Com funciona la bomba de calor

com funciona bomba de calor

La bomba de calor es troba entre les tecnologies esmentades en l’escenari Blue Map de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) amb l’objectiu de reduir l’any 2050 les emissions de CO2 a nivells equivalents a la meitat de les emissions de l’any 2005.T’expliquem com funciona.

Una bomba de calor és un sistema que utilitza una font d’energia renovable com pot ser l’aire, l’aigua o la terra (subsòls) per generar un canvi de temperatura entre dos ambients. Per descobrir què és una bomba de calor, hem de parlar d’una tecnologia altament sostenible i eficient que multiplica les prestacions de l’equip i redueix les emissions indirectes de CO2 a l’atmosfera gràcies a l’ús d’energies procedents de fonts renovables.

Tot i que és una tecnologia encara poc utilitzada al nostre país, la bomba de calor és una bona opció per obtenir el fred, la calor i l’aigua calenta sanitària que necessiten les llars, comerços, oficines, hotels, hospitals, etc. per aconseguir la temperatura idònia. En altres paraules, és un sistema que aconsegueix generar la temperatura perfecta i produeix aigua calenta d’una manera respectuosa i sostenible, transportant la calor en lloc de generar-lo.

A l’hivern transfereix la calor natural de l’aire, l’aigua o la terra cap a l’interior del recinte creant un ambient càlid. Encara que també actua al revés, portant la calor de l’interior dels recintes cap a l’exterior, refrigeránlos. A més ho fa d’una manera molt eficient ja que pot transportar molta més calor que l’energia que consumeix. ¾ parts de l’energia que consumeix prové de fonts renovables i ¼ part prové de la xarxa elèctrica. O dit d’una altra manera, per cada kilowatt elèctric que consumeix cada hora per funcionar, transfereix 4kwh d’energia tèrmica (fred o calor)

Com funciona la bomba de calor?

El principi en què es basa el funcionament de la bomba de calor és el de la termodinàmica. La bomba de calor està formada per un circuit frigorífic tancat que conté un líquid refrigerant que absorbeix i cedeix calor en els seus canvis de fase, és a dir, quan passa d’estat gasós a líquid i viceversa. Un intercanviador serà l’encarregat de transmetre l’energia generada al circuit de calefacció i aigua calenta sanitària de l’habitatge.

En mode calefacció, el ​​cicle frigorífic, aconsegueix extreure calor de l’exterior i impulsar-a l’interior de l’edifici. En aquest cas l’intercanviador situat a l’interior actua com a condensador i l’intercanviador exterior funciona com evaporador.

En mode refrigeració, el ​​cicle frigorífic, aconsegueix extreure calor de l’interior de l’edifici i expulsar-a l’exterior. En aquest cas l’intercanviador situat a l’interior funciona com evaporador i l’intercanviador exterior actua com a condensador.

Aplicacions i rendiment de la bomba de calor

La bomba de calor és la tecnologia més eficient per obtenir la temperatura que desitgem, però a més és la més polivalent ja que pot utilitzar-se durant tot l’any per generar calefacció i aigua calenta sanitària a l’hivern i refrigeració a l’estiu.

El rendiment d’una bomba de calor es mesura en EER i SEER en mode refrigeració i COP i SCOP en mode calefacció.

Una bomba de calor rendeix més aportant més quantitat d’energia tèrmica per kilowatt d’electricitat consumit, quan treballa amb temperatures exteriors suaus. Com més diferència de temperatures entre l’exterior i l’interior, menor serà la seva eficàcia, reduint a la meitat quan la temperatura exterior sigui inferior a 0 graus.

Aquests coeficients permeten als fabricants oferir una informació que permet a l’usuari comparar l’eficiència d’una o altra bomba de calor comercialitzada al mercat, pel que resulta una dada molt important en el qual fixar-nos a l’hora de la compra.

Per allargar la vida de la bomba de calor, s’aconsella un manteniment anual, que contempli tant la unitat exterior com els filtres de l’aparell interior. A RoigSat trobarás l’opció de manteniment que millor s’adapta a les teves necessitats. Consúlta’ns

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *