L’ecocidi: un nou delicte per a la destrucció dels ecosistemes

Ecocidi

Un grup d’experts de tots els indrets del món estan preparant un esborrany perquè es reconegui “l’ecocidi” com un delicte a l’Estatut de la Cort Penal Internacional. El crim estaria relacionat amb les pràctiques humanes que maltracten el medi ambient, fomenten el canvi climàtic i en definitiva van en contra de l’ecologia. Des de RoigSat t’expliquem què suposaria el reconeixement dels crims que signifiquen la destrucció dels ecosistemes.

Què és un ecocidi?

Aquest terme lingüístic el va fer servir per primera vegada el polític suec Olof Palme als anys setanta per criminalitzar la destrucció d’ecosistemes i els atacs irreversibles contra el medi ambient. En concret, denunciava l’ús dels Estats Units de l’agent taronja durant la Guerra del Vietnam. Es tractava d’un herbicida que els soldats van llençar sobre les selves on s’amagava l’enemic.

D’igual manera que el jurista polonès Raphael Lemkin va crear el terme genocidi per referir-se a l’extermini d’un grup ètnic per part d’altres grups, amb la recuperació de la paraula ecocidi es pretén que juntament amb els crims de guerra i contra la humanitat formi part dels delictes que persegueix la Cort Penal Internacional.

La redacció d’un esborrany per reconèixer el crim d’ecocidi

Un grup de 12 juristes internacionals ja treballa en la redacció d’un esborrany d’aquest nou delicte, una iniciativa que impulsa la campanya “Stop Ecocidi” de la qual formen part diferents països, entre ells Espanya.

L’objectiu final és aconseguir no només que estigui reconegut per la legislació internacional, sinó que això també tingui ressò en les lleis dels diferents països.

El grup d’experts van començar a treballar la idea al gener i esperen presentar l’esborrany al juny d’enguany.

Antecedents de canvis a l’Estatut de Roma

El conegut com a Estatut de Roma és un document pel qual es regeix la Cort penal Internacional que han ratificat 123 països. L’any 2010 va ser l’última vegada que es va modificar per incloure el crim d’agressió, un delicte definit com l’ús de la força armada per part d’un Estat contra la sobirania, integritat territorial o independència política d’altre Estat. Però només és vàlid per a països que han reconegut el canvi, com Espanya.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *