Desforestació-tropical

La desforestació tropical podria ser la causa de l’aparició de virus com la Covid-19

Desforestació-tropical

 

La desforestació tropical, la producció intensiva de carn, canvis en els ecosistemes i la interacció més gran entre humans i fauna salvatge poden ser les causes principals de l’aparició de virus com la Covid-19. Un informe de l’Agència Europea de Medi Ambient recomana actuar sobre l’origen dels factors que provoquen que hi hagi una gran incidència de malalties emergents.

L’origen de l’aparició de nous virus com la Covid-19

 

L’informe de l’Agència Europea considera que el virus causant de la Covid-19 ha saltat entre espècies a conseqüència de la pressió que el consum desorbitat exerceix sobre els sistemes naturals. En concret, determinen que la contaminació atmosfèrica i la pobresa podrien tenir relació amb majors taxes de mortalitat.

  1. Desforestació tropical. Es pensa que el vincle entre la desforestació tropical i l’aparició de virus d’origen animal en reservoris de fauna silvestre està clar. Molts virus que abans estaven confinats a zones remotes ara entren en contacte amb nosaltres. Estem en contacte amb espècies amb les quals mai havíem interactuat. El transport global i els mercats són després els canals de propagació.
  2. Canvis en els ecosistemes. Els canvis constants en l’ús del sòl porta a la transformació d’ecosistemes naturals. Moltes zones salvatges es converteixen en terrenys agrícoles o d’ús urbà. Això ha provocat un gran impacte a la biodiversitat i una de les conseqüències directes és l’aparició d’espècies animals com rosegadors o rat-penats que transporten algunes malalties.
  3. Major interacció amb la fauna salvatge. Cada vegada és més habitual que els humans tinguin exemplars salvatges com a mascotes i que es practiqui la caça d’animals silvestres per al seu consum.
  4. Producció intensiva de carn. Ja vam parlar sobre aquest fet en aquest article, al final això suposa la cria concentrada d’animals de la mateixa espècie en unes zones molt concretes i, de vegades, en condicions pèssimes que faciliten la propagació de virus.

Des de l’Agència Europea de Medi Ambient expliquen que és clau per a la salut pública que la natura estigui sana i en perfecta harmonia.

 

 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *