La contaminació dels ecosistemes marins  

Plàstic oceans

 

Tots els ecosistemes marins estan contaminats. La natura es veu afectada en general per les accions de la mà de l’home, en el cas dels oceans, els estem asfixiant amb plàstic. Els científics fa temps que ens adverteixen que hem de canviar la nostra forma de viure per poder continuar vivint com ho fem. Consum responsable, eficiència energètica, eliminació dels envasos de plàstic al màxim… Tot per aconseguir frenar el canvi climàtic i tornar a recuperar, entre moltes altres coses: Els nostres oceans.

 

La mort dels ecosistemes marins

 

Els plàstics que fem servir i que acaben al mar estan contaminant els ecosistemes marins. Els animals s’alimenten d’aquests tòxics. Alguns s’ofeguen i moren, altres desenvolupen malalties per la toxicitat dels plàstics.

 

Un equip d’investigació de la Universitat de Newcastle va examinar fins a 90 espècies marines i va concloure que el consum de plàstic representava el 50% de l’alimentació a la zona de les Noves Hèbrides i del 100% a la Fossa de les Mariannes.

 

L’estudi va detectar presència de microplàstics als intestins de les espècies a 6 foses oceàniques profundes del Pacífic a profunditats entre els 7.000 i els 10.890 metres. El fet que s’hagi trobat la presència de plàstics a indrets tan remots fa pensar als investigadors que no queden ecosistemes marins sense afectar per les escombraries plàstiques.

 

La història del plàstic

 

Aquest material és relativament jove, no fa més de 60 anys que està present en les nostres vides i en aquest breu període de temps hem produït més de 8.300 milions de tones. La majoria d’aquests plàstics encara existeixen com a residus a abocadors o al medi ambient natural.

 

Menys del 9% del plàstic es recicla, això significa que dia a dia es produeixen tones i tones d’aquest material tòxic i difícil de reciclar. Actualment, uns 300 milions de tones de plàstic embruten els oceans I si continuem al mateix ritme, s’espera que l’any 2050 aquest material superi als peixos.

 

Podeu consultar l’estudi complet aquí (en anglès).

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *