mòbils-coltan

Mòbils lliures de coltan, aparells ecològics i humanitaris

mòbils-coltan

No podem viure sense mòbils. Això és una realitat si és que volem estar connectats amb el món actual i tenim un lloc de feina a una empresa estàndard. Això sí, sempre podem escollir quant del nostre temps lliure dediquem a mirar la pantalla i quin tipus d’aparell fem servir. Les xarxes socials han ajudat a propagar el missatge sobre els perills del canvi climàtic i al fet que molta més gent s’hagi conscienciat sobre la importància de tenir cura dels nostres ecosistemes. Però paradoxalment, molts d’aquests missatges han circulat i s’han enviat des d’smartphones fabricats amb coltan, un dels anomenats “minerals de sang” que per a la seva extracció s’han explotat treballadors, les mines estan controlades per grups armats i s’han obtingut de manera il·legal. A banda d’això certs materials són perillosos per al medi ambient. Des de Roigsat t’expliquem en què t’hauries de fixar a l’hora d’escollir el teu mòbil, perquè com ja hem dit, ara per ara formen part de les nostres vides.

Què és el coltan?

Es tracta d’un mineral del qual s’extreu el tàntal, un dels components principals dels aparells electrònics. Forma part dels denominats “minerals de sang”, ja que s’obtenen en zones en conflicte i de manera il·legal i en condicions d’explotació. A banda del coltan, també formen part l’estany i el tungstè i l’or.

El coltan és indispensable per a la fabricació de telèfons mòbils, ja que serveix per a crear condensadors amb resistència energètica, microprocessadors i les lents de les càmeres. Com que és un mineral molt escàs que es concentra sobretot a la república Democràtica del Congo, ha creat interessos poc ètics.

S’espera que l’1 de gener de 2021 s’estableixin controls a tot el territori de la Unió Europea per assegurar l’arribada de material extret de forma ètica.

 

El mercat dels smartphones ètics

Els telèfons mòbils ètics i sostenibles ja existeixen des de l’any 2013, però el seu mercat encara no s’ha estès com es voldria. Aquests smartphones estan fets de materials extrets de forma legal, sostenible i respectuosa amb els drets laborals.

Una de les empreses principals és Fairphone, fundada el 2013 per l’holandès Bas Van Abel fabrica telèfons mòbils reduint l’impacte mediambiental:

  1. Fan servir materials reciclats.
  2. Material procedent de zones que garanteixen els drets laborals.
  3. Materials extrets de forma legal.
  4. Els dissenys es basen en mòduls, així és més fàcil reemplaçar les peces que s’espatllin sense necessitat de comprar un telèfon nou (lluita contra l’obsolescència programada).

 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *