Les deixalleries més sostenibles estan canviant el comportament de les gavines

gavines

La transformació de les deixalleries ha afectat el comportament de les gavines. Un estudi recent de l’Imedea (Institut Mediterrani d’Estudis Avançats), en concret d’un grup format per investigadors del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha determinat que l’espècie “Larus michahellis” ha transformat les seves pautes de comportament per influència directa dels canvis registrats per les deixalleries. Des de RoigSat t’expliquem com aquestes modificacions estan afectant el medi ambient i els nostres ecosistemes.

Com els programes de sostenibilitat estan influint en el comportament d’algunes gavines

 L’estudi de l’Imedea es centra en els canvis que ha introduït la Unió Europea en els seus programes de sostenibilitat per millorar el desenvolupament i aplicant un major control per fer front a possibles plagues mitjançant la transformació de les nostres deixalleries.

Un dels objectius dels programes de transformació de les deixalleries és limitar o fer desaparèixer els residus orgànics que poden servir com aliment a les denominades aus oportunistes. Les gavines “Larus michahellis”, que tenen les potes grogues, són un exemple d’au oportunista.

En els darrers anys aquestes deixalleries amb residus orgànics s’havien convertit en la principal font d’alimentació d’aquestes gavines. Amb la posada en marxa de la mesura, s’han vist obligades a canviar els seus hàbits i per tant, l’impacte ha estat molt gran.

L’estudi del Grup d’Ecologia i Demografia Animal de l’Imedea s’ha desenvolupat en concret a l’illa de Mallorca i està centrat en la colònia de gavines de potes grogues de Sa Dragonera. La investigació ha demostrat que després de la transformació de la deixalleria mallorquina de Son Reus en una planta incineradora, les aus han disminuït el volum dels ous i s’han detectat canvis en la condició corporal dels animals. Tanmateix algunes d’aquestes aus van començar a cercar aliments a contenidors de fems i parcs de nuclis urbans i també a desplaçar-se a la deixalleria de Ca Na Putxa, situada a més de 100 quilòmetres dels seus nius i a una altra illa, Eivissa.

L’Imedea continua ara el seu estudi, ja que Ca Na Putxa es va reconvertir fa poc en una nova planta de separació de fems i reciclatge, una oportunitat per estudiar què faran ara aquestes aus.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *