El perill dels edificis intel·ligents  

Ciberdelinqüència

La innovació en noves tecnologies ha permès crear i posar en marxa els denominats “edificis intel·ligents”. Aquest progrés, però, també comporta alguns perills: Els ciberdelinqüents poden segrestar instal·lacions d’aquesta mena mitjançant la calefacció o els llums que estiguin connectats a internet.

 

La ciberdelinqüència arriba a la domòtica

 

La domòtica és el conjunt de tecnologies que s’apliquen al control i a l’automatització intel·ligent dels habitatges, és a dir, la tecnologia ens permet controlar aspectes com l’encès dels llums, la calefacció i altres electrodomèstics. Això permet un ús eficient de l’energia, confort i seguretat.

 

Sembla que tots són aspectes positius, però en la darrera edició del Mobile World Congress a Barcelona, l’equip de la companyia de seguretat ESET va posar  sobre la taula la possibilitat que els ciberdelinqüents arribin a les llars que estiguin connectades per internet.

 

Aquesta companyia ha posat com a exemple un edifici d’oficines que contracta un nou sistema d’aire condicionat, un sistema centralitzat amb funcions que es poden modificar des d’un centre de control. Aquest centre de control no només estarà operatiu a l’edifici, sinó que el connecten a internet, així podrà ser accessible a distància, sense necessitat de desplaçaments per part de l’empresa de manteniment. Però aquesta connexió a la xarxa obre les portes als ciberdelinqüents, que poden penetrar en el sistema d’aire condicionat i aconseguir el seu control.

 

De fet, des de l’empresa asseguren que han rebut casos d’aquest tipus, que s’han pogut solucionar perquè la companyia afectada comptava amb un pla de contingència. Els ciberdelinqüents van arribar a demanar 50.000 dòlars com a rescat per retornar el control.

 

Fins a on arriba el control dels edificis intel·ligents?

 

L’avenç de la domòtica ja és imparable i s’ha primat la comoditat a la seguretat. Els edificis intel·ligents del futur tindran sistemes tecnològics per controlar tots els aspectes del bloc:

 

  1. Les barreres del pàrquing.
  2. El tancament de les portes.
  3. Sistemes d’emergència.
  4. Control d’incendis.
  5. Aire condicionat.
  6. Calefacció.
  7. Càmeres de seguretat.
  8. Ascensors.

 

Des d’ESET demanen més experts en ciberseguretat per poder fer front a 09futurs atacs d’aquesta magnitud.

 

 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *