Gastronomia-circular

L’auge de la gastronomia circular

Gastronomia-circular

L’economia circular s’ha convertit en un terme reconegut en els darrers anys i cada vegada més empreses s’apunten a l’auge de reduir, reutilitzar i reciclar. Actualment, el sistema econòmic funciona amb un model anomenat lineal: Fabricar, usar i llençar. Això ha creat una problemàtica mediambiental per la gran quantitat de residus no biodegradables que contaminen els nostres, mars, rius i provoquen l’aparició d’espais com els abocadors, amb matèries que tardaran segles a desintegrar-se, si és que ho fan, amb la perillositat que això significa pes ecosistemes. L’alternativa és la circularitat i aquest sistema ha arribat també al món de la cuina. Des de RoigSat t’expliquem què és la gastronomia circular i et recordem que els tècnics del nostre servei de manteniment de la caldera segueixen tots els protocols mediambientals durant la seva revisió que et permetrà avançar-te a possibles avaries.

Què és la gastronomia circular?

A Espanya es calcula que es malbaraten quasi vuit tones d’aliments cada any i segons WWF sumen 2.500 milions de tones en total si ens referim a tot el planeta. Tot això significa que quasi el 40% del menjar que es produeix acaba a la brossa o a l’aigüera. Per això l’objectiu de la gastronomia circular és evitar que els aliments acabin a les escombraries aplicant els principis de l’economia circular:

  1. Aprofitament dels aliments que rebutja el mercat (aspecte lleig, punt de maduració alt, picades de cuc, cops…). En tots aquests casos són òptims per al consum, però encara es prima l’aspecte estètic.
  2. Producció gastronòmica de producte local. El quilòmetre zero permet, no només reduir les emissions, també evitar que els aliments viatgin molts quilòmetres, alguns es facin malbé pel camí i altres no acabin de comercialitzar-se provocant un malbaratament.
  3. Desenvolupament de tècniques de conservació dels aliments.
  4. Reaprofitament dels àpats. Creació de nous plats utilitzant les sobres d’àpats anteriors i inventar receptes a partir dels aliments que estan a punt de caducar a la nevera.

En definitiva aplicar els criteris de l’economia circular a la gastronomia permet recuperar una cuina tradicional d’aprofitament i que no es malbarati cap aliment. Perquè això sigui possible, els experts expliquen que és molt important planificar els àpats i les compres, en comptes d’anar al supermercat sense una idea clara del que es cuinarà i anar escollint aliments a l’atzar, això facilita que després no s’usin i es facin malbé. Una altra bona idea és practicar el batch cooking.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER