estrès-postvacacional

Com evitar l’estrès a la tornada de les vacances

estrès-postvacacional

Depressió postvacacional i estrès són dues afeccions bastant comunes al setembre. La majoria de treballadors realitza les seves vacances durant el mes d’agost i és freqüent que en tornar a la rutina diària es generi una mica d’ansietat que pot estar motivada per diversos factors. Però, és el mateix la depressió que l’estrès postvacacional? En realitat, van de la mà i la depressió que es pugui patir en menor o major grau genera estrès i ansietat.

Primera jornada laboral després de les vacances i ens trobem amb un escriptori desordenat, muntanyes de feina en forma de paper acumulat sobre la teva taula, diverses notes dels teus companys, “marrons” no resolts durant la teva absència… Fan venir ganes de tornar per on has vingut i anar al llit a dormir. Però amb una sèrie de pautes, la tornada a la rutina no serà tan complicada.

Els símptomes de la depressió i estrès postvacacional

 

 1. Nostàlgia de les vacances
 2. Mandra
 3. Manca de son
 4. Irritabilitat
 5. Cansament
 6. Ànims sota mínims
 7. Ansietat

 

Molts afectats ho descriuen com un període en el qual tot se’ls fa costa amunt i senten que ni poden, ni tenen ganes d’arribar a tot. En realitat, podem qualificar tots aquests símptomes que es generen com un rebuig inconscient a la tornada a la vida laboral.

 

No existeixen dades concretes, però són molts els experts que afirmen que la depressió postvacacional afecta al 35% de la població i pot durar uns 15 dies. Si el pacient no presenta altres problemàtiques, desapareix sense necessitat de medicació o teràpia.

Consells perquè la tornada a la feina no generi estrès

 1. El dia abans de tornar a la feina fes vacances de les teves vacances. És a dir, el millor és que no planegis activitats que et facin passar tot el dia fora de casa o que et cansin molt. El millor és dedicar-te el dia a tu, relaxar-te llegint un llibre, donant un petit passeig, gaudint d’una bona sèrie, etc.
 2. La nit anterior deixa tot preparat per començar el dia sense estrès. El tàper de menjar llest, la roba que portaràs ja escollida i planxada; i avança tot el que puguis de l’esmorzar (deixa la fruita tallada dins d’un tàper, la torradora a mà, el pa tallat, la teva tassa preferida on puguis trobar-la ràpid…).
 3. Gaudeix d’un sopar lleuger perquè la digestió no sigui pesada i puguis dormir plàcidament.
 4. El més recomanable és que 4 o 5 dies abans hagis reprès la teva rutina de son perquè no pateixis insomni la nit abans de tornar a la feina.
 5. Desperta una mica abans de l’habitual per començar el dia molt més relaxat i poder preparar-te més tranquil·lament, perdràs 15 minuts de son, però guanyaràs en salut.
 6. Xerra amb amics o familiars que també reprenguin la seva rutina laboral aquest dia, doneu-vos ànims i compartiu les vostres preocupacions. No és el mateix afrontar la tornada a l’oficina en solitud que amb gent que estimes. És una forma d’empatitzar i sentir que no ets només tu qui ha de matinar i tornar a la feina.
 7. En arribar a la feina prioritza les teves tasques. No et centris en tot el que has de fer en global, aconseguiràs generar-te ansietat.
 8. Intenta realitzar alguna activitat semblant a les que has fet en les teves vacances. Després de la feina fes una cervesa amb els teus amics, un cinema o prova un nou restaurant.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *