Convivència a la ciutat: La irrupció dels patinets elèctrics

Patinet-elèctric

Quan encara no ens havíem acostumat del tot a la circulació de bicicletes per la ciutat han arribat els patins elèctrics, una nova manera de desplaçar-se per a trajectes curts. A algunes ciutats com Amsterdam, estan habituats des de fa dècades a una convivència urbana de cotxes, bicicletes, tramvies i vianants. La cosa canvia quan parlem de les grans ciutats del nostre país com Barcelona o Madrid, aquí la convivència és més complicada.

 

La data clau és enguany, aquest 2018 s’han disparat les vendes privades de patinets elèctrics i també han fet acte de presència diferents empreses de lloguer d’aquests vehicles a l’estil Bicing, per facilitar la mobilitat en les zones urbanes.

 

Els beneficis del patinet elèctric

 

Circular amb patinet és objectivament, una de les millors opcions per a tots aquells que facin trajectes curts o desplaçaments a la feina. Per què?

 

  • És ràpid: Per tant és millor que caminar, ja que s’estalvia temps de desplaçament.
  • És còmode: No es sua, no és cansat i es pot portar qualsevol tipus de calçat o roba. Aquest és el principal handicap pel qual, sobretot els treballadors d’oficina i els que fan feina de cara al públic, no escullen l’opció de la bicicleta.
  • És ecològic 100%: Les bateries són elèctriques, per tant, es tracta d’una tecnologia neta.
  • És sa: Implica unes quantes dosis d’equilibri, això significa practicar un exercici moderat per aconseguir no caure del patinet.

 

De totes maneres, no existeix el vehicle de desplaçament perfecte; i els patinets també presenten algunes contraindicacions:

 

  • Poca estabilitat. El patinet no és per a tothom. L’edat és clau, ja que és necessari tenir equilibri i tenir una mínima forma física que ens permeti desplaçar-nos de forma segura.
  • Seguretat. Aquests vehicles poden assolir els 20 i 30 km per hora; això significa que en cas d’accident, podem prendre molt mal. Per això és recomanable portar casc.
  • Aparcament. Si utilitzem un patinet propi, ens podem trobar amb el problema de l’aparcament. Es tracta d’un vehicle pesat, i no és factible carregar amb ell a l’entrada d’una cafeteria o el cinema. Deixar-lo al carrer tampoc és una opció, es pot bloquejar però no podem evitar que algú el robi.

 

La regulació dels patinets elèctrics

 

La irrupció d’aquesta forma de transport ha agafat desprevinguts als ajuntaments, que no compten en les ordenances actuals amb el supòsit de la circulació per ciutat de patinets elèctrics. D’altres, tot i contemplar-ho, establien normatives que obliguen als patinets a circular a una velocitat semblant a la dels vinants. Molts consistoris s’han afanyat a aprovar noves normatives i sembla que la idea general és prohibir la circulació dels patinets per les voreres, així que aquests desplaçaments s’haurien de fer pels carrils bici.

 

Tot i això, una de les eternes problemàtiques que pateixen moltes ciutats és la pobra xarxa de carrils bici, amb trams buits en els quals és impossible circular i s’ha d’escollir entre la carretera o la vorera. Sens dubte és una de les qüestions que s’hauran de plantejar els governs locals per adaptar-se als nous temps. La mobilitat a les ciutats està canviant i el patinet elèctric és una bona mostra.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *