Projectes arquitectura ecològica

El boom dels projectes d’arquitectura ecològica

Projectes arquitectura ecològica

El món de l’ecologia i l’activisme verd ha arribat també al sector de l’arquitectura. L’economia circular i els materials de construcció sostenibles per evitar l’acumulació de residus (molts d’ells contaminants) han obert una porta de possibilitats arquitectòniques, per això cada vegada més es posen en marxa estudis amb un enfocament cooperatiu i ecològic. Des de RoigSat fem un repàs a alguns projectes d’arquitectura ecològica que contribueixen a millorar el medi ambient, a recuperar els ecosistemes i a lluitar contra el canvi climàtic. Recorda que el manteniment de la teva caldera és molt important per evitar sorpreses desagradables quan les temperatures baixen, com quedar-se sense aigua calenta o amb els radiadors fora de servei.

Què és l’arquitectura ecològica?

Eco arquitectura, arquitectura verda, arquitectura sostenible… Diferents noms per a denominar un mateix concepte: Un tipus de disseny d’edificacions que busca minimitzar l’impacte mediambiental de tota construcció. I com s’aconsegueix?

 1. Fent servir materials sostenibles, renovables, reciclats i sense tòxics.
 2. Reduint els residus.
 3. Utilitzant fonts d’energia renovable.
 4. Possibilitant l’eficiència energètica de les construccions.
 5. Integrant la construcció al paisatge.
 6. Reducció de la petjada ecològica.
 7. Reutilitzant els recursos materials.
 8. Optimització dels recursos.

Les premisses per a construir un habitatge ecològic

Perquè un habitatge es pugui considerar ecològic ha de complir amb la majoria de punts anteriors que diferencien l’arquitectura ecològica de la tradicional. Això significa que és imprescindible que el projecte estigui integrat a l’entorn, construït amb materials naturals i reciclats i també hauria d’aprofitar els recursos com la llum solar.

 1. Materials: Fusta de tala responsable, pedra natural, fang cuit que es pot reciclar, maons que provenen de residus de mineria, pintures fabricades amb argila, proteïna de la llet i pigments minerals biodegradables. També ciment no contaminant, de fet existeix el que s’elabora a partir de cendra de la canya de sucre.
 2. Recursos naturals: L’energia solar per a la climatització de l’habitatge. També la terra per a crear instal·lacions geotèrmiques i altres que permetin la recollida de l’aigua de la pluja per a reaprofitar-la. Una altra cosa que s’ha de tenir en compte és projectar l’habitatge amb una orientació que permeti millorar l’eficiència.
 3. Aïllament: Es faran servir materials naturals com el suro, les fibres de coco, llana o lli que permeten incrementar els nivells de confort mantenint la casa escalfada a l’hivern i fresca a l’estiu.
 4. Tractament dels residus: Serà important reciclar i tractar adequadament els residus que es generin amb la construcció d’un habitatge ecològic. Entre altres opcions, es pot produir compost a partir de les escombraries orgàniques.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER