Microplàstics

El perill dels microplàstics per al consum humà

Microplàstics

Els científics feia dècades que ho advertien: El consum indiscriminat de plàstics no reciclables s’havia d’aturar perquè els oceans s’estaven convertint en abocadors de brossa. En els darrers anys la conscienciació sobre aquest perill ha arribat a les agendes polítiques gràcies a la pressió exercida per una societat que veu com els recursos de la Terra s’esgoten i es destrueix el poc entorn natural que sobreviu. La tendència és reduir l’ús de plàstics, el problema és que ja han arribat a indrets inimaginables com els aliments.

 

Un estudi recentment publicat per la fundació World Wildlife Fund a partir d’una investigació de la Universitat de Newcastle a Austràlia determina que els éssers humans corren el risc d’ingerir uns 5 grams de plàstic per setmana, l’equivalent a una targeta de crèdit. Fa alguns mesos la revista “Environmental Science & Technology” de la Societat Química Americana va publicar un altre estudi que estableix que els ciutadans d’aquell país ingereixen en un any entre 74.000 i 121.000 partícules de microplàstics.

 

Què és un microplàstic?

 

Es consideren microplàstics aquelles peces petites de menys de 5 mil·límetres de llarg, moltes vegades microscòpiques, que tenen el seu origen en la fragmentació de residus plàstics més grans o que es troben en els aliments que arrosseguen una part del packaging. Això provoca la seva penetració en l’organisme humà mitjançant l’alimentació i l’aire que es respira.

 

L’estudi de la revista editada per la Societat Química Americana va revisar 26 assajos anteriors amb dades fiables que  determinaven la quantitat de microplàstics presents en peixos, marisc, sucres, sals, alcohol i aigua envasada. Amb aquesta premissa i basant-se en les pautes de dieta del país es va calcular el nombre de microplàstics ingerits. La dada més impactant és la d’aquells que consumeixen aigua procedent d’ampolles de plàstic enfront dels que beuen aigua de l’aixeta. Els primers podrien ingerir fins a 90.000 partícules més que els segons.

 

On trobem els microplàstics?

 

  1. Productes de neteja per a la llar.
  2. Cosmètics com alguns exfoliants o laques d’ungles.
  3. Acumulats a la pols d’habitatges, oficines i magatzems.
  4. Els embolcalls plàstics dels aliments.
  5. Alguns aliments que mengem: Per exemple peixos que prèviament han ingerit plàstics al mar.

De moment no hi ha estudis suficients que permetin valorar les conseqüències negatives del consum humà de microplàstics. Tot i que les investigacions fetes fins ara suggereixen que els productes químics utilitzats en l’elaboració d’alguns plàstics tenen efectes tòxics.

 

Si vols reduir el consum de plàstic, et deixem aquest article amb consells per evitar la seva presència en la teva vida diària.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *