Higiene íntima femenina i ecologia  

La febre ecològica arriba també el sector de la higiene femenina. Les compreses i tampons d’un sol ús són un dels productes que més impacte ambiental tenen sobre els ecosistemes, però cada vegada hi ha més opcions sostenibles que analitzem a continuació.

L’impacte ambiental de compreses i tampons

 

Els experts calculen que al voltant de 20.000 milions de productes per a la menstruació es llencen cada any a les escombraries perjudicant així el medi ambient. Un tampó pot tardar a desaparèixer uns 6 mesos i els seus aplicadors de plàstic, centenars d’anys. Tanmateix les compreses que estan fabricades amb un 90% de plàstic tarden a bio degradar-se uns 300 anys.

Cada dona fa servir de mitjana i al llarg de la seva vida uns 6.000 tampons i les que utilitzen compreses, unes 8.000.

Les alternatives sostenibles a les compreses i tampons tradicionals

 

En els darrers anys s’han ideat nous productes d’higiene íntima més respectuosos amb el medi ambient. Han contribuït les noves tecnologies, material I també la conscienciació de la població que comença a ser conscient del que provoquen els residus que no són biodegradables.

  1. Compreses de cotó orgànic. Els components d’aquestes tovalloles sanitàries no han rebut fertilitzants ni plaguicides químics; a més els adhesius i embalatges es poden compostar en més d’un 99%. No inclouen tampoc tints, ni additius ni perfums.
  2. Copa menstrual. És l’opció més coneguda i la que ha tingut una millor acceptació entre el públic femení. Ja que permet fer esport i portar una vida activa sense preocupar-se gaire. En aquest cas la copa, a diferència dels tampons, no absorbeix la sang sinó que la recull fins que s’extreu i es buida. Les copes són reutilitzables, poden durar fins a 10 anys i equivalen a uns 14.000 tampons. Normalment està fabricada amb silicona, làtex o goma de grau mèdic així que és hipoal·lergènica, sense fibres ni decolorants.

Segons les dades recollides per Intimina (una marca sueca de productes d’higiene íntima), Espanya ja és el país europeu que més copes menstruals fa servir.

En aquest enllaç trobaràs una calculadora que et permetrà esbrinar quants diners et gastaràs de mitjana en compreses i tampons al llarg de la teva vida i a quantes tortugues afectarà l’impacte ambiental dels teus residus.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER