ahorrar-cocina

10 consells per estalviar a la cuina

ahorrar-cocina

Si no anem amb compte, a la cuina podem malgastar una gran quantitat d’energia. Aquí et donem uns consells per reduir l’import de les teves factures i estalviar en la cuina.

Estalviar a la cuina

Cuina amb intel·ligència

Fer alguns canvis en la forma de cuinar pot estalviar-nos una gran quantitat d’energia i diners. Per exemple, si sempre cobrim les olles i les paelles, el menjar es cuinarà més ràpidament. Per bullir, a més de posar la tapa, podem bullir l’aigua en una bullidora elèctrica i després passar-la a l’olla, ja que així utilitzarem menys energia. T’has fixat si sempre utilitzes més aigua de la qual necessites per bullir els aliments? Si és així, comença a reduir la quantitat perquè l’única cosa que estàs aconseguint és que els focs necessitis més temps i recursos energètics per començar a bullir i, a més, estàs malgastant aigua.

Un altre bon consell és apagar el foc un parell de minuts abans que el menjar estigui completament cuinat. Això és especialment recomanable si utilitzes una cuina elèctrica. La vitroceràmica triga bastant temps a refredar-se completament, així que pots utilitzar la calor que es manté una vegada s’ha apagat per acabar de cuinar.

També pots reutilitzar l’aigua utilitzada per bullir. Per exemple, si has cuinat pasta, pots posar una olla sota el colador per recuperar l’aigua i usar-la per bullir les verdures. Tindrà molts més components nutritius!

Vés amb compte amb la nevera

No fiquis els aliments calents a la nevera. Si ho fas, el frigorífic haurà de treballar a més intensitat i, per tant, necessitarà més energia per refredar. L’òptim és deixar que els aliments calents es refredin fins a arribar a la temperatura ambient. Solament llavors pots ficar-los en la nevera. Aquest mateix consell hem d’aplicar-ho al congelador.

Un altre aspecte a tenir en compte és reduir tot el possible la quantitat de temps que deixem la nevera i el congelador amb la porta oberta. Pensa, abans d’obrir què necessitaràs, i tracta d’acordar-te de tot, per reduir el nombre de vegades que obris les portes.

Finalment, assegura’t que hi ha almenys uns 10 centímetres per darrere de la nevera. Això permet que el flux de calor s’elimini més fàcilment, estalviant electricitat.

Bon ús de la rentadora i l’assecadora

La rentadora i l’assecadora són dos dels electrodomèstics que més energia consumeixen de tota la casa. Assegura’t d’omplir la rentadora abans d’encendre-la o utilitza la configuració de mitja càrrega, si la té. Quant a l’assecadora, pensa si de debò necessites utilitzar-la. Estendre la roba perquè s’eixugui al sol és la millor forma d’estalviar i, a més, la teva roba durarà més temps.

Al voltant del 85-90% de l’energia utilitzada en una rentada s’utilitza en l’escalfament de l’aigua, així que no rentis amb aigua calenta tret que realment ho necessitis. Si la teva roba no està massa bruta, rentar-la a 30 graus és igual d’eficaç que fer-ho a temperatures més altes.

Arregla les aixetes que degotin

Pot semblar un problema menor però una aixeta que degota pot perdre més d’un litre d’aigua cada hora, la qual cosa és suficient per omplir una banyera en una setmana. Així que deixa d’ignorar-ho i arregla-ho!

Utilitza el rentavaixella de forma eficient

D’acord amb alguns estudis, l’ús d’un rentavaixella utilitza menys aigua que rentar els plats a mà. Si l’utilitzes, obre la porta després del cicle de rentatge i deixa que els plats s’eixuguin a l’aire. Això estalviarà una gran quantitat d’energia elèctrica.

Neteja la porta del forn

Cada vegada que s’obre la porta del forn, estàs deixant sortir la calor acumulada i malgastant un munt d’energia. Si la porta del forn està neta, podràs veure a través d’ella i no serà necessària obrir-la per comprovar els temps de cocció.

No omplis massa la bullidora

Això és un malbaratament d’energia. Si bulls més aigua de la qual necessites, estàs gastant més energia per escalfar aigua que no utilitzaràs i que potser bulliràs de nou més tard. Tracta de mesurar exactament quanta aigua necessites i afegeix una mica més per l’evaporació.

Compra electrodomèstics que estalviïn

No tots els aparells de la cuina són iguals. Si els teus electrodomèstics tenen ja molts anys, és possible que estiguis perdent una quantitat d’energia important. Quan arribi el moment de reemplaçar els electrodomèstics, dóna un cop d’ull a l’etiqueta energètica que indica quanta energia consumeixen els aparells elèctrics. I tracta de comprar aquells més eficients, qualificats amb un A+++.

Pensa també en la grandària. Tens un frigorífic que sempre està mig buit? Compra’t un d’adequat a les teves necessitats i aconseguiràs estalviar-te una bona quantitat a la factura elèctrica.

Usa el microones

Cuina els aliments al microones sempre que puguis. Quan es tracta d’escalfar, el microones és més eficient que la cuina i molt més que el forn.

No deixis els aparells en stand by

Si els teus electrodomèstics tenen mode stand by, assegura’t que no quedi encès. D’una altra manera seguiran consumint energia encara sense funcionar.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *