5 consells per a tornar a la rutina després de les vacances
Cada any el mateix: Final d’estiu, tornada a la feina, al curs escolar, al gimnàs, a la dieta… Setembre és moltes vegades l’inici d’un nou any real, més que no pas el gener. I sí, potser ja és hora que aprenem tots els trucs per a la tornada a la rutina i evitar les síndromes postvacacionals, que fora bromes, poden suposar un problema de salut mental important. Però l’any és molt llarg i acabem oblidant totes les recomanacions, així que des de RoigSat hem elaborat una petita guia perquè puguis tornar a la rutina de la llar després de les vacances amb energia i positivisme. I recorda que hauries de fer un bon manteniment de la caldera i de l’aire condicionat, pots demanar cita amb els nostres tècnics experts.
Per què tornar a la rutina després de les vacances?
Diuen que els humans som animals de costums i això és ben cert, tant que segur que molts noten que les pauses vacacionals els hi provoquen un desequilibri: d’horaris, de son, de la dieta… I no estem dient que les vacances no siguin necessàries, ho són, però canviar els hàbits i els àpats desequilibren els nostres bioritmes. Per això és tan necessari establir de nou pautes saludables a la tornada de les vacances que permetin enfrontar el nou curs laboral o acadèmic amb forces renovades.
Consells per a tornar a la rutina després de les vacances
- Calma. Respira i no t’atabalis el primer dia intentant tornar a la normalitat sense cap període d’adaptació. I és que l’adaptació és clau per a l’ésser humà, la necessita en tots els àmbits de la seva vida i és necessari acceptar que els primers dies et costarà una mica per això t’ho has de prendre amb calma i tranquil·litat, sense autoexigir-te massa.
- Recupera les rutines anteriors. La més important és l’horari de son, torna a llevar-te i a anar a dormir a la mateixa hora que abans de les vacances. Ho pots fer a poc a poc un parell o tres de dies abans de tornar a la vida laboral o escolar. També serà destacable recuperar els horaris d’àpats, el tipus de dieta, la pràctica d’esport, etc.
- Estableix i escriu les rutines que vols recuperar. Està demostrat científicament que escrivint a mà, a una llibreta o planificador, és més fàcil assimilar els objectius. D’aquesta manera ajudes a la teva ment a fer-se a la idea, ho fa més real perquè et permets projectar tot allò que estàs pensant. I a més, així no t’oblidaràs de res! després pots fer una fotografia o escanejar el document per si ho vols tenir guardat digitalment.
- Organització. Imprescindible per a poder establir i recuperar les rutines que ens interessin. A més d’escriure-les, les pots agendar en un calendari per a facilitar el seu compliment.
- Canviar altres hàbits. També és un bon moment d’introduir noves rutines i no només de recuperar els antics hàbits i destriar entre els que es volen continuar practicant i els que no. Per exemple, comença a pujar per les escales i no per l’ascensor; en comptes d’arribar fins a casa en metro baixa una parada abans i ves caminant, etc.