Edificis de consum energètic zero  

consum zero

Des del passat 31 de desembre de 2018 és obligatori que tots els edificis públics tinguin un consum energètic zero i la resta s’hauran d’adaptar per aconseguir-ho abans de l’any 2020. Es tracta d’una normativa europea relativa a l’eficiència energètica dels edificis. Però en la societat actual en la qual vivim, estem preparats per a mantenir aquest tipus de construccions? T’expliquem què són els edificis de consum energètic zero.

 

Què són els edificis de consum energètic zero?

 

S’anomenen edificis de consum quasi nul d’energia (EECN) totes aquelles construccions que fan servir el mínim d’energia possible per a un correcte funcionament dels serveis energètics de la llar com la calefacció o la llum. Al segle XIX els edificis tenien únicament una xemeneia, que servia per escalfar les habitacions i cuinar. Al segle XX les llars es van mecanitzar i reconvertint  buscant la comoditat dels habitants. Això va conduir a crear instal·lacions mecàniques i a l’ús d’energies contaminants que van inundar l’arquitectura sense tenir en compte l’impacte negatiu sobre el medi ambient. Ara la relació de l’arquitectura amb l’entorn està canviant i en els projectes arquitectònics es tenen en compte estudis climàtics i l’aprofitament d’energies renovables.

 

El més important d’aquest tipus d’edificis és que estan dissenyats per aconseguir el mínim consum possible d’energia però a la vegada no es perdi el confort del què gaudim actualment.

 

En què consumim energia?

 

S’ha de deixar clar que el consum d’energia es produeix per l’acció humana, no pels edificis:

 

  1. Encendre la calefacció quan tenim fred.
  2. Encendre l’aire condicionat quan tenim calor.
  3. Escalfar l’aigua per dutxar-nos.
  4. Il·luminar els espais interiors.
  5. Ús de petits i grans electrodomèstics com assecadors de cabell o la nevera.

 

Però per què hem d’intentar consumir menys energia? Aquest consum genera emissions CO2 que són alliberades a l’atmosfera provocant l’efecte hivernacle, cosa que repercuteix en l’increment de la temperatura global del planeta. Emissions que contribueixen al canvi climàtic que està experimentant el planeta i que està posant en perill els ecosistemes que mantenen l’equilibri de la vida a la Terra.

 

Com s’aconsegueix un consum quasi nul d’energia?

 

Els edificis s’han de dissenyar per tenir una demanda energètica reduïda que s’aconsegueix aprofitant els recursos naturals com la radiació solar, la llum natural, el vent, la calor del terra… Per tant el consum energètic de les instal·lacions que es facin en aquests edificis i que han de ser altament eficients vindran de fonts d’energia renovable mitjançant panels solars, geotèrmica, plaques fotovoltaiques, etc.

 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *