canyes-de-plàstic

Per què les canyes de paper no són una alternativa a les de plàstic

canyes-de-plàstic

L’emergència climàtica actual que viu el planeta exigeix mesures contundents. L’escalfament global ja s’ha produït i aconseguir revertir l’actual situació només està en les nostres mans. En els darrers cinc anys sembla que la societat s’ho ha pres seriosament i les institucions han intensificat les campanyes de reciclatge i moltes empreses s’han implicat posant en marxa programes de responsabilitat social corporativa. Moltes vegades és un greenwashing de manual, però aquí el més important és tenir cura del medi ambient. Una de les mesures que s’ha popularitzat i més empreses practiquen és la d’oferir canyes de paper com a alternativa a les de plàstic. Una mesura que, realment funciona? T’avancem que no, des de RoigSat desgranem tots els contres i et recordem que hauries de fer un bon manteniment de la caldera i de l’aire condicionat, pots demanar cita amb els nostres tècnics experts.

Els perills de l’ús de les canyes de plàstic tradicionals

S’estima que cada dia es fan servir al món 1.000 milions de canyes de plàstic. Tenint en compte que tarden a degradar-se entre 200 i 500 anys, està clar que s’ha de limitar el seu ús. De tota la brossa i materials plàstics que s’aboquen al mar, les canyetes representen un 4% i són un perill per alguns animals marins com les tortugues, ja que es poden empassar les canyes fàcilment i tenir problemes respiratoris i més greus.

Canyes de paper: Una alternativa real?

Segons dades de Greenpeace cada ciutadà espanyol utilitza unes 110 canyes a l’any amb un consum total de 13 milions al dia. El reciclatge no és una solució factible, perquè la taxa real de reciclatge dels envasos plàstics és només d’un 25,4%.

La proposta que ha guanyat més adeptes i compta amb la participació de més comerços i empreses són les canyes de paper, però no són tan sostenibles com ens pensem. Els més crítics, assenyalen que això només és una fórmula per a tranquil·litzar la consciència del consumidor o perquè les companyies compleixin amb les normatives antiplàstic.

Les canyes de paper són difícils de reciclar perquè són molt gruixudes, el paper i el cartró tampoc són bons conductors del líquid (per això moltes es desfan i impedeixen poder beure amb normalitat i s’han de fer servir més d’una). Alguns fabricants han optat per incloure més quantitat de cel·lulosa i que siguin més consistents, però això també les fa ser menys biodegradables.

Està clar que el futur del medi ambient passa per buscar fórmules de reutilització i abandonar l’estil de vida d’adquirir coses d’un sol ús.

 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER