Arbres-ampolla

Els arbres-ampolla: Un mètode d’adaptació a la sequera mundial

Arbres-ampolla

L’aigua és un bé escàs des de fa unes quantes dècades, però el canvi climàtic, l’increment dels camps de cultiu, la ramaderia intensiva (industrialització de l’explotació ramadera) i les noves formes de vida estan provocant una sequera a escala mundial molt difícil de revertir. L’enginy s’aguditza en situacions com aquesta i els científics treballen en la cerca de mètodes d’adaptació a la sequera mundial, un dels més innovadors són els arbres-ampolla, que han dut a terme aldees de Madagascar fent servir troncs de baobabs. Precisament aquests darrers dies s’han celebrat efemèrides importants pel medi ambient: Dia Internacional dels boscos (21 de març), de l’aigua (22 de març)  i del clima (el pròxim 26 de març). Recorda que els nostres serveis de manteniment i instal·lació de calderes i aires condicionats són respectuosos mediambientalment i compten amb els certificats ISO oficials. Si necessites demanar cita, ho pots fer online des d’aquí.

Què són els arbres-ampolla i com s’adapten a la sequera

Ja fa temps que es construeixen aljubs, embassaments i altres construccions similars per a poder emmagatzemar l’aigua. Aquest bé tan preuat permet la supervivència de les espècies que necessiten hidratar-se per a continuar desenvolupant, perquè sigui possible la vida. Ara un petit territori inhòspit de Madagascar fa servir l’interior dels baobabs com a dipòsits d’aigua, això són els denominats arbres-ampolla.

En concret perforen els troncs facilitant així la recollida d’aigua i molts d’aquests exemplars poden arribar a emmagatzemar més de 140.000 litres d’aigua a l’interior. Durant la temporada de pluges és quan més aigua es recull; per altra banda, el tronc no es debilita, ja que la seva fusta està composta majoritàriament també d’aigua.

Al marge dels beneficis recaptadors d’aigua dels baobabs, també serveixen per a obtenir fibres resistents amb les quals elaboren cordes i el pol·len com a cola d’enganxar.

El 25% de la superfície terrestre (uns 3.600 milions d’hectàrees) està desertificat. I les previsions no són massa encoratjadores: S’estima que l’any 2030 l’escassetat d’aigua provocarà el desplaçament d’entre 24 i 700 milions de persones.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER