Estalvien energia les cortines d’aire?

cortinas-de-aire

És molt comú que en entrar en un local comercial notem un fort corrent d’aire calent damunt de nosaltres just en creuar per la porta. Això passa, sobretot, en locals que mantenen la porta exterior oberta cada dia de l’any a causa de l’afluència de tràfic. Aquests comerços compten amb cortines d’aire. Vegem en què consisteix aquest sistema de climatització i si efectivament estalvia energia.

Què són les cortines d’aire?

Les cortines d’aire són usades per separar la temperatura de l’ambient exterior amb la de l’interior, són una espècie de “vel” d’aire. Es tracta d’un sistema de ventilació que llança un flux d’aire calent descendent creant una barrera invisible entre l’interior i l’exterior que evita l’entrada d’aire fred de l’exterior i les pèrdues de calor cap al carrer, permetent l’entrada de persones i vehicles.

El seu objectiu principal és reduir les pèrdues energètiques en locals on es produeix un continu trànsit de persones, estan completament oberts o en els quals es realitza una obertura continuada de les portes d’accés. Per tant, les cortines d’aire contribueixen a mantenir la temperatura de l’interior i suposen estalvis en els consums de calefacció i refrigeració.

Quins tipus de cortina d’aire existeixen?

Existeixen diversos tipus de cortines d’aire segons la font d’energia que utilitzin:
Aigua calenta: Utilitzen aigua calenta d’una caldera, bomba de calor, etc., per escalfar l’aire que impulsen. Seran tan eficients com el sistema que s’utilitzi per escalfar l’aigua.
Expansió directa de refrigerant: Funcionen com a unitat d’interior d’una bomba de calor aconseguint un rendiment energètic bastant bo.
Resistències elèctriques: Escalfen l’aire impulsat mitjançant resistències elèctriques.

Són efectives les cortines d’aire?

Investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) van comprovar que l’ús de cortines d’aire d’alta eficiència en locals comercials suposa un estalvi energètic superior al 30%. No obstant això, de la recerca es desprèn que l’ús de cortines d’aire convencionals i obsoletes amb prou feines suposa avantatges, però la utilització de cortines d’aire d’alta eficiència dóna lloc a significatives millores tant en l’eficàcia com en l’estalvi energètic.

Seguint les lleis de la física, en la primera imatge veiem com l’aire calent escapa del costat fred mentre aquest penetra des de l’exterior i va aconseguint cada vegada més espai. No obstant això, en la segona imatge, el flux de la cortina d’aire situada en la part superior separa la zona calenta de la freda. La cortina d’aire evita la penetració d’aire fred de l’exterior, estalviant més del 80% de l’energia usada per escalfar la zona interior.

sin-cortina-de-aire con-cortina-de-aire

Si bé és cert que una cortina d’aire pot ajudar-te a estalviar energia en cas que no quedi un altre remei que mantenir les portes del local obertes durant tot el dia; si això no és extremadament necessari, serà molt més eficient deixar les portes tancades.

A més, una cortina mal dissenyada, una unitat amb poca potència o una mala instal·lació faran perdre una part o fins i tot tots els avantatges i resultar pitjor que una porta sense protegir, ja que la cortina d’aire consumirà la seva pròpia energia i no impedirà que entre l’aire exterior.

Finalment, haurem de tenir en compte què font d’energia utilitzen, i és que les cortines d’aire més comunes són les que funcionen amb resistències elèctriques i pot ser que no sigui la millor opció (el seu consum és el més alt), encara que sí la més econòmica a l’hora d’instal·lar-la.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *