Estalviar-energia-Nadal

El decàleg de bones pràctiques per a estalviar energia aquest Nadal

Estalviar-energia-Nadal

El preu de la llum ha baixat en les darreres setmanes després d’assolir tarifes de màxims històrics. L’escenari actual de pujada de l’IPC ha convertit l’acte d’arribar a final de mes en una cursa d’obstacles per a la majoria de famílies. Per això, tot i que els preus de l’electricitat s’han estabilitzat, és necessari continuar posant en pràctica consells d’eficiència energètica. Nadal és una època especialment sensible a les despeses extraordinàries de llum: decoracions nadalenques, les llums dels arbres decorats, els àpats familiars, les vacances i passar més temps a casa… Tot contribueix a incrementar el consum. No et perdis el decàleg de bones pràctiques per a estalviar energia aquest Nadal que hem preparat des de RoigSat fent un especial recopilatori dels nostres articles sobre estalvi energètic i consells nadalencs.

Recorda que el manteniment de la teva caldera és molt rellevant per evitar sorpreses desagradables quan les temperatures baixen, com quedar-se sense aigua calenta o amb els radiadors fora de servei.

10 consells per a estalviar energia aquest Nadal

 1. Tanca els llums de l’arbre de Nadal i altres decoracions durant la nit.

  A moltes famílies els hi agrada deixar encesos els llums perquè es vegi l’arbre des del carrer. Això consumeix especialment i és innecessari, així que el nostre consell és que apaguis els llums abans d’anar a dormir.

 2. Llums LED.

  La millor opció perquè consumeixen menys, tenen una vida útil més llarga i no desprenen calor, cosa que evita incidents. Es calcula que els llums LED, respecte a les bombetes convencionals, poden arribar a suposar un estalvi del 90%.

 3. Desendolla els electrodomèstics si marxes fora de casa durant Nadal.

  Moltes famílies aprofiten els dies de Nadal per visitar altres familiars que viuen en altres comunitats o països o simplement fan un viatge en família a un destí lluny de casa. És important deixar tots els aparells desendollats per evitar que continuïn consumint i també possibles curtcircuits i altres incidents.

 4. Piles recarregables. 

  És època de comprar joguines i altres elements decoratius que necessiten piles per poder funcionar. Es recomana que es facin servir les recarregables, ja que tenen un impacte mediambiental molt més petit. En reutilitzar-se no es generen nous residus. En cas de no poder utilitzar d’aquest tipus, s’ha d’apostar per les alcalines en substitució de les convencionals.

 5. Alimentació. Una de les grans protagonistes d’aquestes festes. Podem prendre diferents mesures per estalviar energia:

  1. Conservar les begudes fora de la nevera:Durant aquests dies de fred es poden mantenir les begudes fredes –fins i tot més que al frigorífic- sense necessitat de posar-les a la nevera.
  2. Disminuir les vegades que obrim la porta de la nevera.Abans d’obrir la nevera, es recomana pensar que és el que necessitem, perquè obrir i tancar el frigorífic comporta una despesa econòmica important.
  3. Rentavaixella ple.És preferible posar-lo en marxa ple que fregar a mà perquè l’estalvi d’aigua que es produeix és considerable.
  4. Descongelar dins de la nevera.Durant Nadal acostumem a comprar amb antelació per evitar els abusius preus d’última hora. A l’hora de descongelar, és preferible fer-ho dins de la nevera, perquè les baixes temperatures dels productes congelats disminueixen la temperatura d’aquesta.
  5. Cuinar eficientment:tapar les cassoles i paelles amb una tapadora; fer servir l’olla exprés; posar més d’una safata alhora al forn; etc, són altres mesures que ens poden ajudar a estalviar durant Nadal i durant tot l’any.
 1. Aïlla la teva llar.

  No només a l’època de Nadal, és imprescindible durant la resta de l’any per evitar que la calefacció consumeixi més del compte perquè l’aire fred de l’exterior es cola per les finestres i portes que no estan ben aïllades.

 2. Aprofita les tarifes reduïdes de consum.

  Moltes famílies tenen contractada amb la seva companyia elèctrica una tarifa de consum reduït, això significa que durant una franja horària al dia (normalment durant les nits i caps de setmana i festius) paguen menys. Així que el més recomanable és que preparis els àpats i facis servir els electrodomèstics durant Nadal en la teva franja horària de tarifa reduïda.

 3. Instal·la un termòstat.

  Aquest aparell et permetrà programar i controlar l’ús dels teus electrodomèstics a distància cosa que potencia l’estalvi energètic.

 4. Instal·la sensors de moviment.

  Es tracta d’un mètode que permet encendre i apagar els llums segons el moviment de cada habitació. Així evitaràs deixar-te’ls encesos, si no detecta moviment de forma intel·ligent, s’apagaran.

 5. Baixa la temperatura de l’aigua de la teva caldera o escalfador.

  Si deixes la temperatura al mínim, es reduirà el consum d’energia.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER