Els plàstics biodegradables: Una solució real?
La conscienciació actual en relació a l’efecte hivernacle, la contaminació dels oceans, l’escalfament global i la protecció del medi ambient ha creat un fenomen que creix dia rere dia: L’eliminació de les bosses de plàstic. Segons dades de Sostenible.cat, la revista portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat que impulsa la Diputació de Barcelona, a tot el món es fan servir 5 bilions de bosses plàstiques d’un sol ús a l’any. El 50% de tot el plàstic produït està dissenyat perquè ho usem una vegada i després es llenci a les escombraries. Tot això ha fet que sorgeixin noves alternatives, i una d’elles és la creació de plàstics biodegradables. Què són? Com funcionen? No contaminen? Responem a aquestes i altres preguntes en aquest article.
Els orígens de la utilització de les bosses del plàstic
S’estima que la fabricació dels materials plàstics va començar a la dècada dels anys cinquanta, des de llavors s’han fabricat més de 8,3 milions de tones i al voltant d’un 60% d’aquest plàstic ha acabat a un abocador o al medi ambient. També des de l’any 1950 la taxa de producció de plàstic ha crescut més ràpidament que la de qualsevol altre material.
El problema d’aquest material és que més del 99% dels plàstics fabricats s’elaboren a partir de derivats del petroli, el gas natural o el carbó, recursos contaminants no renovables. Els experts apunten que si la tendència continua, l’any 2050 la indústria del plàstic podria consumir el 20% de la producció global de petroli.
Què són els plàstics biodegradables?
Es tracta de materials capaços de desintegrar-se mitjançant l’acció del medi ambient i els organismes biològics que habiten allà. Com per exemple:
- Bacteris.
- Insectes.
- Fongs.
- Algues
- Altres organismes.
Existeixen 2 tipus de biodegradació:
- Aeròbica. Es produeix a l’aire lliure, amb oxigen.
- Anaeròbica. Es produeix amb l’absència d’oxigen (aquesta forma produeix, per exemple, biogás).
És important conèixer el temps de biodegradabilitat d’un producte, ja que, per exemple, una pell de plàtan pot tardar de 2 a 10 dies, el paper entre 2 i 5 mesos i un envàs amb plàstics, encara que sigui biodegradable tardarà molt més.
Tipus de plàstics biodegradables
La majoria estan fabricats amb matèries primeres renovables com:
- Blat i blat de moro.
- Oli de soja.
- Patates.
- Plàtans, etc.
Com es biodegraden mitjançant microorganismes es poden reintroduir al cicle natural del medi ambient en forma d’abonament orgànic. Tot i que és una bona alternativa a les actuals bosses de plàstic i altres elements, els experts adverteixen que no són la solució ideal, ja que no es garanteix que es redueixi la contaminació a rius i mars, ja que poden tardar segles a descompondre’s totalment en aquests medis per la falta d’oxigen. En altres ambients naturals poden tardar al voltant de 3 anys. A més, tot i que la seva fabricació es fa a mans de fonts renovables això no implica que es facin amb menys substàncies químiques perjudicials o additius, i la seva fabricació a gran escala comportaria l’habilitació de terrenys molt amplis.
Deixar un comentari
Vols comentar?No dubtis a contribuir!