per descartar reaccions adverses. Després de la punxada els sanitaris t’informaran que has d’esperar entre 15 i 30 minuts abans de poder marxar. D’aquesta manera es descarten que apareguin reaccions adverses, són molt infreqüents, però poden donar lloc a reaccions anafilàctiques, síncopes o lipotímies.
  6. Els efectes secundaris lleus o moderats són normals. És normal que algunes persones es trobin malament els dies posteriors a la vacunació. Mal de cap, febre, cansament i dolor a la zona de la injecció. No són senyals d’alarma, ni han de preocupar.
  7. La medicació recomanada en cas d’efectes adversos. El malestar depèn de la resistència i el llindar del dolor de la persona. Dos pacients amb 38 de febre reaccionaran de forma diferent: Un estarà aixafat al llit i l’altre només una mica cansat. En cas de no trobar-se bé i tenir febre es recomana prendre paracetamol per alleujar els símptomes. Si apareixen reaccions anòmales i més greus s’ha de consultar amb un professional mèdic.
  8. Quan he d’anar a la segona cita? Els sanitaris t’informaran de la següent visita. Depenent del vaccí aplicat hauràs d’esperar un temps determinat entre la primera i la segona dosi.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *