Per què canvien de color les fulles a la tardor?

Baixada de les temperatures, primeres nits de calefacció, dutxes amb l’aigua calenta gairebé al màxim, roba d’abrigar i pluges, la tardor ha arribat. A banda dels canvis que suposa l’aparició d’aquesta estació a les llars, un dels símbols més característics el trobem a la natura: Les fulles canvien de color a la tardor, per què? T’expliquem els motius que provoquen un canvi de coloració en les fulles a la tardor i que s’ha convertit en un autèntic espectacle en moltes zones del planeta.
El canvi de color de les fulles a la tardor
L’explicació científica és molt simple, amb la tardor la clorofil·la es retira de les fulles i afloren els pigments marrons de la fulla i que estaven amagats per aquesta substància. No passa amb totes les fulles, només en les d’arbres de fulla caduca.
El procés comença amb la disminució de les hores de llum i el descens de les temperatures que ja hem començat a notar tots. És per això que en les zones de més altitud i més fredes com els Pirineus, és on abans canvien de color les fulles. Per contra, perquè aquesta recoloració es produeixi a les valls i línia litoral, encara queden unes setmanes.
Aquesta reducció del període fotosensible (de les hores de llum) juntament amb la baixada de temperatures fa que s’aturi la producció de clorofil·la, apareix el canvi de coloració i després la fulla cau perquè les branques es renovin amb nous nutrients.
Espectacles de la natura: Fulles marrons, vermelloses i ataronjades
El canvi de color de les fulles dels arbres s’ha convertit en un espectacle a moltes zones del món. Destaquen aquestes:
- Central Park a Nova York.
- Momiji al Japó (un fenomen que té nom propi i es pot gaudir a les zones boscoses).
- Selva d’Irati a Navarra.
- Sonoma a Califòrnia.
- Bavari a Alemanya.
- Transilvania a Romania.